این روستا از توابع بخش
مرکزی شهرستان
سنندج میباشد و در هجده کیلومتری این شهر واقع شده که از اطراف توسط کوه و دره احاطه شده است. در شرق و شمال شرقی ، کوه آبیدر بزرگ، در شمال غربی ، کوه وزمان و در جنوب غربی روستا کوه تایلان قرار دارد و همچنین گردنه "گرمالش" از شمال غربی ، دره "یاران" از شمال شرقی، دره "چهارگاه" در جنوب شرقی و دره "زیارتل" در شمال غربی و غرب روستا را در محاصره دارند.
روستای نوره از روستاهای کوهستانی استان
کردستان میباشد که تابستان آن ملایم و مطبوع و زمستانهای آن سرد است.
رودخانه "نوره" از غرب روستا میگذرد و به این رزوستا شادابی و طراوت بسیار عطا میکند.
این روستا زادگاه آیت الله مردوخ کردستانی، متفکر، فیلسوف، سیاستمدار، شاعر، و روزنامهنگاری روشنفکر است که در سراسر
کردستان شهرت و آوازهای فراوان داشت.
از روستاهای اطراف
روستای نوره میتوان به گرماش، کرجو، آرنان، مرب زان و دانه اشاره کرد.
روستای نوره، روستایی بسیار زیبا با
بافت مسکونی متراکم میباشد. این روستا در دره
...مشاهده کامل متن و بر روی شیب قرار دارد . سقف خانهها صاف و مسطح است و در بنای خانهها عموما مصالح عمومی منطقه مانند سنگ، چوب و گل به کار رفته است.خانهها دارای دربهای چوبی و پنجرههای کوچک میباشند و سقف آنها دارای پوشش چوبی است که از چوب درختان صنوبر، بید و چنار استفاده میشود.
روستا از نظر معماری بسیار ساده و زیبا است. در روستا خانهها با توجه به فعالیتهای اقتصادی ساخته میشوند و به همین لحاظ تزئینات داخلی و نوع خانهها با هم متفاوتند.
روستاهای استان کُردستان به لحاظ معماری بسیار جالب توجه هستند و اکثریت آنها در گسترهای از سنگ بنا شدهاند که همین معماری زیبای روستای نوره از اهداف گردشگری در استان کردستان به شمار میرود.
امروزه در بنای خانهها تیرآهن، سیمان و گچ نیز به کار میرود.
از انواع بازیهای محلی رایج در روستای نوره میتوان به گرزان، شایان، مچلوس، شلیله و خلیله اشاره کرد. در روستای نوره انواع صنایع دستی انجام میشود همانند فرش بافی، ریسندگی و بافندگی.
غذاهای محلی روستای نوره عبارتند از: دوینه یا ترخینه کَرَه ، کُلیره و آش دوغ که دوخوا هم نامیده میشود میباشد که قابل عرضه به گردشگران است.البته ماست روستای نوره نیز آوازه بسیاری دارد .
مواد اولیه این غذاها در خود روستا تامین میشود.
از جاذبههای گردشگری این روستا میتوان به:عمارت و مقبره آیت الله محمد مردوخ کوهستانی که شهرت زیادی دارد اشاره کرد. این روستا آداب رسومهای دلنشینی نیز دارد که از جمله آنها میتوان به این اشاره کرد که شبها خانوادهها طبق عادت قدیم در منزل بزرگتر خانواده جمع شده و شب را با داستانهای قدیمی میگذرانند.
البته در کنار آن آجیلهای خشک شده همانند کشمش، توت و گردو نیز رونق خاصی دارد و مورد استفاده قرار میگیرد. از کوههای مشهور روستا میتوان به رستم بگ، دِزان، وزما، خولانجه و کانی سیف اشاره کرد.
روستاهای همجوار روستای نوره عبارتند از آرندان ، اجگره ، گرماش ، کرجو ، دانه و مرب زان.
روستای نوره به دلیل وجود باغهای سرسبز و خرم بسیارشهرت دارد که در بهار و تابستان هوای دلپذیر و مطبوع و وجود طبیعت سبز و شاداب و کوههای بلند زیبایی آن دو چندان میشود.
منابع سرشار آب و پوشش گیاهی غنی و انواع پرندگان و جانوران وحشی مانند کبک، تیهو، شغال، گرگ، روباه و خرگوش در زمره حیرتانگیزترین منابع خدادادی آن محسوب میشوند.
کوه آبیدر بزرگ در دو کیلو متری شرق و شمال شرقی آن قرار دارد که منظرهای بسیار تماشایی و زیبا دارد. در فصل بهار و تابستان پهنه کوه سرسبز و با طراوت میشود و تصویری خارق العاده را منعکس میکند.
بر دامنه تپه ماهورهای غرب کوه "آبیدر" در فاصله هفتصد متری روستا عمارتی وجود دارد که متعلق به یکی از مفاخرکُردستان است. این اثر که به لحاظ معماری قلعهای شکل آن قابل توجه است در جنوب روستا واقع شده و چشم انداز زیبایی دارد.
عمارت به صورتی ساخته شده که به تمام مناطق اطراف اشراف دارد. مساحت این بنا حدود ششصد متر میباشد با استفاده از مصالح بومی، در دو طبقه ساخته شده است.
در گوشههای شمالی و جنوبی آن برجهای دیده بانی مشاهده میشود .
در ضلع غربی عمارت، حیاط قرار گرفته است. طراحی این ساختمان ایده خود آیتالله مردوخ است و توسط استادان فن معماری استاد "عنایت الله" و استاد "علی محمد بنا" در سال هزار و سیصد و بیست و دو شمسی ساخته شده است.
مقبره آیتالله مردوخ نیز در همین عمارت واقع است.
اکثر مردم این روستا به کشاورزی، باغداری، دامداری، پرورش زنبور عسل، کارگری و قالیبافی مشغول میباشند. کشت اراضی روستای نوره به دو روش آبی و دیم صورت میگیرد.
آب کشاورزی و آشامیدنی این روستا از چشمه و چاه معمولی و با لوله کشی تامین میشود . فعالیتهای کشاورزی در روستا شامل کشت گندم و جو است.در این روستا باغداری رونق زیادی دارد و انواع محصولات سردرختی مانند گلابی، انگور، توت فرنگی، سیب درختی مشاهده میشود.
دامداری نیز در روستا متداول است و انواع لبنیات از مهمترین فرآوردههای دامیآن به شمار میآیند. در کنار این فعالیتها، قالیبافی و پرورش زنبور عسل و فعالیتهای خدماتی نیز دیده میشود.
انواع گیاهان دارویی و صنعتی نظیر گل گاو زبان، کاسنی، شاتره و گون در روستا میرویند.
منابع :
http://www.negahmedia.ir/
http://www.dana.ir/
http://tnews.ir/