آدرس : روستای موئیل در استان اردبیل ، بخش مرکزی مشکین ، 15 کیلومتری شهرستان مشکین شهر، در دامنه شمال غربی سبلان ، در مرکز دهستان دشت به مرکزیت پریخان واقع گشته است.
استان
اردبیل ، بخش
مرکزی شهرستان مشکین شهر در دامنه شمال غربی
کوه سبلان ، "
روستای موئیل " با ارتفاع 2223 متر از سطح دریا واقع شده است.
نام این روستا برگرفته از دره ای است که این روستا در آن واقع شده است ، " دره موئیل " با جهت جنوبی شمالی دارای چندین چشمه آبگرم معدنی شناخته شده از جمله آبگرم استخر موئیل ، آبگرم ملیک سو ، آبگرم قوتورسویی ، آبگرم دودو ، آبگرم آق سو و... در این دره وجود دارد و علاوه بر این چشمهها ، رود خیاوچای که زیستگاه عمده ماهیان قزل آلای خال قرمز در منطقه میباشد نیز در این دره جریان دارد و گفتنی است دره موئیل که از درههای عریض و طویل منطقه سبلان به شمار میرود ، زیستگاه دائمی کبک ، بز، قوچ و میش وحشی نیز میباشد.
روستای موئیل نیز دارای 2 آبگرم است ، یکی نرسیده به روستا به نام " آبگرم ایلاندو " در ارتفاعات 1950 الی 2000 متری و با درجه اسیدی حدود 6 درجه در بستر سرشاخههای خیاوچایی ، و آبگرم دیگری به نام " آبگرم
...مشاهده کامل متن موئیل " در ارتفاع 2300 متری ، با بیش از 8 دهنه و درجه اسیدی حدود 5 میباشد که در مرکز روستا و کنار مسجد قرار دارد.
دو استخر به ابعادی تقریباً 4×4 متر برای این آبگرمها ساخته شده است ، یکی برای آقایان و یک استخر مخصوص بانوان با آبی زلال و دمای آب 40درجه ای تقریباً بدون ترکیبات گوگردی و اکسیدهای آهن پذیرایی علاقه مندان میباشد.
آب این چشمهها در ردیف آبهای معدنی " کلروسولفاته " و " بیکربناته کلسیک " گرم قرار دارد.
استان اردبیل به دلیل واقع شدن در نوار آتشفشانی پیلو کارترنریکی از مناطق مستعد برای استفاده از منابع انرژی ژنوترمال (زمین گرمایی) به شمار میرود. به همین دلیل در ارتفاعات دره موئیل خاکسترهای آتشفشانی همراه با درون لایههای رسی و شیلی که در اکثر نواحی دره ، بخصوص روستای موئیل مشاهده میشوند.
این روستا با آب و هوای کوهستانی دارد ، به عبارتی دارای تابستانهای معتدل و زمستانهای بسیار سرد است.
روستای موئیل دارای طبیعت بکر و زیبا ، تفرجگاه ، اتراقگاه عشایر، چشمههای آبگرم همجوار با سبلان، زیستگاه حیات وحش و مسجد قدیمی میباشد و شغل بیشتر ساکنان این روستا ، دامداری ، کشاورزی ، پرورش زنبورعسل، صنایع دستی، تولید پنیرهای محلی و همچنین دیگر فعالیتها و مشاغلی که تحت تاثیر مستقیم گردشگری و عشایر شاهسون است.
این روستا به دلیل واقع شدن در مسیر کوچ عشایر شاهسون ، و همچنین قرار گرفتن در مسیر عبور و صعود کوهنوردان از تمامی نقاط دنیا به قله سبلان به عنوان راه صعود دوم باعث شده که این روستا گردشگران دائمی و فصلی به خود جذب نماید.
گفتنی است این روستا از طرف جنوب شرق به روستای ناصر آباد ، از طرف شمال غرب به روستای ولی آباد ، از طرف شمال شرق به میدان هوشنگ ، آبگرم شابیل و قوتورسوئی محدود میشود.
" جهنم دره سی " نیز در کنار روستای موئیل قرار دارد ، که یکی دیگر از جاذبههای این روستا با امکانات طبیعی فراوان از جمله آبشار ، چشمهها ، پوشش گیاهی و حیات جانوری میباشد.
از صنایع دستی این روستا میتوان به پالاز ، جاجیم ، فرماش (نوعی خورجین) و جوراب پشمی و همچنین قالی اشاره کرد که به صورت سنتی و هر کس درخانه خود به بافندگی آن میپردازد.
جمعیت این روستا بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن 1385 (بدون احتساب خانوارهای موسسه ای و غیرساکن) 302 خانوار با جمعیت 1400 نفر میباشد.
منبع :
http://www.negahmedia.ir
ruosta-moeil.blogfa.com
http://www.iranvillage.ir