مسجد چوبی مسجدی در حومه شهر
نیشابور است و کاملاً با چوب ساخته شده است.این مسجد در
دهکده چوبین نیشابور قرار دارد و بخشی از مجموعهی آثار این دهکده به حساب میآید.دهکدهٔ چوبی به وسیله مهندس حمید مجتهدی(متولد ١٣١٩ و متوفی در پاییز ١٣٩٢ ) از نوادگان محمد کاظم خراسانی ساخته شده و یکی از دیدنیها و تفرجگاههای
نیشابور میباشد.
مسجد چوبی برای اولین بار در سال ۱۳۲۵ با دیوارهای کاهگلی و سقف چوبی، با وسعت فعلی و در همین مکان بنا شد و در سال ۱۳۷۸ پس از خراب شدن مسجد اولیه، مسجد فعلی با شکل جدید و با شیوهای نوین در همان مکان احداث شد.این مسجد اولین
مسجد چوبی مقاوم در برابر زلزله در جهان است و وسعت آن دویست متر مربع میباشد, سقف مسجد به صورت شیروانی است و دو مناره دارد که هر کدام به ارتفاع ۱۳متر از سطح زمین و وزن تقریبی ۴تن میباشد
مسجد چوبی این دهکده در
ایران و جهان بی نظیر است.با توجه به زلزله خیز بودن منطقه
نیشابور، این مسجد میتواند تا ۸ ریشتر زمین
...مشاهده کامل متن لرزه را تحمل کند و بنای آن به گونهای است که تا صدها سال دیگر نیز آسیب نخواهد دید.
شکل ظاهری آن به صورت کشتی ای که وارونه روی زمین قرار گرفته میباشد.
در کل ۴۰تن چوب در بنای آن بکار برده شده و ساخت آن حدود دو سال به طول کشیده است.۳ درب ورود و خروج، و ۵ پنجره در ساختمان بنا وجود دارد. اسکلت بنا از نوع سازههای مقاوم در برابر زلزله و با ماندگاری طولانی و به شیوه Twobyfour یا Double ساخته شده است و آبدارخانه این مسجد، کابینتها، دیوارها و حتی سینیهای چوبی دارد، کف و بخشی از دیوار به دلیل رعایت مسائل بهداشتی با کاشی و سرامیک پوشیده شده است.
چوبهای مختلفی از درختهای مثمر و غیرمثمر در ساختمان ودر تزئینات داخلی از قبیل کتیبهها، محراب به کار رفته است
انواع کاجها، اشن، سپیدار، گیلاس، گلابی، زبان گنجشک، گردو و توت از جمله این چوبها هستند, نورپردازی آن هارمونی ویژهای از رنگهای شاد است که به شبهای آن محوطه، جلوه خاصی بخشیده است.
مسجد دارای یک ایوان بیرونی که کف آن از خشت است میباشد.دیوارههای مسجد دوجداره بوده و کمی حالت زاویه دار دارند, بین این دو لایه، اسکلت بنا وجود دارد.
اسکلت منارهها و سقف و همچنین سقف و دیوارهها به روش عنکبوتیی اتصال دارند. این نام به خاطر شیوه ساخت آن است که مثل تنیدن تار عنکبوت میباشد. منارهها به سقف به گونهای اتصال دارند که در داخل مسجد ستونی وجود ندارد.اتصال منارهها طوری است که وزن آنها به صورت مساوی، ابتدا روی سقف و سپس به دیوارهها و از آنجا به زمین منتقل میشود.
از طریق نردبان داخل منارهها میتوان به بالای مناره دسترسی پیدا کرد. دریچهای در محل اتصال مناره به سقف،تعبیه شده که مثل یک کانال تهویه عمل میکند بطوریکه در تابستان هوای گرم و آلوده را از فضای مسجد خارج میکند و هوای پاکیزه از طریق بادگیر مخصوصی که در سقف بنا شده، داخل مسجد میگردد و به این ترتیب یک تهویه طبیعی انجام میشود.
محلی که در آن مسجد ساخته شده، بسیار موریانه خیز است و روشهای ویژهای در ساخت این مسجد و دیگر بناهای این مجموعه برای جلوگیری از اثرات مخرب چوب خواران به کار گرفته شده است.
خانه سازنده مجموعه با عمر بیش از۲۰ سال، از آسیب چوب خواران به دور مانده است. برای ماندگاری دراز مدت دیوارههای خارجی در برابر نزولات آسمانی، چوبهای ویژه با فرآوری خاص استفاده شده است.
بر روی دیوارههای داخلی و بیرونی مسجد به ترتیب تعداد ۷ و ۶ کتیبه زیبا از آیات قرانی به همراه قابهایش از چوب درختان گردو وتوت نصب است.
پیکر مهندس حمید مجتهدی هم در ضلع شمالی مسجد چوبی به خاک سپرده شد.
منبع:
http://golestan.medicinal.ir/
http://fa.wikipedia.org/
http://www.ghatreh.com/r/