مزار سلطانی بیدخت آرامگاه سلطانعلىشاه، عارف و موسس
سلسله گنابادى و از فضلاى نیمه دوم قرن سیزدهم و ربع اول قرن چهاردهم هجرى است.
مجموعهٔ بناى کنونى که به نام بقعهٔ سلطانى نامیده مىشود، عبارت است از : چهار صحن سنگفرش شده به نامهاى پایین، بالا،
کوثر و
فردوس؛ دو حوض آب با لبههاى سنگی؛ گنبد پوشیدهشده از کاشىهاى نفیس با نقوش شاخ و برگ اسلیمى و ترکیبى موزون در خطوط منظم هندسى، همراه با کتیبهٔ دور گنبد شامل سورهٔ فتح و جملهٔ طیبهٔ «لا اله الاّ اللّه» و اسامى پیغمبران مرسل و ائمهٔ اثنى عشر و تکرار جملهٔ «محمد رسولاللّه».
ورودىهاى متعدد و چهار مناره مزین به کاشىهاى
فیروزه فام در چهار زاویهٔ بنا؛ چهار کفشکن و یک برج ساعت با زیرسازى زیبا؛ ایوانى رفیع به سمت شمال و اتاق مقبره و چهار درِ منبتکارى شده و حجراتى بر گرد صحنها در بنا وجود دارد.
بر بالاى سردرِ اصلى آن که تمام سطوحش آراسته به کاشىهاى معرق و کتیبههاى نفیس ممتاز است، علاوه بر نام بانى بنا «حاج سلطان حسین تابنده رضاعلى شاه»، اسم معمار آن «حاج محمد ابراهیم بیدختی» نیز جاى گرفته است.
در میان مقبره، دو سنگقبر به چشم مىخورد که هر یک در
...مشاهده کامل متن میان محفظهاى قرار دارد: یکى متعلق به حاج شیخ محمدحسن صالح علىشاه - متوفاى ۱۳۴۵ هـ.ش - و دیگرى از آنِ عارف سلطان محمدعلىشاه است.
سنگ مزار سلطانعلىشاه توسط «استاد عبدالولی»، و سنگ مزار صالح علىشاه توسط «غلامحسین اصفهانی»، حجارى شده است.
بیدخت شهری کوچکی واقع در ۵ کیلومتری گناباد در خراسان است. هر ساله در مناسبتهای مختلف پیروان و علاقهمندان سلسله نعمت اللهی سلطانعلیشاهی گنابادی برای زیارت به این شهر مقدس میروند.
گفته شده که طبق اعلام رسمی سال ۱۳۸۴ پس از مشهد پربازدیدکنندهترین شهر استان خراسان بزرگ بوده است . دلیل این امر، سفر فقرا و دراویش برای زیارت مجذوب علیشاه بوده است.
کتابخانه مزار سلطانی بیدخت گناباد که یکی از قدیمیترین کتابخانههای استان خراسان و ایران است در بنای جدید بزرگی در کنار مزار سلطانی گشایش یافته است.
منبع:
http://vista.ir
http://www.aftabir.com/
http://mashhad.irib.ir/