آیین جشن تتی (شکوفه) با حضور علاقهمندان فرهنگ، آداب و رسوم مازندران برگزار میشود . این جشن هر سال به مناسبت شکوفه دهی درختان در فصل بهار با برگزاری نمادین عروسی سنتی و پخت آش و نان محلی برگزار میشود.
عروس بران
مهمترین بخش عروسی، آیین عروس بران است که با حرکت داماد از خانه اش به سوی منزل عروس آغاز شد. داماد را در این برنامه افراد فامیل اعم از زن و مرد و دوستان با ساز و سرنا و رقص محلی همراهی میکنند.
هنگامی که داماد به منزل عروس میرسد، برنامه دیگری هم اجرا شود مانند شکستن تخم مرغ برای رفع بلا، دودکردن اسپند، بستن نان در پارچه به کمرعروس به نشانه خیر و برکت و عبور دادن عروس و داماد از زیر قرآن کریم.
یکی از سنتهای دیرپای مازندرانی در مراسم عروس بران، پرتاب انار یا سیب توسط داماد از روی سر عروس است. هر چه این پرتاب قویتر و دورتر باشد به این معنا است که عشق میان عروس و داماد از پایندگی و عمق بیشتری برخوردار است.
عروس و داماد در مراسم عروس بران بر اسب هایی سوار میشوند که زین و پالان و دیگر قسمتهای بدن آنها با پارچههای رنگارنگ تزیین شده است.
مجمعه بران
یکی دیگر از برنامههای جشنواره تی تی، آیین مجمعه بران است. مجمعه به سینی بزرگ گفته میشود.
در مراسم مجمعه بران، دختران سینیهای بزرگ تزیین شده هدایا شامل کله قند، میوه، شیرینیهای محلی، لباسها و پارچههای خلعتی و... را بر سر میگذارند و با همراهی ساز و آواز سنتی عروس و داماد را تا رسیدن به منزل و محل زندگی مشترک همراهی میکنند و محتویات مجمعه را تحویل آنان میدهند.
لال بازی
لال بازی یکی از برنامههای سنتی و شاد در عروسهای مازندران است. در این بازی تعدای از افراد جوان دور هم جمع میشوند و یک نفر را به عنوان رهبر گروه تعیین میکنند.
رهبر گروه هر کاری که انجام میدهد یا هر حرفی که بر زبان میآورد، بقیه افراد گروه باید همان کار را انجام دهند و همان حرف را بازگویی کنند.
برخی از کارها و حرفهای رهبر گروه ممکن است برای فرد یا افرادی از گروه برخورنده باشد ولی آنان چاره ای ندارند که همان را تکرار کنند و اگر نافرمانی کنند، تنبیه میشوند.
علت انجام لال بازی در مراسم عروسی ، شادی بخشی آن به جمع و حاضران است بویژه این که هم بازگویی بعضی حرفها و یا انجام بعضی کارها توسط افراد گروه برای حضار خنده دار است و هم تنبیه ناشی از تخطی افراد گروه.
کشتی لوچو
کشتی لوچو یا محلی نیز از دیگر برنامههای جشن تی تی است. کشتی لوچو معمولا پس از مراسم به تخت نشستن عروس و داماد انجام میشود و سمبلی از فراغت روح و جسم انسان از مشکلات و دغدغههای زندگی کشاورزی و دامداری است.
زمانی که کشاورز مازندرانی خیالش از برداشت محصول راحت شد ، برای جشن و کشتی لوچو آماده میشود و ایجاد روحیه پهلوانی در بین جوانان و نشاط و همدلی در بین مردم از کارکردهای فرهنگی این کشتی است.
طناب کشی
یکی دیگر از برنامههای مراسم ، بازی سنتی طناب کشی است. در این بازی دو گروه از جوانان در دستههای چهار نفره دو طرف یک طناب بلند را میکشند و هر گروه که به طرف مقابل کشیده شود بازی را باخته است.
این بازی که ریشه ای کهن در فرهنگ مازندران دارد، نمادی از تقویت جسمی مردان برای کار گروهی و ایجاد روحیه نشاط و همگرایی برای رسیدن به هدفی مشترک است.
همچنین در محل برگزاری جشن تی تی، زنان با پخت نان و شیرینیهای محلی و مخصوص عروسیهای مازندرانی، آش دوغ و چای آویشن از میهمان این مراسم پذیرایی میکنند.
منبع :
http://www.jamejamonline.ir/
http://www.dolateetedal.com/
http://mazandaran.irib.ir/