غار شیر بند در حدود 12 کیلومتری شمال شرق
دامغان در روستای جزن قرار دارد. این غار یکی از زیباترین غارهای
ایران است که حدود 800 متر طول دارد.
دهانه
غار شیر بند در کمرکش کوهی صخرهای که از بستر رودخانه 50 متر ارتفاع دارد قرار گرفته است. داخل این غار که در یک رشته فلات آهکی قرار گرفته، قندیل و ستونهای زیبای آهکی به رنگ و اندازههای مختلف از سقف غار آویزان است.
زمینشناسان قدمت سنگها و ستونهای این کوه و غار را به 150 تا 190 میلیون سال قبل نسبت میدهند.
در دیوارههای غار در اثر رسوب کربنات کلسیم محلول در آب، اشکال سفید و بسیار زیبایی همانند گچبریهای کاخها و منازل به صورت گُلِ کلمی و اجتماع بلورهای سوزنی شکل مناظر جالب توجه و زیبایی را به وجود آورده است.
دهانه ورودی غار حدود 1 متر ارتفاع دارد به طوری که برای ورود باید چهار دست و پا وارد شد. بعضی از قسمتها بسیار تنگ است و باید از بین صخره سنگهای آهکی به صورت سینهخیز حرکت کرد و بعضی از قسمتها بسیار وسیع و با ارتفاعی حدود 30 تا 40 متر است.
هوای داخل غار خنک و مرطوب و بسیار ساکن و در قسمتهای تحتانی غار مقدار اکسیژن کمتر است.
سقف و کف غار آهکی بوده و بر اثر گذشت زمان و فرسایش،
...مشاهده کامل متن در سقفها و دیوارهها، قندیلهای بسیار بزرگ و زیبایی تشکیل شده که منظره منحصر به فردی در غار به وجود آورده است.
قسمتهای داخلی غار وسیعتر شده و به چند شاخه تقسیم میشود. در برخی قسمتها قندیلهای زیبایی به چشم میخورد که از روی آنها آب روی زمین میچکد. این غار زیبا و شگفتانگیز بسیاری از غارنوردان را به سوی خود جذب میکند.
این غار همچنین یکی از زیباترین نمونه غارهای ایران است و حدود 800 متر طول دارد.
زمینشناسان قدمت سنگها و ستونهای این کوه و غار را به 150 تا 190 میلیون سال قبل نسبت میدهند. در دیوارههای غار در اثر رسوب کربنات کلسیم محلول در آب اشکال بسیار سپید و زیبایی همانند گچبریهای کاخها و منازل به صورت گل کلمی و اجتماع بلورهای سوزنی شکل مناظر جالب توجه و زیبایی را بوجود آورده است.
دهانه ورودی غار حدود 1 متر ارتفاع دارد به طوری که برای ورود باید چهاردست و پا وارد شد، بعضی از قسمتها بسیار تنگ است و باید از بین صخره سنگهای آهکی به صورت سینه خیز حرکت کرد و بعضی از قسمتها بسیار وسیع و با ارتفاعی حدود 30 تا 40 متر است.
هوای داخل غار خنک و مرطوب است و هوا بسیار ساکن و در قسمتهای تحتانی غار مقدار اکسیژن کمتر است.
دیواره سقف و کف غار آهکی بوده و بر اثر گذشت زمان و فرسایش، در سقفها و دیوارهها ایجاد قندیلهای بسیار بزرگ و زیبایی تشکیل شده که منظره منحصر به فردی در غار بوجود آورده است.
در قسمتهای داخلیتر، غار وسیعتر شده و به چند شعبه تقسیم میشود، در برخی قسمتها قندیلهای زیبایی به چشم میخورد که از روی آنها آب روی زمین میچکد.
این غار زیبا و شگفتانگیز در استان سمنان، شهر دامغان، روستای جزن، روستای ابوالبق قرا دارد و بسیاری از غارنوردان را به سوی خود جذب میکند.
بازدید و مسیر یابی غار به زبان یک گردشگر
پس از عبور از روستای ابوالبق وارد جاده ای خاکی شدیم که به سمت شمال امتداد داشت و پس از طی حدود 12 کیلومتر به مزرعه ای به نام محمد آباد رسیدیم، این مزرعة خصوصی، در دامنه کوه بین دو مزرعه شیربند و سورند (نصرت آباد) قرار گرفته است، آب این مزرعه از چشمه ای گچی در شمال آن تامین میشود و به علت کیفیت نامطلوب (آب و خاک) آن، کشاورزی در آنجا وضعیت مناسبی ندارد.
به سمت استخر طبیعی بالای مزرعه حرکت کردیم و در کنار استخر سر و روی خود را آبی زده و نشستیم.
به کمک دو جوان موتور سواربه سمت جاده ای که انتهای آن به غارمنتهی میشد هدایت شدیم، این جاده (که فقط نشانی از آن بود) از کنار مزرعه محمد آباد شروع میشد و پس از گذر از داخل رودخانه و روی چند تپه انتهای آن به غار شیربند میرسید، در برخی از نقاط، جاده به وسیله سیل، بقدری تخریب شده بود که به هیچ وجه امکان عبور از آنجا وجود نداشت و ناگزیر پیاده به مسیر خود ادامه دادیم، پس از طی حدود یک کیلومتر، در دامنه یک کوه از دور چشممان به غاری افتاد، و از دامنه کوه بالا رفتیم.
به شکاف نسبتاً بزرگی رسیدیم که به طور طبیعی در داخل کوه ایجاد شده بود و از آن به عنوان چفت (آغل) گوسفندان استفاده میکردند، این چفت از قدیم به نام غار دیواریان در نزد چوپانها شناخته شده بود و مساحتی حدود پانزده در یازده متر داشت
درست در روبروی غار دیواریان (بر روی دامنه دیگرکوه) غار شیربند به چشم میخورد که بر روی مدخل ورودی آن نرده ای آهنی را به صورت درب کار گذاشته اند (که کاملاً باز بود) پس از چند متر بالا رفتن از دامنه کوه وارد غار شیربند میشویم، دهانة ورودی غار به ابعاد 5/1 در 4/1 متر است، در درون غار به تالاری به پهنای 6 متر و ارتفاع 140 سانتیمتر میرسیم، در کناره تالار و مدخل ورودی چاهی به عمق دو متر به چشم میخورد که با دست کنده شده است و گویا افرادی سودجو آنرا به امید یافتن چیزی کنده اند،در داخل تالار کود پوسیده گوسفندان بر روی زمین دیده میشود که نشان میدهد از این مکان سالها جهت نگهداری گوسفندان استفاده میشده است.
پس از چند متر جلو رفتن فضا کاملاً تاریک میشود به گونه ای که بدون روشنایی هیچ جا دیده نمیشود، در شمال تالار به راهرویی به ارتفاع 140 سانتیمتر میرسیم و در داخل آن با شیب تندی به سمت پایین حرکت میکنیم، در بالای سرمان با فلش هایی قرمز رنگ مسیر غار مشخص شده است، در جهت فلشها حرکت میکنیم و پس از طی چند گذرگاه به صخره ای چند متری میرسیم که نردبانی کوتاه بر روی آن کار گذاشته شده است(به وسیله کاشف غار) .
در قسمتهای داخلی تر، غار وسیعتر شده و به چند شعبه تقسیم میشود، در برخی قسمتها قندیلهای زیبایی به چشم میخورد که از روی آنها آب بر روی زمین میچکد.
منبع :http://hamshahrionline.ir/details/163057
http://www.wikipg.com/titles