آدرس : سنندج - خیابان امام خمینی
آصف دیوان، میرزا علی نقی کردستانی (متوفی ۱۳۱۶ ش) پسر میرزا رضای وزیری کردستانی، سیاست پیشة روزگار قاجاری بود. خانواده او اصالتی اصفهانی داشتند و به تشویق هلوخان اردلان حاکم
کردستان، در ۱۰۲۲ ق به آن منطقه مهاجرت کردند.
چون یکی از افراد این خانواده به نام میرزا عبدالله، به مقام معاونت و پیشکاری والی
کردستان رسید، همة آن طایفه به "وزیری" شهرت یافتند. میرزا علی نقی که در وزارت کشور خدمت میکرد، در زمان حکومت امیرنظام گروسی (۱۳۱۳-۱۳۲۵ ق) لقب "آصف دیوان" گرفت که از القاب محلی بود.
وی در دورة مشروطیت به «آصف اعظم» ملقب شد.
عمارت آصف یکی از قدیمیترین آثار دیدنی و تاریخی شهر
سنندج است که تقریبا در مرکز این شهر واقع شده است. بر اساس شواهد و شیوه معماری، احداث بنای اولیه که بخش عمده ضلع شمالی عمارت شامل تالار تشریفات، اتاقها و راهروهای طرفین و قسمتی از فضاهای بخش شرقی را در بر میگیرد مربوط به
دوره صفویه بوده و قسمتهای دیگر در دورههای قاجاریه و پهلوی به آن افزوده یا تکمیل شده اند.
بانی اولیه این بنا را خانواده معتمد هاشمیها (امجد الاشراف) نام برده اند و احتمالا میرزا محمد رضای وزیر پدر آصف دیوان آن را تملک کرده است.
...مشاهده کامل متن با الحاق سر در ورودی و بخشهای غربی و شرقی بنا در زمان آصف دیوان این عمارت شکوه نهایی خود را به دست آورده و از این رو به عمارت آصف مشهور شده است.
مساحت کلی این عمارت حدود ۴۰۰۰ متر مربع بوده و علاوه بر سر در و دالان ورودی، دارای چهار حیاط است که به حیاط بیرونی (اصلی)، حیاط اندرونی، حیاط مستخدمین و حیاط مطبخ معروف میباشند.
این بنا در سال ۱۳۷۶ توسط سازمان میراث فرهنگی کردستان تملک شده و پس از مرمت و احیای قسمتهای آسیب دیده در سال ۱۳۸۲ به عنوان موزه مردم شناسی و با نام "خانه کرد" بازگشایی شد.
این عمارت از لحاظ گچ بریها و اروسیهای قدیمی بسیار زیبا است. سبک معماری سنگهای تراش خورده و برجسته و طاقهای هلالی این ساختمان، منظره ای بدیع و قابل تحسینی به وجود آورده است.
قسمت تالار و اروسی آن در نوع خود بسیارهنرمندانه و زیبا ساخته شده است.
در داخل مجموعه عمارت آصفوزیری واقع و در جنب خیابان امام خمینی حمام کوچکی قرار دارد که یکی از زیباترین حمامهای غرب کشور است. این بنا دارای سبک معماری اصفهانی است همانند حمامهای دیگر استان ساخته شده اما در مقیاس کوچکتر، یعنی دارای فضاهای مدخل ورودی،محل انتظار، حمام سرد و رختکن، میاندر، حمام گرم، خزینه و خلوتی، تون و همچنین سرویس بهداشتی و فضای اضافی منبع آب است.
حمام دارای شش ستون سنگی با تزئینات طنابی است. حمام از تزئینات آهکبری پرکار و همچنین کاشیهای خشتی آبیرنگ و حجاری روی سرستونها و ستونهای سنگی برخوردار است.
تزئینات طنابی شکل ستونها و سرستونهای این حمام از ویژگیهای منحصر بفرد ساختمان است و این حمام فقط مورد استفاده اختصاصی خانواده آصف را داشته است و احتمالاً مربوط به اوایل دوره قاجار باشد.
منبع :
http://kordestan.irib.ir/i