آدرس : بوشهر در نزدیکی ریشهر قدیم و باغ بهزاد
امامزاده عبدالمهیمن مربوط به
دوره قاجار است و در
بوشهر، محله امامزاده واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ آذر ۱۳۷۷ با شمارهٔ ثبت ۲۱۷۴ بهعنوان یکی از آثار ملی
ایران به ثبت رسیده است.
در شهرستان
بوشهر در نزدیکی ریشهر قدیم ، مقبره و زیارتگاهی وجود دارد که به نام امام زاده عبدالمهیمن معروف است. عمارت این بنا بسیار قدیمی است و به کرات تعمیرات جدیدی در آن صورت گرفته است.
گنبد شلغمی شکل آن حکایت ازگنبد سازی دوران قاجاریه دارد. در ورودی آن از چوب ساخته شده است و سبک چوب سازی قدیمی نواحی خلیج
فارس را به خوبی حفظ کرده است.
آنچه بر لوحه رواق داخلی امام زاده نوشته شده نشان میدهد: امام زاده عبدالمهیمن از اعقاب حضرت علی (ع) و سیدی فقیه و پاک سیرت بوده است و در سال 312 هجری قمری در
بوشهر فوت و مدفون شده است.
امام زاده عبدالمهیمن در شهر
بوشهر و در محله امام زاده واقع است. اطراف آن قبرستان قدیمی و در محوطه محلی برای استراحت گاه زایرین بنام هشتی وجود دارد.
در همان خیابان مقبره شیخ حسین چاه کوتاهی معاصر
...مشاهده کامل متن با رییس علی دلواری واقع است. طبق شجره نامه موجود، امام زاده از اولاد حضرت عباس بن علی بن ابوطالب بوده و به زمان مامون خلیفه عباسی میرسد.
وفات وی در سال 312 هجری قمری ذکر شده است.
بنای اصلی این ساختمان در اثر زلزله تخریب شده و بعدها تجدید بنا شده است. تذکره امام زاده بدین صورت آمده است امیرالمومنین – ابوالفضل – عبدالله ابو محمد امیر مدینه حسن ابو محمد امیر نبیح و سپس ملک الملک مدینه و جمیع نواحی مجاز گردید ابراهیم جروقه علی ابو علی عبید الله امام زاده عبدالمهیمن.
گنبد امام زاده خشخاش هشت ترک است که به شکل گنبد سازی قاجاریه میباشد. در پایین یعنی کف بنا ترک هشتیها به 3 متر میرسد و تا ارتفاع از پهنای آن کاسته شده به 2 متر، 80 سانتی متر ، 60 سانتی متر و تا 20 سانتی متر به انتهای سقف خاتمه مییابد.
معمار بنا مشخص نیست.
مصالح به کار رفته سنگ اسفنجی و گنبد با اندود گچ است. پوشش سقف در ایوانها از چوب صندل است. دربها از جنس چوب ساج و دو ورودی بزرگ با کنده کاری زیبا از چوب میباشد.
در آب انبار قدیمی سنگ قبر دوران اسلامی نیز یافت میشود. اطراف گنبد صحن رواق هایی وجود دارد که میلههای بلند باعث ورود جریان هوا به داخل محوطه میگردد و دارای طاقهای بلندی است.
در باختر حیاط استراحتگاهی برای زائران درست شده و به هشتی معروف میباشد. در وسط و طرفین هشتی سه اتاق وجود دارد که به سبک اتاقهای بافت قدیم بوشهر بوده که جمعا شش اتاق است.
در طرفین هشتی پلکان حلزونی مانند وجود دارد. کاشیهای توی گنبد قدیمی بوده و رنگهای کبود سبز، قرمز، سفید و زرد به کار رفته و اشکال گل و بوته را دارا است.
ضریح امام زاده منبت بوده و هم چنین درهای ورودی درای کنده کاری زیبا میباشد.
گنبد دارای گچ بریهای زیباست و تزیینات در و پنجره و شیشههای رنگی هشتی بر تلطیف نور و زیبایی بنا افزوده است. جنوب خاور بقعه امام زاده عبدالمهیمن، قبور متعددی به چشم میخورد که تقریبا تمامی آنها خاوری – باختری است.
این قبور به گبهها معروف میباشد.
منبع :http://boushehr.irib.ir/index.php?option=com_content&task=view&id=1117
http://emamzadehabdolmohiman.mihanblog.com/post/1
http://emamzadegan.irangateportal.net/?part=menu&inc=menu&id=13500
http://fa.wikipedia.org/wiki