توضیحات

ویرایش
رشم از روستاهای زیبا و منحصر بفرد دامغان است.
این روستا خصوصیاتی دارد که درکمتر مکانی در ایران مشابه آن یافت می‌شود. این روستا در دیواره‌ی ورودی به کویرمرکزی ایران از طرف دامغان به جندق واقع است.
کنار جاده دامغان به جندق درسمت چپ آن روستایی زیبا با دوچشمه آب قرار دارد که برای مسافران تفتیده از کویرخشک نعمتی بی بدیل است.
وقتی از گرما و خشکی کشنده‌ی کویر از طرف جندق به دامغان به این روستا می‌رسیم گویی وارد بهشت می‌شویم .
هوایی خنک، آب فراوان و مردمانی مهربان. خصوصیات خوب روستای کویری رشم است.
اوج شکوه و عظمت آن وجود سنگ نگاره هایی است در دامنه کوه‌های مرتفع شمال غربی آن قرار دارد.
نقش هایی که در جای جای ایران تکرار شده اند و دراین دیار کویری همچون دیگر نقاط ایران وجود دارند.
در دامنه شرقی یکی از مرتفع‌ترین کوه‌های منطقه بنام کوه دختران یا چهل دختران در نقطه آغازین ظهور آب برسنگ‌های سخت، نقش‌های متعددی از بزکوهی (نماد آب خواهی) در دیار خشک حکاکی شده اند.
کشف این آثار در دره کوه چهل دختر پیام آور آن است ...مشاهده کامل متن که شبیه به این آثار حتماً می‌تواند در دیگر نقاط کوه‌ها و دره‌های این دیار وجود داشته باشند که نیاز به بررسی بیشتر دارد.
درکنار نقش‌های بزکوهی نمونه‌های متعددی از فنجان نماهایی که برای نخستین باردرایران به شکل مربع ایجاد شده بودند دیده میشود.
این آثاربر دیواره‌ی شرقی دره در محل گذر آب ایجاد شده بودند که تعداد آنها به شش عدد می‌رسید. شاید محل نگهداری مایعاتی همچون عصاره گیاهان (هوم) بوده باشند.
در طول دره گیاه مقدس هوم فراوان به چشم می‌خورد. این دیوار کنده ها(Cup Marks) به طرز زیبایی با ابزارهای آهنی سخت همچون فولاد به دقت فراوان ایجاد و حاشیه بندی شده بودند.
درکنار یکی از آنها خط کنده‌ی عربی وجود دارد که خواندن آن به علت هم رنگ شدن آثارحکاکی با رنگ بوم دشوار می‌باشد.
بر دیواره‌ی سنگی یکی از چشمه‌ها نیز نقش یک سواره با تکنیک هنری بالا حک شده که با توجه به شکل کلاه سواره، شاید متعلق به دوره ساسانی باشد.

شاخصه‌های سنگ نگاره‌های چهل دختر رشم دامغان :

1- اندازه و ارتفاع بوم ها: دیواره‌ی شرقی یک دست دره درقالب یک بوم استفاده شده بود که ارتفاع آن به ده‌ها متر می‌رسد.


2- زاویه‌ی شیب و جهت بوم ها: این بوم بزرگ دارای زاویه شیب حدود 90 درجه است و جهت حدوداً شرق.

3- جهت قرار گرفتن نقش ها: جهت همه‌ی نقوش یک نواخت است و از جنوب به طرف شمال است .

4- درصد نقوش و نوع آنها: همه‌ی نقوش بزکوهی است و در کنار چشمه آب داخل روستا هم یک سواره است.

5- میزان هوازدگی نقوش: میزان هوا زدگی به علت خشکی هوا، جهت شرقی و شیب تند بوم بسیار ناچیز است.

6- اندازه‌ی نقوش حکاکی شده: بزرگترین نقش که یک بزکوهی است به اندازه‌ی حدود پانزده سانتیمتر و کوچکترین آنها نیز به اندازه‌ی پنج سانتیمتر است.

7- میزان عمق حکاکی ها: عمق حکاکی‌ها از 5/ تا 1 میلیمتر متفاوت است.

8- ابزارهای بکار رفته جهت حکاکی ها: ابزار‌های بکار برده شده از کوبش فلز سخت و نوک تیز به وجود آمده اند.

9- نوع حکاکی ها: تمام نقوش از نوع (Petroglyphs) هستند که براثر ضربه‌های کوبشی (Pecking) منظم و دقیق در کنارهم ایجاد شده‌اند و هیچ یک از نقوش در اینجا به روش کششی ایجاد نشده اند.

10- قدمت نقوش و دیگر آثار: همه‌ی آثار بعد از کشف آهن خلق شده اند که نوع حکاکی آنها گویای آن است. احتمالاً قدمت آنها به هزاره‌ی اول ق.م. می‌رسد که جهت قطعیت بهره گیری ازتکنولوژی طیف سنجی عمومی و شتاب دهنده و تحلیل ریز فرسایش اجتناب ناپذیر است.

11- خدشه‌های وارد شده: خوشبختانه هیچگونه خدشه ای برآنها وارد نشده است بجز گودال‌های عمیق و وحشتناکی که زیر آنها توسط افراد خاطی جهت کشف گنج ایجاد شده است .

12- جنس سنگ و رنگ بوم: از نوع سنگ‌های دگرگونی و به هم فشرده اند و رنگ آنها خاکستری است

13- چون و چرایی بوجود آمدن نقوش: محوطه‌های سنگ نگاره‌ها در ایران باستان کتاب هایی سنگی هستند که نویسندگان و هنرمندان آنها، در دوره‌های مختلف، زمانی که انسان هنوز زبانی برای گویش و خطی برای نوشتن نداشته، بواسطه‌ی آنها سخن گفته و شرح زندگی خود و دیگران و حتی محیط اقلیمی خود را تصویر کرده اند، در واقع سنگ نگاره ها، علایم و نشانه‌های حاوی پیامند.


14- ویژگی‌های مشترک و پیوستگی سنگ نگاره ها:
· وجود صد در صد نقوش بزکوهی با سبک و طرح‌های مشابه در کل ایران.

· کهن بودن کلیه‌ی نقوش حکاکی شده باسبک و طرح‌های مشابه در کل ایران.

· وجود هنر در آنها (هنرهای صخره ای) همگون با کل سنگ نگاره‌های ایران

ویژگی منحصر بفرد محوطه: وجود هفت مور فنجان نمای مستطیل و مربع شکل به ابعاد حدوداً ده در ده سانتیمتر و ده در پانزده سانتیمتر و عمق بیش از ده سانتیمتر با اسرار خاص خود و حفره‌های غار مانند در سطح بالایی بوم‌های سنگ نگاره‌ها بود که درون آنها به علت ایجاد آتش سیاه شده بود.

منبع:
http://reshmneginkavir.blogfa.com
http://www.tarikhaneh.com
http://wikiroosta.ir
http://www.negahmedia.ir
غار شیر بند

غار شیر بند

غار شیر بند در حدود 12 کیلومتری شمال شرق دامغان در روستای جزن قرار دارد. این غار یکی از زیباترین غارهای ایران است که حدود 800 متر طول دارد. دهانه غار شیر بند در کمرکش کوهی صخره‌ای که از بستر رودخانه 50 متر ارتفاع دارد قرار گرفته است. داخل این غار که در یک رشته فلات آهکی قرار گرفته، قن...

اطلاعات | نقشه
روستای دروار

روستای دروار

روستای دروار در انتهای غربی شهرستان دامغان و در فاصله 45 کیلومتری شهرستان دامغان قرار گرفته است.جمعیت ثابت روستا حدود 1200 نفر و در فصل تابستان تا 2 برابر افزایش می‌یابد نشانه‌های باستانی حاکی از دیرینگی این روستا است. معبد چهل دختر، گورستان زردشتی رمه (زرتشتی رومه) و حمام قدیمی آن و ...

اطلاعات | نقشه
روستای کلاته رودبار

روستای کلاته ر...

روستای کلاته رودبار مرکز دهستان رودبار از بخش مرکزی شهرستان دامغان است. این روستا 42 کیلومتر از شهر دامغان فاصله دارد و از طریق راههای ارتباطی آسفالته با استان مازندران مرتبط است. ارتفاع روستا از سطح دریا 2200 متر است. روستای کلاته رودبار در دامنه کوهستان البرز واقع شده و آب و هوای آن...

اطلاعات | نقشه
دریاچه سد شهید شاهچراغی

دریاچه سد شهید...

در 12 کیلومتری شمال شهر دامغان و در کنار تنگه‌ای موسوم به بز پل و مجاور کوه چکل شیر، بر روی رودخانه چشمه علی بسته شده است. طرح ساختمان سد و انتقال آب رودخانه چشمه علی جهت آبیاری قسمتی از اراضی دشت جنوبی شهرستان و نیز کنترل و جلوگیری از سیلاب‌های شمالی دامغان و نیز در آینده تأمین کمبود...

اطلاعات | نقشه
چشمه قلقل

چشمه قلقل

منطقه نمونه گردشگری"چشمه قلقل" که در 60 کیلومتری غرب دامغان و 2 کیلومتری روستای "دشت بو" از توابع بخش امیرآباد دامغان قرار دارد ،در برگیرنده تنگه‌ای است که علاوه بر باغات گردو و انگور و... با انبوهی از درختان کهنسال بید و درختچه‌ها و بوته‌های زرشک و نسترن وحشی و... پوشیده شده است. این ...

اطلاعات | نقشه
کویر حاج علی‌قلی

کویر حاج علی‌ق...

حاج علی قلی نام کویری در استان سمنان است که با 6541 کیلومتر مربع مساحت , در جنوب شرقی شهر دامغان قرار دارد . زمینهای این کویر پوشیده از پلتفورم‌های نمکی چندضلعی می‌باشد و زمینهای اطراف آن باتلاقی با درصد چسبندگی متوسط می‌باشند . این کویر از جنوب به کوه‌های دولت دیار , کوه خرس و کوه ترک...

اطلاعات | نقشه
چشمه علی

چشمه علی

چشمه علی یکی از مهم‌ترین تفریحگاه‌های استان سمنان است که در شهر دامغان واقع شده است. مجموعه چشمه علی که یک فضای محصور شده برای تفریح تابستانی شاهان قاجار بوده‌است. این مجموعه از دو بخش قراول‌خانه و سازه درون آب تشکیل شده‌است. قدمت سازه‌های درون مجموعه به زمان صفویان می‌رسد اما کاربری...

اطلاعات | نقشه
برج چهل دختر دامغان

برج چهل دختر د...

برج مدور و زیبای چهل دختر دامغان در مرکز شهر دامغان، در خیابان فلاحى و در ضلع آستانهٔ مبارکهٔ حضرت امام‌زاده جعفر (ع) قرار دارد که مشهور به چهل دختران است. این برج از ابنیهٔ دورهٔ سلجوقى به شمار مى‌رود. این برج که تقریبا به سبک برج طغرل ری و میل رادکان بنا شده در سال 446 هجری ( 1054...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
مانی پلو دامغانی

مانی پلو دامغا...

مواد لازم: برنج 3 لیوان لپه یک لیوان کشمش پلویی 250 گرم زرشک 75 گرم زعفران دم کرده ...

اطلاعات
مراسم گل غلتان نوزادان

مراسم گل غلتان...

یکی از رسوم سنتی به جای مانده از گذشته در مناطق مختلف شهرستان دامغان آئین گل غلتان نوزاد در اولین بهار زندگی او می‌باشد. این رسم هم اکنون نیز توسط اهالی شهر امیریه دامغان صورت می‌گیرد. بر اساس این آئین در صورتی که تولد نوزاد با فصل بهار و زمان رویش گلهای محمدی مصادف گردد تنی چند از زن...

اطلاعات
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب