اُنار روستایی است از توابع دهستان لاهرود در بخش مشکین شرقی شهرستان مشگینشهر استان اردبیل ایران. این روستا در ۲۴ کیلومتری مشگینشهر واقع شده است.
روستای انار در ۲۴ کیلومتری مشکین شهر واقع شدهاست. مردم آن به زبان ترکی سخن میگویند و پیرو مذهب اثنی عشری هستند.
قدمت این روستا به دورههای بسیار دیرینه میرسد.نام این روستا در کتاب نزهت القلوب حمدا... مستوفی به ضمّ « ُـ » آمدهاست. نام «اَنار» با فتحه، که در اسناد مکتوب به کار برده میشود غلط املائی است. گفته میشود وجه تسمیه نام «اونار» بدان علت است که در این روستا چندین آسیاب آبی وجود داشته که آثار آنها هنوز هم پا بر جاست و اهالی این روستا و روستاهای اطراف برای آرد کردن گندم خود از این آسیابهای آبی استفاده میکردهاند و چون در زبان ترکی به آرد «اون» گفته میشود، استعمال کلمه اوننار (آردها) سبب نامگذاری این روستا بوده است.
این روستا از روستاهای تاریخی ایران به شمار میرود که اخیراً به عنوان یکی از روستاهای هدف گردشگری در استان اردبیل تعیین شدهاست. روستای اونار بر روی تپهای ساخته شده که در دو سوی آن رودخانه «اونارچای» جاری است و بر اثر آبیاری این رودخانه، باغهای سرسبز و مراتع دل انگیزی در خود روستا و اطراف آن بوجود آمدهاست.
رودخانه اونارچای از دامنه کوه سبلان سرچشمه میگیرد و غیر از باغات و مراتع روستای اونار زمینهای چند روستای اطراف را هم سیراب میکند.
نظام کشاورزی و آبیاری این روستا نیز بسیار جالب توجهاست. دیدار از این روستا نه تنها شگفتیهای فرهنگی دوران تاریخی بسیار دور را باز مینماید، کوهستان زیبای سبلان را نیز در چشم انداز بیننده قرار میدهد.
در این روستا آثار متعدد تاریخی از جمله: «قبرستان پیر بابا"»، «درخت چنار»، «قلعه بربر» و تپههای تاریخی: «ال له ور»، «سللاخ خانه» و «مصلی» و «دیده بان» وجود دارد.
«مقبره سید جعفر» از نوادگان امام موسی کاظم نیز در این روستا قرار دارد.
در روستای انار گورستانی تاریخی وجود دارد که سنگ قبرهای متنوع آن از نظر شکل و جنس و نبشتههای متعدد جالب توجهاست.
زیباترین این سنگها عبارتند: از یک جفت سنگ قبر افراشته به ارتفاع ۱٫۶۲ متر که دارای نبشتهای است.
در زیر سنگنبشتهها محراب است و در بالای لچک آن دو گل هفتپر نقش یافتهاست. در بالای نبشتهها ساقه و بالای آن کلاهکی با ۱۲ ترک، شبیه کلاه دراویش وجود دارد، و شهادتین با کلام «علی خلیفهاللّه» منقور است.
روی سنگ گورهای موجود در این گورستان نشانههایی همچون ستاره ششپر، تصویر چکش ساده و جز آن دیده میشود. در گورستان قدیمی انار آثار بسیار باستانی فالیک نیز وجود دارد که بیشتر آنها تخریب شدهاند.
در همین گورستان پیکرههای قوچ سنگی در اندازههای بزرگ و کوچک به جا ماندهاست.
منبع:fa.wikipedia.org