حمام قدیمی چکنه در بخش سرولایت شهرستان
نیشابور در روستای چکنه واقع است و قدمت آن به دورهی قاجاریه میرسد . بنا از مصالح آجر، سنگ و ساروج و به شیوهی حمامهای سنتی ساخته شده است.
بنای اولیهی این حمام به دورهی قاجار میرسد که در دورهی پهلوی، با اعمال تغییراتی کلی، متناسب با نیازهای مردم منطقه گسترش یافته و تا حدود سه دهه پیش، کاربری خود را حفظ نموده است.
بنای حمام قدیمی چکنه، به شیوهی کلی حمامهای قدیمی، دارای سردرب ورودی، رختکن، پاشور، سربینه، خزینه، نمازخانه، نظافتخانه و گلخن است. به نظر به موقعیت کوهستانی منطقه که دارای آب و هوای سرد و خنک است، برای استفادهی بیشتر از گرمای زمین، بنا پایینتر از سطح زمین و به صورت زیرزمینی ساخته شده است که با هفتپله به سمت پایین، از ورودی اصلی به رختکن دسترسی مییابد.
این بنا در تاریخ 19/12/1380 به شمارهی 4810 در فهرست آثار ملی
ایران، ثبت گردیده است.
چکنه ، روستایی از توابع بخش سرولایت شهرستان
نیشابور در استان
خراسان رضوی ایران است.
مؤلف مرآت البلدان نویسد : «دو قریه است در سر ولایت
نیشابور که یکی را چکنه علیا و دیگری
...مشاهده کامل متن را چکنه سفلی نامند و این دو قریه خالصه ٔ دیوانی و قدیم النسق اند و هوایی سردسیری دارند و از آب چشمه مشروب میشوند»
چکنه بالا مرکز بخش سرولایت شهرستان نیشابور که در 90 هزارگزی شمال باختری نیشابور بر سر راه شوسه ٔ عمومی سبزوار به مشهد و قوچان واقع است .
این محل کوهستانی و معتدل است و 915 تن سکنه دارد. آبش از قنات . محصولش غلات ، پنبه و میوه . شغل اهالی زراعت و بافتن قالیچه و گلیم و راهش اتومبیل رو است .
در این آبادی ادارههای دولتی بخشداری ، ژاندارمری ، پست و تلگراف ، نماینده ٔ آمار ، دفتر ازدواج و طلاق و دبستان دولتی وجود دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).
چکنه پائین دهی از دهستان سرولایت بخش سرولایت شهرستان نیشابور که در 4 هزارگزی جنوب چکنه بالا واقع است . کوهستانی و معتدل است و 1417 تن سکنه دارد. آبش از قنات .
محصولش غلات . شغل اهالی زراعت و کرباس بافی و راهش اتومبیل رو است . این آبادی دبستان دولتی دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).
منبع:
http://www.chakaneh.ir/
http://www.mehrnews.com/
http://www.negahmedia.ir/