گرینه نام روستایی است که در ۴۰ کیلومتری شمال شرقی
نیشابور در چهارده کیلومتری شمال جادهٔ اصلی (
مشهد-
نیشابور) و در ضلع شرقی شهر توریستی دررود و شهر زیارتی قدمگاه و در دامنهٔ کوه واقع شده است.
روستای
چناران در فاصلهٔ ۳ کیلومتری گرینه قرار دارد. گرینه از لغت گبرینه به معنای محل زندگی زرتشتیان آمدهاست. هماکنون در محل قدیمی روستا (گرینه کهنه) آثار قدیمی مثل قبر و حمام زرتشتیها مشاهده میشود.
این روستا در طول تاریخ خود چند بار تغییر مکان داده و از محل قدیمی خود که به گرینه کهنه شهرت یافته به محلی
مرتفع در روی تپهای در مجاورت مکان فعلی انتقال یافت و هماکنون نیز در دامنهی کوه قرار دارد.
یکی از اهداف طبیعت گردانی که به این روستا میآیند صعود به قلهی زیبای قوچگرد با ارتفاعی نزدیک به 3000 متر میباشد ، دیگر مناطق پرطرفدار این روستا نظیر آبشار طبیعی "پایتخت" ، رودخانه مرغزار، منطقهی بکر "چوب بند" و... میباشد.
آبشار گرینه در فاصله 6 کیلومتری شمال روستا در میان دره ای سرسبز به نام
باغرود قرار گرفته است. برای دسترسی به آبشار از
روستای گرینه به سمت شمال حرکت کنید.
...مشاهده کامل متن پس از طی مسافتی در حدود 1.5 کیلومتر در دره رودخانه، به محل انشعاب رودخانه به دو بخش شمالی و شرقی خواهید رسید ، ادامه مسیر دره شمالی به آبشار گرینه منتهی میشود.
از محصولات کشاورزی گرینه میتوان به گندم، جو، نخود و ... و از محصولات باغداری به گیلاس، آلبالو، سیب، هلو و ... اشاره نمود . زعفران نیز یکی از محصولات مهم گرینه به شمار میرود ، البته ریواس گرینه نیز از معروفیت خاصی برخوردار میباشد .
حمام قدیمی گرینه در شمال غرب روستای گرینه کهنه قرار دارد، وجود حمام قدیمی، محوطه باستانی اطراف آن و همچنین قلعهی گرینه، نشانگر این است که احتمالاً این منطقه، در گذشته، یکی از آبادیهای اصلی اطراف نیشابور بوده است.
پلان اصلی حمام گرینه کهنه، مشخص نیست ولی قسمتهای مشهود بنای حمام، دربرگیرندهی گرمخانهی مدور با 8 بیرونزدگی، که این بیرونزدگیها شامل 4 ایوان کوچک به ابعاد 100 در 130 متر و 4 ایوان بزرگتر به ابعاد 140 در 130 متر، و قوسهای ایوانها، از نوع جناغی با خیز تند است.
ایوانها با یک راهروی یک متری، به اتاقی که احتمالا میان در است، مرتبط میشوند.
اتاقی نیز در سوی غربی گرمخانه قرار دارد که احتمالاً به خزینهی حمام، تعلق داشته است. برای مشخص شدن دیگر اجزاء بنا، نیاز به پیکاوی باستانشناسی، وجود دارد.
مصالح مورد استفاده در این بنا، قلوهسنگ با ملات ساروج است. از ویژگیهای بارز این بنا، پلان زیبا، استفاده از مصالح مستحکم در ساخت و همچنین قوسهای زیبای آن است.
قلعه قدیمی گرینه در ضلع غربی آن واقع است و در واقع فقط تپه ای که قلعه در آن واقع بوده است موجود میباشد . یک قلعه دفاعی بوده که از زمان صفویه وقاجار برجای مانده است ، به گفته قدیمیهای روستا مردم در ساعات خاصی وارد و از آن خارج میشدند.
قله قوچگر یکی از زیباترین و بهترین قلههای استان خراسان برای صعود کوهنوردان است که در این منطقه قرار گرفته است. این قله با 2950 متر ارتفاع بین روستاهای گرینه، چناران و دیزباد بالا قرار دارد و از کوههای معروف رشته کوه بینالود محسوب میشود و همه ساله عده زیادی از کوهنوردان از شهرستانهای مختلف خراسان رضوی و سایر استانهای کشور به آن صعود میکنند.
منبع:
http://abarshahr.blogfa.com/
http://www.negahmedia.ir
http://www.grine.lxb.ir/
http://firoozehkohnavardi.blogfa.com/