آبشار مزرعه در امتداد درهی شرقی روستای مزرعه حاج عابدین واقع در دامنه شمالی رشته کوه قوشاداغ است.
دامنه شمالی رشته کوه قوشاداغ که در سمت شرقی به کوه ارجمند ساوالان پیوسته است، به سمت گویجه بئل دامنههای سرسبز و جنگلی و استپ کوهی با چشمههای فراوان و درههای متعدد پرآب کشیده شده است.
انفصال بخش کوهستانی از بخش فلات در خط ارتفاعی حدود 1900 متر رقم خورده و همین خط ارتفاعی آبشار و چشمه بسیار دارد و به نظر میرسد منطبق بر خط گسل در دامنهی شمالی قوشاداغ باشد.
علاوه بر ارتفاعات و درهها و آبشارها و چشمه هایی چند در بالادستها و زمینهای جنوبی روستاهای کردلر و کقالق نرسیده به روستای مزرعه در جنوب شهر اهر دره ای است که آبشارش نامدار است.
این آبشار جاذبهی عمده در مکان گردشگری مزرعه با تعدادی جاذبهی پیرامونی و مکمل میتواند به ایجاد پارک کوهستان کمک کند.
برای رفتن به این مکان از اهر وارد جاده اهر ـ تبریز میشویم و کمی بعد از پلیس راه وارد جادهی روستایی خونیق میشویم.
پس از عبور از روستاهای خونیق و چشمه وزان و ادامه راه ( که آسفالت است ) به پای دره ای ( در محل ظاهراً توتارات نام دارد) میرسیم که آغاز مکان مورد بحث است.
ادامه راه البته به سمت غرب به روستای مزرعه حاج عابدین ( ارتفاع حدود 1700 متری) میرسد. ورودی دره باز و گسترده است و در همان ابتدا درختان بلند سایه افکن و جریان آب در دره نوید بخش محلی خرم است.
در ابتدای دره قهوه سنتی با عنوان « دره باغ » راهنمای ماست برای توقف و آغاز راه که در 10 کیلومتری جنوب اهر واقع است.
کمتر از 2 کیلومتر دره پیمایی ما را به آبشار حدود 12 متری ( در ارتفاع 1800 متری و موقعیت جغرافیایی 38 درجه و 31 دقیقه و 7 ثانیهی عرض شمالی و 46 درجه و 59 دقیقه و 34 ثانیهی طول شرقی) میرساند که در بالادست آن آبشار دیگری هم واقع است.
بین راه چشمه هم هست و درختانی با میوه وحشی مانند بادام. راه کوتاه است و صعب العبور نیست و رفتن خردسال و کهنسال هم آسان است.
بعد از آبشار میتوان کوه پیمایی کرد و به بالاترها رفت و چشم انداز زیبا پیش رو داشت و ییلاقی سرسبز ( آدیگوزل) که آخر بهار و تابستان محل حضور عشایر است.
در مسیر علاوه بر روستاها و باغهای میوه، در روستای خونیق سدی کوچک ساخته اند که به ویژه در فصل بهار پرآب و اطرافش سرسبز است، از نوع خاکی است و با 13 متر ارتفاع سد، 1.3 میلیون متر معکب حجم مخزن آن میباشد.
در غرب روستای مزرعه ( با جاده دسترسی دیگر از محور اهر ـ تبریز) سد پیره یوسفیان واقع است، از نوع سنگ و سیمان که سد3 متر ارتفاع دارد و حجم مخزن آن 2. میلیون متر مکعب است.
مزرعه و خرم آباد و گمش آباد و یایجیلو در امتداد دامنه شمالی قوشاداغ به گردنه گویجه بئل ختم میشود و گویجه بئل و گورادره مکان و مجموعه و سایت مستقلی برای گردشگری هستند.
منبع :http://www.arkha.ir/
http://kh1353.blogfa.com/
www.galkandi.blogfa.com