موزه تاریخ طبیعی از جمله مکانهای فرهنگی، اجتماعی، آموزشی، تحقیقاتی و نمایشگاهی میباشد که میتواند علاوه بر شناساندن هر چه بیشتر زیستبومهای مختلف و گونههای حیات وحش و پوشش گیاهی منطقه ارزش حفظ و نگهداری تنوع زیستی را نیز به اقشار مختلف مردم جامعه یادآوری نماید.
با توجه به این اصل مهم که ادامه حیات بشری به بقای طبیعت بستگی دارد از این رو اهمیت علوم طبیعی و نقش موزههای تاریخ طبیعی در اشاعه دانش و فرهنگ زیست محیطی در جهان امروز بیشتر محسوس میباشد.
لذا این مراکز میتوانند اندیشه و احساس مردم را در مورد جلوههای تنوع زیستی و خطر انقراض گونههای کمیاب جانوری و گیاهی برانگیزد.
در سال 1380 اقدامات دامنه داری جهت بهسازی کمی و کیفی موزه تاریخ طبیعی صورت گرفت، این اقدامات عبارتند از: افزایش فضای مفید موزه، مرمت نمونههای آسیب دیده، طراحی و ساخت ویترینهای محافظ نمونه و نیز جذب پرسنل فنی و کارشناسی برای موزه در جهت ارتقاء کمی و کیفی آن از وضعیت نمایش و تفریحی به موقعیت خدمات دهی بیشتر از نظر علمی و تخصصی به دانش آموزان، هنرجویان، دانشجویان و سایر علاقمندان به طبیعت و حیات وحش.
ساعت بازدید از موزه تاریخ طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان زنجان هشت صبح تا 14 ظهر است و علاقهمندان به حیات وحش و گونههای جانوری شاخص این استان میتوانند با حضور در این مکان انواع گونههای جانوری تاکسیدرمی شده را مشاهده کنند.
در موزه تاریخ طبیعی استان زنجان، تاکسیدرمی انوع پرندگان، گوشتخواران، علفخواران، خزندگان، حشرات و بندپایان، در معرض دید قرار دارد و این در شناساندن گونههای جانوری موجود در مناطق، ارائه آموزش و انجام پژوهش و تحقیقات بسیار مهم است.
مراجعین به موزه تاریخ طبیعی این استان میتوانند از نزدیک گونههای جانوری شاخص این استان ازجمله آهو، کل و بز، قوچ و میش ارمنی، خرس قهوه ای، عقاب طلایی، سارگپه، گرگ، یوزپلنگ ایرانی، مار، عقرب و رتیل، را مشاهده کنند.
این موزه در روزهای عادی به غیر از روزهای دوشنبه که تعطیل است از ساعت هشت صبح تا 14 بعدازظهر و جمعهها نیز از ساعت 15 تا 19 برای بازدید علاقهمندان باز است.
موزه تاریخ طبیعی این استان که در ابتدای جاده قدیم تبریز - زنجان و در داخل پارک جنگلی ارم شهر زنجان واقع شده به منظور حفظ و نگهداری و همچنین نمایش گذاشتن گونههای جانوری و گیاهی، سنگوارهها و نمونههایی از برخی کانیها و سنگهای معدنی موجود در زنجان در سال 73 افتتاح و مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
یکی از اهداف مهم موزههای تاریخ طبیعی، معرفی انواع گونههای جانوری بومی و غیربومی مهاجر است که به همین منظور لاشه جانوران به صورت تاکسیدرمی شده در معرض دید عموم گذاشته میشود.
تاکسیدرمی در اصطلاح عامیانه خشک کردن لاشه جانوران است و در واقع با این هنر گونههای جانوری مختلف به ویژه جانوران درحال انقراض به منظور شناساندن و ارائه آموزش به نسلهای آینده حفظ میشوند.
منبع :
http://www.zanjannews.com/