بازار خان از جمله نقاط دیدنی و قدیمی شهر
یزد محسوب میشود و در مرکز این شهر در خیابان قیام واقع شده است.
قدمت این بازار به دوران ناصرالدینشاه قاجار باز میگردد. مجموعه زیبا و قدیمی
بازار خان، حسینیه، آب انبار و حمام جنب آن، معرف معماری گذشته این دیار است.
ساختار متفاوت و عرض متباین این بازار، حکایت از ساخت تدریجیاش دارد.
بازار خان دویست و هفتاد و چهار متر طول دارد و ارتفاع آن بین چهار تا شش متر متغیر است.
بازار خان در واقع طولانیترین و همچنین عریضترین بازار شهر
یزد به شمار میآید. مصالح به کار رفته در این بنا عمدتا خشت و گل و آجر و گچ میباشد.
ابن بازار دارای دو بخش شمالی - جنوبی و شرقی - غربی میباشد. بخش شمالی جنوبی این بازار هفتاد و هشت متر طول دارد و دارای پنجاه و سه باب مغازه میباشد. بخش شرقی- غربی نیز صد و هشتاد متر طول داشته و دارای صد باب مغازه است.
با آغاز فعالیت مرمت و استحکام بخشی، دلیل ریزش قسمت هایی از بازار که قبلا عامل اصلی آن مشکلات قنات ذکر شده بود، قطعیت بیشتری یافت.
مجموعه حمام و
بازار خان یکی از زیباترین
...مشاهده کامل متن آثار معماری در شهر تاریخی یزد از دوران ناصرالدین شاه میباشد، در زمان پادشاهان، بعضی اماکن عمومی و بعضی مکانها اختصاص بزرگان و خوانین در نظر گرفته میشده که عوام حق استفاده از آن را نداشته اند، حمام خان نیز یکی از اماکنی به شمار میآمد که مختص خوانین بوده است، در سال هزار و صد و هفتاد هجری شمسی ساخته شده و به دلیل استفاده همان بزرگان آن دوره به حمام خان معروف گشته، در سال هزار و دویست هجری شمسی مورد ساخت و ساز مجدد و قسمت شاه نشین آن هم مورد تزیینات و گچبری قرار گرفته است .
در محدودهی حمام خان، بازار خان قرار گرفته که آن نیز در همین سال احداث گردیده و یکی از طولانیترین بازارهای این مجموعه میباشد که با استفاده از خشت و آجر و گچ و با طول دویست و پنجاه و هشت متر و دارای صد و پنجاه و سه مغازه شمالی و جنوبی مورد استفاده و بازدید اهالی و علاقمندان میباشد.
عبور دو رشته قنات در عمقهای سه و چهارده متری از زیر بازار محمد علی خان از جمله عواملی است که بازار را با تخریب مواجه ساخته است.
مجموعه بازار خان در سال هزار و سیصد و هشتاد و دو توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره هشت هزار و پانصد و چهل و چهار در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
منابع :
http://www.negahmedia.ir/
http://www.hamshahrionline.ir/
http://fa.wikipedia.org/
http://www.tebyan.net/
http://yazdcity.ir/