هوراند یکی از شهرستانهای استان
آذربایجان شرقی با مرکزیت هوراند میباشد. جمعیت بخش هوراند در سال هزار و سیصد و هشتاد و پنج خورشیدی بالغ بر سه هزار و هشتصد و هفتاد و شش نفر بودهاست که از این تعداد، هزار و نهصد و چهل و شش نفر مرد و هزار و نهصد و بیست نفر زن بودهاند.
کل جمعیت شهرستان هوراند بیست و دو هزار نفر است و به عنوان بیست و یکمین شهرستان استان در مرداد ماه هزار و سیصد و نود و دو معرفی شد همچنین تعداد خانوارهای این شهر، نهصد و هفت خانوار گزارش شده است.
قلعه پشتاب از آثار تاریخی روستای پشتاب، در نزدیکی هوراند میباشد.
ارتفاع این شهر از هزار و بیست و چهار متر در بلندترین نقاط شهر تا هشتصد و شصت متر در نقاط پست شهر متغیر است. استان
آذربایجان شرقی دارای مساحتی حدود چهارصد و پنجاه هزار کیلومتر مربع میباشد که از این میزان صد و هشتاد و هشت هزار هکتار آن پوشیده از جنگل است.
از صد و هشتاد و هشت هزار هکتار جنگل، هصد و شصت و هشت هزار هکتار آن جنگلهای بکر قره داغ یا ارسباران شامل مناطق
اهر ، هوراند،
کلیبر و خدآفرین شامل شده است.
همچنین سیزده هکتار از جنگلهای منطقه قره داغ یا ارسباران در بخش
مرکزی ...مشاهده کامل متن اهر و بخش هوراند واقع شده است. منطقه هوراند شامل کوههای بلند و درختان مختلفی میباشد که نظر هر بیننده ای را به خود جلب میکند و همچنین زیستگاه جانورانی است که گاهی از نظر تنوع در جهان بی نظیر میباشند.
از جمله ، خرس قهوهای، خوک وحشی، روباه، شغال، گرگ، سیاه گوش و.... ،و پرندگانی از قبیل :کبک، کبک چیل، جی جاق، کلاغ نوک قرمز و پرندگان شکاری چون عقاب طلایی، شاهین و ... همچنین از لحظ پوشش گیاهی دارای گونههای مختلف گیاهی و درختی منحصر به فرد سرخدار، ممرز، بلوط ، فندق، گردو و سماق و ... میباشد.
آب و هوای این منطقه معتدل کوهستانی بوده که در زمستان با یخبندانهای کوتاه مدت و هوایی خنک و مطلوب و تابستان هایی نسبتاً گرم و نسیمهای خنک و روح نواز همراه است.
هوراند به دلیل قرار گرفتن در موقعیت خاص جغرافیایی یکی از نقاط بکر و خوشایند برای شکارچیان و صیادان در فصل شکار میباشد. برخی از اماکن دیدنی منطقه این شهر را در ادامه برایتان معرفی میکنیم :
1-قلعه پشتو:
مطرحترین اثر تاریخی هوراند ، قلعه پشتو یا پشتاب میباشد که در بلندترین کوه حد فاصل روستاهای پشتاب و کوجان قرار گرفته است، روستای پشتاب در سمت شرقی قلعه و روستای کوجان در غرب آن واقع شده اند.
پشتاب در دوارده کیلومتری غرب هوراند و پنجاه کیلومتری اهر قرار گفته است. چهار کیلومتر راه این روستا مالرو، چهار کیلومتر جیپ رو و چهار کیلومتر آن شوسهاست.
پشتاب هفتاد و شش خانوار را شامل میشود. این روستا بسیار محروم و عقب ماندهاست و تنها یک مدرسه و مسجد دارد و از امکانات رفاهی در آن خبری نیست.
این بنا در ارتفاع سه هزار متری ساخته شده و قدمت آن به دوره اورارتوها بر میگردد و تنها دارای یک ورودی بوده که مسیر آن دارای پلههای سنگی است.حصارهای آن بسیار بلند و صخرهای میباشد و دورتا دورش را پرتگاههای عمیق در بر گرفته اند.
تنها راه ورودی به قلعه معبری است از سمت شمال با دویست و بیست پله سنگی.
در ساخت دیوارهای قلعه از سنگهای لاشهای، ملات گل رس، ساروج و تعدادی آجر استفاده شدهاست. آثارکشف شده از درون قلعه که سفالهای بدون نقش و نگار قدیمی است، نشانگر این است که این قلعه در اوایل تسلط اسلام بر منطقه ارسباران و قره داغ ساخته شدهاست.
ازاین قلعه که شبیه قلعه بابک و شاید همزمان با آن بودهاست به هنگام نبرد با اعراب حاکم بر منطقه استفاده نظامی میشدهاست.
2-روستای کوجان :
روستای کوچان با هوراند دوارده کیلومتر از طریق راه مالرو و جیپ رو فاصله داشته و فاصله آن تا اهر شصت و پنج کیلومتر میباشد. روستاهای پشتاب و کوجان در میان درههای کوهستانی پوشیده از درختان نیمه جنگلی و میوهای مانند گیلاس، گردو، توت، انجیر و انار بنا شدهاند.
راه روستاهای کوجان و پشتو یا پشتاب بسیار نامساعد و کوهستانی است و از کنار قهوه خانهی اینجار و از جاده ارتباطی کلیبر، هوراند راه ارتباطی قلعه تاریخی جدا میشود.
جاذبه گردشگری این روستا مسیر دسترسی صعب العبور و زیبا و بکر آن و صخرههای تند و بلندی است که بهشت صخره نوردان میتواند باشد.
3-قلعه قهقهه :
در نزدیکی روستای گنجویه و قره آغاجلو ، بر فراز کوهی مرتفع و صخره ای ، قلعه و زندان قهقهه ( کهن دژ ) بنا شدهاست. ارتفاع این قلعه از سطح دریا دو هزار و پانصد متر و دارای دیوارهای بلند طبیعی در میان صخرهها میباشد.
دور تا دور این قلعه پرتگاه خطرناک و عمودی شکل طبیعی بوده که گویی به دست بشر صخرهها پیرایش شده اند. از روستای گنجویه و قره آغاجلو تا دامنة قلعه قهقهه حدود سه کیلومتر راه کوهستانی میباشد .
در سمت شمالی این قلعه هفت برج و بارو بنا شده که با دیوارهای بلند و محکم محصور است . راه ورود به قلعه طوری ساخته شده که بیش از یک نفر نمیتواند از آن عبور کند .
سه طرف قلعه (جنوب ، شرق و غرب ) با دیوارهای بسیار بلند و صخره ای مشرف بر پرتگاههای طبیعی و خطرناک است . این قلعه درک دوره صفویه محل نگهداری مجرمین سیاسی بودهاست.
4-جنگل تنباکولو :
جنگل طبیعی تنباکولو در هوراند قرار گرفته و به عنوان یکی از مناطق جنگلی ارزشمند رویشگاه گونههای متنوع گیاهی و یکی از جاذبههای مهم گردشگری شهرستان محسوب میشود که سالانه پذیرای هزاران گردشگر میباشد.
منطقة تاریخی قوبول دره سی
قوبول دره سی، در یک کیلومتری غرب قریه چناب(چینو) از توابع هوراند، پشت کوه سنگی مرتفعی واقع شدهاست . در مقابل آن ، کوه هشت سر قرار دارد که بر اساس روایات مسکن اصلی بابک خرمدین بودهاست .
تپه تاریخی اژدها داش در این دره قرار دارد . بر بدنه و بالای آن غارهایی وجود دارد که به گفته اهالی هر کدام گنجایش بیش از دو هزار نفر را دارا میباشد.
5-تپه باستانی اژدها داش :
در دشت لشگرگاه هوراند تپه بسیار کوچکی به شعاع تقریبی پانزده و ارتفاع حدود پنج متر وجود دارد که در اصطلاح محلی به اژدها داش ( سنگ اژدها ) معروف است .
از این تپه آثاری مختلف از قبیل قطعات سفال و سنگ چخماق مربوط به قرون اولیة هزاره اول قبل از میلاد به دست آمدهاست.
تپه باستانی آغامال تپه سی
در قریه شکرلو در سی کیلومتری شمال غربی هوراند و در کنارهی شرقی رود جین سو واقع شدهاست. این تپه به دوره اشکانیان و قرون اولیه اسلام منسوب است.
به دلیل تنوع آب و هوا، حاصلخیزی خاک و وجود سنتهای کشاورزی در هوراند کشت غلات به صورت آبی و دیمی در کوهپایههای آن متداول است. محصول عمدهی این بخش، غلات، حبوبات، سیب زمینی، صیفی جات و تولید اقسام میوهاست.
از میوههای درختان جنگلی (گردو،گیلاس،انار،توت)، نیز در سطح نسبتاً وسیعی بهره برداری میشود. کار اکثر مردم هوراند، کشاورزی، باغداری و دامپروری میباشدو همچنین جوانان و کودکان، به قالیبافی در کارگاهها مشغول میباشند.
از صنایع دستی این بخش میتوان از اقسام بافتنی نظیر: گلیم، جاجیم، قالیچه و قالی نام برد.
منابع :
http://fa.wikipedia.org/
http://www.jananloman.blogfa.com/
http://www.horat.blogfa.com/
http://www.hourand.blogfa.com/
http://www.farsnews.com/