موزه سلطان آباد چهارمین موزه شهر
اراک است که در سرای کاشانی بازار
اراک قرار دارد.
سرای کاشانی از سراهای مهم و برجسته بازار
اراک است . این سرا بعد از گذر سوم معروف به گذر ملاقاسم واقع شده است و از دو بخش تیمچه و یک حیاط
مرکزی روباز تشکیل شده و فضایی بالغ بر 2532 متر مربع از بازار رابه خود اختصاص داده است.
ورودی سرا از سمت شرقی راسته بازار میسر میشود. بخش تیمچه در دو طبقه ساخته شده است. پوشش سقف از نوع طاق و چشمه با تزیینات زیبای یزدی بندی و کاربندی اجراء گردیده است.
در وسط هر طاق نورگیری دایره ای شکل که مرکز شمسه کاربندی طاق است وجود دارد . و به همراه نورگیرهایی که بین دو تویزه در دو طرف واقع شده اند
نور تیمچه را تامین میکنند .
در بخش دیگر حیاطی زیبا با باغچه ای بزرگ وجود دارد . اتاقهای متعدد در هر طبقه حدود 22 حجره در اطراف حیاط در دو طبقه ساخته شده و دارای ایوانهای زیبای آجری در طبقه بالاست که با ستونهای سنگی در پایین نگه داشته میشوند و رواق دورتادوری را به وجود آوردند.
پوشش رواق قوسهای آجری تیز دار است که توسط کشهای چوبی مهار شده اند. چهار پلکان در بدنههای
...مشاهده کامل متن شرقی و غربی حیاط دسترسی را به طبقه دوم را میسر میکنند. در مجموع سرای کاشانی با معماری منحصر به فرد چشم هر بیننده خسته از روزمرگی را به خود جلب میکند.
رسم بندیهای هفت چشمه سقف با هیئت شمسه هندسی و دو پوش بودن هفت چشمه مذکور این بنا را در اوج هنر معماری دوره قاجار قرار داده است .
در انتهای سرای کاشانی موزه خصوصی سلطان آباد با مجموعه ای نفیس از خطوط مختلف قرون اسلامی از کاتبان مشهور آن دوران همچون محمد جعفر تبریزی ، میرزا غلامرضا اصفهانی ، میرزا رضاخان فراهانی فرد، همچنین تابلوهای نقاشی ، قهوه خانه ای و نمونههای نفیسی از آثار فلزکاری با کتیبه و خطوط اسلامی چشم هر بیننده ای را به سوی خود جلب مینماید .
سلطان آباد نام قدیمی اراک بوده و موزه سلطان آباد توسط «محمد مهدی باباخانی» و با همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی بنیانگذاری شده است.
این موزه که به صورت خصوصی اداره میشود 130 متر مربع مساحت دارد. فعالیت موزه به صورت تخصصی در زمینه خوشنویسی و صنایع فلزی محسوب میشود. موزه سلطان آباد 3 تالار دارد و در گنجینه آن صد اثر صنایع دستی ایران که از استانهای مختلف گردآوری شده اند به چشم میخورد.
در تالارهای موزه میتوانید آثار برجسته خوشنویسی، سوزن دوزی، لباسهای قاجاری، خاتم کاری، قلمزنی، فلزکاری و کتیبههای مختلف به همراه تابلوهای هنری و اشیا قدیمی را ببینید.
بخش خوشنویسی موزه بسیار غنی است. به طوری که آثاری از خوشنویسان دورههای مختلف را در خود جای داده است. قدیمیترین اثر خوشنویسی موزه مربوط به سده هفتم هجری است.
در این موزه آثار ارزشمندی از خوشنویسان مشهور ایرانی همانند: درویش عبدالمجید طالقانی، میرعماد حسنی، میر علی هروی، میرزا فتحعلی حجاب شیرازی، میرزا غلامرضا اصفهانی، یاقوت مستعصمی، محمد هاشم لولو اصفهانی، میرزا کاظم، میر علی هروی، ظل السلطان محمد باقر خان، محمد جعفر تبریزی، میرزا رضا خان فراهانی، فتحعلی تنکابنی، میرزا اسدالله شیرازی، کیخسرو خروش و فتحعلی واشقانی فراهانی وجود دارد.
همچنین در بخش نقاشی هم اثری از کمال الملک وجود دارد.
در این بخش آثاری از سبک نقاشی قهوه خانه به ویژه آثاری از محمد مدبر و عباس بلوکی فر به نمایش در آمده است. بد نیست بدانید که اثر سنگاب هنرمند قلمزن استان محمد مهدی باباخانی مالک این موزه که از هنرمندان صاحب نام کشور است از سوی دولت برای نگهداری به نمایشگاه دائمی سازمان جهانی مالکیت معنوی (wipo) اهدا شده است.
موزه سلطان آباد با همکاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در سال 1386 به روی علاقه مندان گشوده شد.
منبع :
http://alborz.irib.ir/
http://wikimapia.org/