توضیحات

ویرایش
چادر شب بافی یکی دیگر از هنرها وصنایع دستی مردم غیور خراسان شمالیست .زنان زحمت کش این خطه از سالیان دور به بافت این چادر‌ها مشغول میباشند.
چادرشب، دست بافته دستگاهی است که در گذشته از نخهای ابریشمین جهت بافت انها استفاده می‌شد ولی در حال حاضر جهت بافت چادرشب از نخهای پشمی و پنبه ای استفاده می‌شود که مصارف گوناگونی دارد.
از ابعاد بزرگ آن برای پیچیدن رختخواب و ابعاد کوچک آن به عنوان رومیزی، حوله، دستمال و ... استفاده می‌شود. پارچه بافی در منطقه جرگلان بجنورد نیز رواج دارد گکه جنس آن از ابریشم مرغوب می‌باشد. مراحل تولید چادر شب :
دستگاه چادر شب بافی : «گاو تنه»
اجزای سازنده‌ی آن
گاو تنه : Gav Tanah
وسیله ای است که توسّط نجاران از جنس چوب سنجد و گردو ساخته می‌شود که بافندگان روی آن می‌نشیند و بوسیله آن پارچه بافته می‌شود ، که در قدیم توسّط گل و خشت خام ساخته می‌شده ولی امروزه توسّط نجاران ساخته می‌شود با پیشرفت و تکنولوژی جدید دستگاه‌های چوبی و برقی جدید ساخته شده است.
دستگاه چادر شب بافی «گاو» تشکیل شده از پایه اصلی که به شکل صندلی است و نورد و نورد پیچ :
نورد: (nevard)میله چوبی ضخیم به قطر 5 سانتیمتر ...مشاهده کامل متن که بر روی «گاو تنه» صوار می‌شود و پارچه بافته شده بر روی آن جمع آوری می‌شود .
نورد پیچ : وسیله ای چوبی است که داخل نورد قرار می‌گیرد و باعث چرخاندن نورد می‌شود .
شانه (تیغ) :

وسیله ای است چوبی که از دو قسمت دسته و شانه تشکیل شده است که توسّط نخ از سقف آویزان و ثابت نگه داشته می‌شود که بوسیله آن نخ پود را با ضربه محکم شانه به عقب رانده می‌شود و باعث بافته شدن پارچه می‌شود .
برد : (buord)وسیله ای است ساخته شده از دو عدد نی و نخ هایی که به صورت ضربه دری با همدر ارتباتندو دو عدد برد داریم که نخ‌های تار ، تارهای بالایی از قسمت بالای برد و نخ‌های پایین برد از قسمت پایین برد عبور داده می‌شود .
و هر برد‌ها بوسیله نخ توسّط «جغنه» به سقف بسته می‌شود و از طرف پایین بوسیله «پاوشار» یا «پافشار» از نخی به دستگاه چادر شب وصل می‌شود . که توسّط فشار پا به «پافشار» دو برد از یکدیگر جدا می‌شوند و نخ پود توسّط «مکو» از داخل آن عبور داده می‌شود .
جغنه : Gegnah
حلقه ای است که دو جغنه بزرگ و کوچک ساخته شده که جغنه بزرگ توسّط نخ بزرگ از سقف آویزان می‌شود و جغنه کوچک که داخل جغنه بزرگ قرار دارد از طریق نخ کوچکتر به بردها وصل می‌شود و جغنه‌ها دو عدد هستند و که هنگام حرکت بالا و پایین بردها جغنه‌ها و نخ درون جغنه کوچک با حرکت درآوردن جغنه کوچک صدای شبیه به
« جغنه » حیوان شکاری ایجاد می‌کند که شاید وجه تشبیه رسمی آن همین صدای شبیه جغنه است .
پاوشار : Pavshar
پاوشار یا پافشار : دو تکّه چوبی شبیه کف پا و یا به اندازه کف پا که توسّط دو نخ به برد و دو نخ به دستگاه چادر شب بافی «گاو» وصل می‌شود و وقتی بوسیله کف پای بافنده به کف فشار وارد می‌شود باعث جدا شدن تارهای می‌شود تا بتواند «مکو» که داخل آن نخ پود قرار دارد از لابه‌لای تارها عبور داده شود .
و در بعضی از دستگاه چادر شب بافی از چهار پاوشار استفاده می‌شود که حوله بافته شده توسّط این دستگاه را چهار پاوشره گویند .
گز : Gaz
دو چوب کوچک نیم متری که معروف به گز که از داخل تارهای عبور داده می‌شود جهت جدا شدن بجین‌ها و جدا شدن تارهای بالا و پایین تارها که این بجین در هنگام چله زنی ایجاد می‌شود و طول هر چله 100 متر می‌باشد و تارهای بالا حدود 135 عدد و تار‌های پایین حدود 135 تا که جمع 270 عدد نخ می‌شود که به آن 9 بجین گویند که معرّف عرض پارچه می‌باشد .
کم کار :
(( kemkarیک تکّه چوب به طول نیم متر و قطر 5 سانتیمتر که در دیوار در حدود 5/2 متری و 3 متری از دستگاه چادر شب بافی «گاو» ساخته می‌شود و تارهای از پشت آن عبور داده می‌شود و به دستگاه چادر شب از طریق بر دو شانه وصل می‌شودکه قدیم از گل ساخته می‌شده است .
طناب : (رشمه)
طناب یا رشمه نخ محکمی و قوی جهت بستن تارها که از روی دستگاه عبور می‌کرده و در سقف به وسیلة تکّه چوبی به نام «تیله : Taylah» از سقف آویزان و به پشت دستگاه چادر شب بافی «گاو» وصل می‌شود و از طریق آن تارها محکم نگهداری می‌شود .
چله : chelah)
(کل تارهای پارچه ای که توسّط میخی به دیوار آویزان می‌شود و آن را بر روی دستگاه سوار کرده و از پشت «کم کار» عبور داده می‌شود و از داخل بردها و پس از داخل تیغ عبور داده می‌شود و بوسیله پیوند زدن به پارچه قبلی که روی دستگاه چادر شب بافی «گاو» نگهداری می‌شود وصل می‌شود و آماده بافندگی می‌شود .
لگ لگی : Leg Legei
وسیله ای است چوبی برای لای کشی و ته کش کردن نخ‌ها و آماده کردن نخ‌ها برای چله زدن
مکو : Makov
وسیله ای است ساخته شده از چوب شبیه قایق یک نفره که داخل آن بوسیله یک سیم و ماسوره نخ‌های پود قرار دارد که در هنگام بافندگی از داخل تارها عبور می‌کند .
پوندی : Pondei
وسیله ای است جهت آماده کردن نخ برای استفاده از پود‌ها و تشکیل شده از یک لوله و یک پایه گلی یا حلبی که «چرخچه»داخل آن قرار می‌گیرد .
چرخ : Charkh
وسیله ای ساخته شده از چوب که بوسیله آن نخ را تبدیل به پود می‌کند که بر روی ماسوره جمع می‌شود و داخل مکو استفاده می‌شود برای پود‌ها که از داخل تارها عبور داده می‌شود .
چرخچه : Cherkhe Jah
وسیله ای است که توسّط آن نخ‌ها آماده می‌شود برای چله زنی و همچنین جهت آماده شدن پود‌ها که ساخته شده از یک چوب و چهار پر که توسّط نخ هایی به هم متّصل می‌شود .
مراحل بافت پارچه در دستگاه چادر شب بافی سنّتی «گاو تنه»
در زمان‌های قدیم نخ تولید شده از ابریشم را به وسیلة رنگ‌های سنّتی توسّط بافندگان آماده می‌شده و در دستگاه‌های گل ساخته شده بافته می‌شده ولی امروزه با رشد و تکنولوژی و آماده شدن نخ‌ها بوسیله دستگاه‌های پیشرفته دیگر بافندگان از روش سنّتی استفاده نمی‌کنند و دستگاه‌ها ی گلی تبدیل شده است به دستگاه چوبی و برقی و دستگاه‌های کاملاً ساخته شده از جنس آهن و اکنون تعداد اندکی از دستگاهای چوبی قدیمی قرار دارد.
ابتدا نخ از دلالان نخ توسّط بافندگان خریداری می‌شود و نخ‌ها توسّط لگ لگی تبدیل می‌شود به لای کش یا ته کش که استفاده می‌شود در چله زنی ته کشی‌ها یا کلاوه‌ها وقتی به تعداد مورد نیاز رسید بوسیله 20 عدد میخ 10 سانتی‌متری که در ایوان خانه ای به طول 5 متر از هم دیگر در دو ردیف 10 تایی به دیوار کوبیده می‌شود که طول تار نخ‌ها 100 متر می‌شود .
نخ‌ها که توسّط لگ لگی آماده شده داخل «چرخچه» قرار می‌گیرد و توسّط بافنده حرفه ای از میان میخ‌ها عبور داده می‌شود و در حدّ فاصل میخ‌های آخری یک عدد میخ قرار می‌گیرد که نخ‌ها یکی از بالا و یکی از پایین میخ عبور داده می‌شود که به آن «بجین» گویند که همان تار‌های بالا و پایین چله را تشکیل می‌دهد .
که بوسیله بافندگان تعداد آن شمرده می‌شود که نخ‌های بالا را 135 و نخ پایین 135 که جمعاً 270 عدد می‌شود و هر 30 نخ را یک «چره» گویند که تعداد کل آن 9 «چره» می‌شود که عرض پارچه را 9 «چره» گویند .
معروف است به چله 9 و بجین توسّط یک چوب به نام «گز» از هم دیگر جدا می‌شود . و تمام این مراحل باید به طرز مهارت خاصّی صورت گیرد تا یک چله خوب جهت آماده شدن برای دستگاه چادر شب بافی باشد .
وقتی چله بر روی دستگاه سوار شود و آماده بافتن می‌شود . بافنده بر روی دستگاه چادرشب بافی می‌نشیند و بوسیله کف پا‌ها بر پا وشار فشار وارد می‌آید و بردها از یکدیگر جدا می‌شود و توسّط «مکو» نخ بردها از داخل تارها عبور کرده و بوسیله شانه با زدن ضربه محکم به نخ پود باعث محکم شدن پارچه و بافته شدن پارچه می‌شود .
و حرکت تکرار پا‌ها و حرکت بردها وعبوردر مکواز داخل تارها وتکرار این حرکت در مدّت طولانی پارچه بافته می‌شود که پارچه بافته شده بر روی «نورد» دستگاه «گاو» جمع‌آوری می‌شود و توسّط بافنده بعد از اینکه مدّت یک ماه چله 100 متری تمام شد از دستگاه جدا شده و آماده استفاده شخصی یا برای فروش به بازار عرضه می‌شود .
منبع :http://esfarayennews.ir/viewdetailnews.aspx?id=2842
http://www.roein20.blogfa.com/post-17.aspx
http://www.ichto.ir/Default.aspx?tabid=679#1
امامزاده سیدعباس معصوم زاده

امامزاده سیدعب...

در جنوب شرق بجنورد، بر فراز تپه باستانی موسوم به «معصوم‌زاد» بارگاهی با گنبد فیروزه ای رنگی قرار دارد که به معصوم زاده شهرت یافته امامزاده سیدعباس فرزند امام موسى بن جعفر (ع) این آستانه مبارک در شهر بجنورد، به عنوان مشهورترین و پر زائرترین معصوم زاده این خطه شناخته می‌شود . آن حضرت در...

اطلاعات | نقشه
آینه خانه مفخم بجنورد

آینه خانه مفخم...

یکی از مکان‌های تاریخی شهر بجنورد آئینه خانه مفخم است. در دوره قاجاریه، شمال و غرب شهر بجنورد را باغهای بزرگ با عماراتی با شکوه فرا گرفته بود، اینک از آن همه، بیش از دو بنا باقی نمانده است. آیینه خانه یکی از این بناها است. آیینه خانه مقر سردار مفخم حکمران بجنورد، اسفراین، جاجرم، استرآ...

اطلاعات | نقشه
پارک بابا امان

پارک بابا امان

خراسان شمالی یکی از استانهای شمال شرقی ایران، دارای مناطق متعدد گردشگری و تفریحی است و پارک تفریحی و گردشگری باباامان که جزو زیباترین و قدیمی‌ترین پارکهای گردشگری کشور محسوب می‌شود در 10 کیلومتری شهر بجنورد مرکز این استان قرار دارد. پارک بابا امان بجنورد واقع در کیلومتر ۱۰جاده بجنورد- ...

اطلاعات | نقشه
پارک و چشمه بش قارداش

پارک و چشمه بش...

تفرجگاه طبیعی و تاریخی بش قارداش به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری بجنورد در هفت کیلومتری بجنورد و در ابتدای جاده بجنورد به اسفراین قرار دارد که از لحاظ واژه به پنج برادر معنا شده است. پیش از اسلام در زمان اشکانیان و ساسانیان در این محل عبادتگاه پیشوایان کنتیس زرتشتی قرار داشته و به سب...

اطلاعات | نقشه
روستای اسفیدان

روستای اسفیدان

روستایی اسفیدان یا به گفته برخی اسپیدان، روستایی توریستی و از توابع استان خراسان شمالی است که در 45 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان بجنورد قرار دارد و یکی از خوش آب و هواترین روستاهای خراسان بزرگ محسوب می‌شود، به گونه‌ای که در سال 85 به عنوان زیباترین روستای ایران انتخاب شد. این روستای بکر...

اطلاعات | نقشه
چشمه آب گرم ایوب پیامبر

چشمه آب گرم ای...

روستای ایوب پیامبر در نود و پنج کیلومتری شمال بجنورد و در دهستان گیفان قرار دارد که بیشتر شهرت خود را مدیون چشمه‌های جوشان آب گرمش می‌باشد که به خاطر گوگردی بودن، برای درمان و تسکین امراض پوستی بسیار مناسب است. چشمه آب گرم ایوب پیامبر جزو شش چشمه آب‌گرم برتر کشور و یک منطقه نمونه گر...

اطلاعات | نقشه
آبشار حمید

آبشار حمید

آبشار حمید از زیباترین آبشارهای خراسان شمالی است که در ۷ کیلومتری شرق بجنورد و در نزدیکی روستایی به همین نام واقع شده است.برای دسترسی به آبشار حمید باید پس از عزیمت به روستای حمید یک ساعت از سمت جنوب روستا و از میان و کنار رودخانه عبور کرد. آبشار حمید با ارتفاعی بیش از ۲۵ متر همواره مو...

اطلاعات | نقشه
حسینیه جاجرمی ها

حسینیه جاجرمی ...

حسینیه جاجرمی در مرکز شهر بجنورد و در محدوده بافت تاریخی شهر، در کوچه جاجرمیها واقع شده است. حسینیه جاجرمی یکی از قدیمی‌ترین حسینیه‌ها در شهرستان بجنورد است که در سال 1325 هجری قمری ساخته شده است. کتیبه موجود در بنا که بر سنگ یشم منقش گشته است بر فراز تاقچة یکی از اتاقهای طبقة فوقانی ...

اطلاعات
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
لباس محلی خراسان شمالی

لباس محلی خراس...

در خراسان شمالی به دلیل وجو قومیتهای مختلف ترکمن، کرد و ترک و ... و هم نشینی فرهنگ‌های مختلف البسه محلی با رنگ‌های متنوع و شاد و نقوش مختلف شکل گرفته است. جامه‌ای بافتم تار و پودش از عشق لباس‌های محلی مردم خراسان شمالی با داشتن تنوع چشمگیر رنگ و طرح، علاوه بر اینکه پوشش اسلامی و کاملی...

اطلاعات
آش یارمه

آش یارمه

آش یارمه نوعی آش محلی در بجنورد است که با نوعی سبزی کوهی به نام چریش ** که در فصل بهار در کوه‌ها می‌روید ,درست می‌کنند. این آش را می‌توان با اسفناج هم درست کرد. با تشکر از خواهرم «لیا» که زحمت درست کردن آش یارمه و عکس گرفتن از آن را کشیده. مواد لازم برای شش نفر: نخود یک لیوان لوبی...

اطلاعات
گویش محلی خراسان شمالی

گویش محلی خراس...

استان خراسان شمالی از استانهایی است که زبان و لهجه‌های زیادی در آن متداول است.مردم این خطه با پراکنش متفاوت با گویشهای :ترکی، فارسی، تاتی، بلوچی، کردی کرمانجی، ترکمنی، فارسی دری و...سالیان سال با هم ارتباط داشته و دارند.شبیه این تفاوت گفتاری، تفاوتهایی درمذهب و فرهنگ اهالی نیز دیده می‌ش...

اطلاعات
ضرب المثل‌های خراسان شمالی

ضرب المثل‌های ...

خراسان شمالی که سرزمین گنجینه‌های بی مانند اقوام ترک ،ترکمن،تات،فارس و کرد است، شاهد رویش این سروهای کهنسال اندیشه وخردورزی بوده است. درمیان ضرب المثل‌های اقوام عزیزخراسان شمالی امید ودغدغه‌های مردمی موج می‌زندکه توانسته اند باگذشت سالیان این نانوشته جملات زیبا واثرگذاررا حفظ کنند تا به...

اطلاعات
موسیقی خراسان شمالی

موسیقی خراسان ...

شمال خراسان که در بر گیرنده‌ی شهرهای بجنورد، اسفراین‌، شیروان، درگز و قوچان است از جمله مناطقی است که موسیقی در آن از انواع و اقسام مختلف، حضوری قابل تأمل دارد. در خراسان شمالی موسیقی ترکمن‌ها با اقتباس از اشعار شاعر معروف ترکمن مختوم قلی اجرا می‌شود. بطور کلی موسیقی این خطه در قالب ک...

اطلاعات
نان محلی قطاب

نان محلی قطاب

با توجه به اینکه در فصل بهار سبزی خاصی که فقط در خراسان شمالی یافت می‌شود که چریش نام دارد طرفداران زیادی در استان دارد. طرز تهیه قطاب همراه با سبزی محلی چریش: مواد اولیه برای تهیه نان محلی قطاب با سبزی محلی بجنورد، چریش: برنج نیم دانه 500 گرم سیب زمینی دو عدد متوسط چریش، سبزی مح...

اطلاعات
شکر پنیر

شکر پنیر

شکرپنیر محصولی است که از تغلیظ مخلوط شکر و آب تولید شده و همچنین طعم دهنده‌های طبیعی مانند پودر هل، پودر نارگیل و ... به آن افزوده می‌گردد و سوغات شیرین خراسان شمالی است. شکر، سفیده تخم مرغ، جوهر لیمو، بلانکت، هل و بقیه افزودنی‌های مجاز را که طی فرآیندهایی مخلوط کنیم، محصولی تولید می‌...

اطلاعات
سفره کردی

سفره کردی

سفره کردی یک نوع گلیم با بافت پیچ منحصر به عشایر خراسان شمالی است این دستبافته در گذشته بخاطر نفوذ ناپذیری در برابر نم و رطوبت وسیله ایی مناسب برای نگهداری نان در میان عشایر محسوب می‌شد از این رو به عنوان ((سفره کردی )) معروف شده است . این دستبافته به علت زیبایی و داشتن نقش‌های پرمایه...

اطلاعات
چادرشب بافی

چادرشب بافی

چادر شب بافی یکی دیگر از هنرها وصنایع دستی مردم غیور خراسان شمالیست .زنان زحمت کش این خطه از سالیان دور به بافت این چادر‌ها مشغول میباشند. چادرشب، دست بافته دستگاهی است که در گذشته از نخهای ابریشمین جهت بافت انها استفاده می‌شد ولی در حال حاضر جهت بافت چادرشب از نخهای پشمی و پنبه ای است...

اطلاعات
دوتار

دوتار

دوتار به عنوان یکی از مهمترین آلات موسیقی سنتی در خراسان شمالی است. دوتار نوازی خراسان شمالی و بخشی گری، به عنوان یکی از میراث ملی ایران زمین در یونسکو به ثبت رسیده است. دوتار یکی از سازهای مضرابی موسیقی ایرانی است و همان‌گونه که از نام آن برمی‌آید، دارای دو سیم (تار) است. این ساز را ...

اطلاعات
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب