2

توضیحات

ویرایش

آدرس : شمیران - میدان تجریش
امامزاده صالح نام زیارتگاهی در محله تجریش تهران است. امامزاده صالح از پسران امام موسی کاظم و برادران امام خوبی‌ها امام رضا (ع) است.
این امامزاده یکی از بزرگترین و مشهورترین زیارتگاه‌های استان تهران می‌باشد که از سال هزار و سیصد و پنجاه و یک در فهرست آثار ملی ایران با شماره ثبت نهصد و نه ثبت گردیده است.
در کتاب کنز الانساب درباره نسب امامزاده صالح اینطور آمده است که ایشان که به شمیران آمده و در تجریش را به قتل رسانیده شده است. در زیارت‌نامه وی نیز به این موضوع اشاره شده است.
همچنین کتیبه قدیمی ای که در گذشته بر سردر ورودی رواق نصب بوده است، این نکته را مورد تاکید قرار می‌دهد.
گفته شده است که فرزندان وی نیز به‌همراه او به ری آمده بودند و بدین‌جهت برخی بقعه‌ها در تهران به ایشان منسوب است.
بنای بقعه اصلی شامل ساختمان چهارگوش بزرگ و مستحکمی با دیوارهای قطور است و فضای درونی آن تقریبا پنج و نیم متر مربع مساحت دارد.
وضع طاق‌نماها و معماری ساختمان و پوشش آن از معماری بناهای سده هفتم و هشتم می‌باشد. بنا به شواهد در امامزاده صالح کتیبه‌ای به سال هفتصذ هجری قمری وجود داشته که ظاهرا در تعمیرات و تغییر مدخل بنا از میان رفته است که با توجه آن همزمان با پادشاهی غازان خان بوده است.
در داخل حریم گسترده امامزاده صالح صندوقی چوبین وجود دارد که احتمالا متعلق به دوران اواخر صفوی یا افشار می‌باشد و ضریح ممتاز نقره‌ای آن که اضلاع شرقی و شمال شرقی و غربی آن دارای محفظه مشبک مزین به نقره و ضلع جنوبی آن مشبک چوبی است از وقفیات مرحوم آقای میرزا سعیدخان وزیر امور خارجه اواخر قاجار است.
در توسعه اول در حدود سال هزا و دویست هجری قمری مسجد، حسینیه و حمام در صحن شمالی و در زمین‌هایی که توسط شجاع السلطنه، پسر ششم فتح‌علی‌شاه وقف امامزاده شد ساخته شده است.
صحن و حیاط این بقعه گورستان عمومی بود و در بیست سال اخیر اثر گورها را از بین برده‌اند و فقط تعداد محدودی از سنگ قبرها را باقی گذاشته‌اند. ازجمله سنگ قبر محمدولی خان تنکابنی (سپهسالار اعظم).
گفته می‌شود که سر این امامزاده در این آرامگاه مدفون است و بدن وی نیز در آرامگاهی با نام مشابه (واقع در میدان عالی قاپو اردبیل) آرمیده‌است. در کنار بقعه امامزاده صالح شخصیتهایی چون میرزا حسن خان موتمن الملک، میرزا حسن خان مشیرالدوله پیرنیا، دکتر حشمت و ... آرمیده اند.
بنای بقعه اصلی شامل ساختمان چهارگوش بزرگ و مستحکمی با دیوارهای قطور است و فضای درونی آن تقریبا ۵٫۶ متر مربع مساحت دارد. وضع طاق‌نماها و معماری ساختمان و پوشش آن از معماری بناهای سدهٔ هفتم و هشتم است.
ایوان ورودی و رواق در سمت شمال حرم واقع است و بالای حرم در رواق، لوح مستطیل خشتی کاشی‌کاری شده‌است که تاریخ هزار و دویست و ده هجری قمری را بر روی آن نقش بسته است و نام فتح‌علیشاه بر آن حک شده‌است.
هلاکو میرزا فرزند فتح‌علی‌شاه قاجار در سال هزار و دویست و ده هجری قمری ، بانی بازسازی و آذین‌کاری آن بوده‌است. وی گنبد را با کاشی پوشاند و در ورودی را از غرب به شمال که حیاط موقوفه پدرش بود بازگرداند.
گنبد کاشی‌کاری‌شده بقعه در سال هزار و سیصد و سی و هشت در آخرین سال عمر حسن فداکار با هزینه شخصی باز سازی و کاشی‌کاری مجدد شد. محوطه امامزاده صالح پیش از تغییر فضای خیابانی تجریش، محوطه‌ای کاملا محصورشده همچون دیگر زیارتگاه‌های ایران بوده‌است؛ ولی امروزه از حصار دیوارها خارج شده‌است.
از سال هزار و سیصد و پنجاه و چهار تا به امروز توسعه مرمت بنا در مراحل مختلفی توسط خیرین انجام گرفته است.
درب شمالی و درب شرقی این امامزاده به بازار تجریش و درب غربی رو به پایانه یا ترمینال اتوبوس‌های داخل شهری می‌شود.
دو درب شمالی آن همیشه به روی زائران باز است که یکی مخصوص آمد و رفت زائران مرد و دیگری ویژهبانوان می‌باشد.
فضای داخلی امامزاده شامل چهار رواق است ، دو رواق مخصوص مردان و دو رواق برای بانوان است که با کشیدن حفاظ از هم جدا شده‌اند.
داخل امامزاده آینه کاری شده است که حدود دوازده سال پیش انجام شده است. درهایی که رواق‌ها را به حرم وصل می‌کند، منبت کاری شده است و به طور کلی هر چه در صحن و بیرون آن می‌بینیم، کاملا جدید است.
از دوازده سال پیش با شروع مرحله اول اجرای طرح جامع امامزاده، اقدامات اساسی در آن صورت گرفت.
در طبقه زیرین حرم سرداب است که سنگ قبر اصلی در آنجاست و تا به حال کسی اجازه ورود به آنجا را نداشته است.
از سال هزار و سیصد و هفتاد و چهار طرح توسعه حرم با توجه به افزایش زائران با خرید خانه‌ها و واحدهای تجاری اطراف جهت توسعه شروع شده و ادامه دارد. طبق طرح جامعی که برای این امامزاده درنظر گرفته شده، قرار است در سه مرحله، شانزده هزار متر مربع به فضای زیارتگاه اضافه شود.
یکی از معروف‌ترین چنارهای کهن‌سال ایران که قدمتی حدود هشتصدسال داشته است در محوطه این امامزاده واقع شده بود که در آثار جهان‌گردان خارجی نیز به آن اشاره شده است.
http://fa.wikipedia.org/
http://www.awqaf.ir/
http://www.beytoote.com/

امامزاده صالح

امامزاده صالح

امامزاده صالح نام زیارتگاهی در محله تجریش تهران است. امامزاده صالح از پسران امام موسی کاظم و برادران امام خوبی‌ها امام رضا (ع) است. این امامزاده یکی از بزرگترین و مشهورترین زیارتگاه‌های استان تهران می‌باشد که از سال هزار و سیصد و پنجاه و یک در فهرست آثار ملی ایران با شماره ثبت نهصد...

اطلاعات | نقشه
امامزاده محمد نوربخش

امامزاده محمد ...

بقعة امامزاده محمدنوربخش در دهستان سولقان قرار گرفته است. این بقعه، به دلیل موقعیت خاص مکانی از لحاظ آب و هوا و جذابیت صحن و بقعه، در ایام تعطیل و نیز در فصل تابستان زائران بسیاری دارد محمد نوربخش از طرف پدر منسوب به امام زین العابدین علیه السلام و از طرف مادرمنسوب به امام موسی کاظم عل...

اطلاعات | نقشه
موزه طبیعت و حیات وحش ایران ( دارآباد )

موزه طبیعت و ح...

موزۀ آثار طبیعی و حیات وحش ایران یکی از موزه‌های استان تهران است و در ابتدای محدوده دارآباد و خیابان آجودانیه در خیابان موزه واقع شده‌است. محل آن یکی از کاخ‌های شمس پهلوی بوده که برای میهمانان ساخته شده ولی هیچگاه مورد استفاده قرار نگرفته بوده‌است و پس از انقلاب، با تغییراتی برای استفاد...

اطلاعات | نقشه
موزه تماشاگه تاریخ ( موزه تاریخ )

موزه تماشاگه ت...

آثار به نمایش گذاشته شده در موزه تاریخ به تاریخ معاصر ایران (200 سال اخیر) اختصاص دارد و شامل ظروف و وسایل شخصی ناصرالدین شاه‌، تابلوهای کمال‌الملک و ... است‌. تماشاگه تاریخ مشتمل بر چند خانه است‌: نگارخانه‌، کتاب‌خانه‌، تماشاخانه‌، چای‌خانه‌، سفره‌خانه و ساختمان اصلی که در مجموع سه ط...

اطلاعات | نقشه
مجموعه کاخ نیاوران

مجموعه کاخ نیا...

مجموعه فرهنگی ـ تاریخی نیاوران در باغ بزرگی به مساحت حدود 11 هکتار در شمال تهران قرار دارد که از زیبایی و جذابیت طبیعی و تاریخی فراوانی برخوردار می‌باشد. بناهای این مجموعه متعلق به دوره‌های قاجار و پهلوی می‌باشد. ابتدا شاهان قاجار این مکان خوش آب و هوا را جهت اقامت ییلاقی خویش برگزی...

اطلاعات | نقشه
سورتمه تهران

سورتمه تهران

در ابتدای سال 92 سورتمه تهران یا سورتمه دربند در منطقه گلابدره افتتاح گردید. در بوستانی که این سورتمه قرار گرفته است جاذبه‌های تفریحی متنوع دیگری نیز قرار دارد. سورتمه وسیله تفریحی مشابه ترن هوایی میباشد با این تفاوت که کنترل سرعت آن با استفاده کننده است و قابلیت سرعت گیری تا 40 کیلوم...

اطلاعات | نقشه
درکه

درکه

نام درکه از درگِ که نوعی کفش برفی برای راهپیمایی بر روی برف بوده، استنتاج شده‌است.درکه دهی است در غربی‌ترین کوه‌پایه‌های شمال تهران در دامنه‌ی البرز که امروزه به محله ای از تهران بزرگ تبدیل شده است. درکه یکی از از قدیمی‌ترین و زیباترین محلات ییلاقی شمیرانات است که در امتداد درهٔ مصفایی...

اطلاعات | نقشه
دربند

دربند

دربند یکی از سی و سه پارچه آبادی شمیرانات است که از شمال به کوه‌های البرز و ده پس قلعه، از جنوب به تجریش، از شرق به امام زاده قاسم و از غرب به بازوی کوه البرز می‌رسد. این محله در زمان‌های بسیار قدیم به نام‌های مغ محله (مرغ محله ) و میر محله، شاه محله و ترش محله بوده است که این محلات در...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
سیب شمیران

سیب شمیران

سیب شمیران : این سیب به رنگ زرد و با خطوط قرمز می‌باشد. میوه‌های آن کروی با طعم شیرین و معطر می‌باشد و در اواسط شهریور قابل برداشت است . درخت سیب در اکثر نقاط دنیا پرورش داده می‌شود و در هر جای دنیا وجود دارد د تمام مردم دنیا آن را می‌شناسند. سیب انواع مختلف دارد: ترش و شیرین. که هر ...

اطلاعات

پنج امامزاده معروف تهران را بیشتر بشناسیم

امام زاده علی اکبر، چیذر
این بنا منتسب به امام‌زاده علی اکبر، از نوادگان حضرت زین‌العابدین‌(ع‌) می‌باشد. مساحت بنا در حدود ۲۰۰۰ متر مربع است و در سال ۱۳۶۹ به صورت کلی بازسازی شده است
معماری بنا سنتی و دارای گنبد سبز رنگ بزرگی است‌. در کنار آن مسجد و حسینیه‌ای هم قرار دارد که متصل به امام‌زاده ... ادامه مطلب
پنج امامزاده معروف تهران را بیشتر بشناسیم

محمدرضا سرابیان

محمدرضا سرابیان یکشنبه 12 مهر 94 - 08:49

هر کی رفت نایب زیاره ما هم باشه

امامزاده صالح (ع)

تهرانی‌ها وقتی دلشان می‌گیرد، نمی‌توانند به زیارت امام هشتم (ع) بروند، به برادر ایشان امامزاده صالح متوسل می‌شوند، تجریش محله‌ای فارغ از بازارچه‌های خرید، در پس ذهن تهرانی‌های به واسطه حضور آرامگاه امامزاده صالح مکانی برای زیارت و نذر و نیاز است.
بنای این آرامگاه به واسطه وضع طاق‌نما‌ها و معماری ساختمان و پوشش آن از معماری بناهای سدهٔ هفتم و هشتم است. همچنین بالای حرم در رواق، لوح مستطیل خشتی کاشی‌کاری شده‌ای وجود دارد که تاریخ ۱۲۱۰ هجری قمری را بر خود دارد و نام فتحعلی شاه بر آن حک شده‌است.
«نمک» نذر اصلی این امامزاده است، در تحقیقات به عمل آمده در این خصوص مشخص شد در ایام قدیم چنین رسمی وجود نداشته و مردم اکثرا به روشن کردن شمع و نذر و نیاز در این محل می‌پرداخته‌اند اما از آنجا که در فصل زمستان به دلیل سرما و یخبندان و نبودن جاده‌های مناسب، راه‌های رسیدن به این آرمگاه ناممکن می‌شد و زیارتگاه خالی از زائر، متولیان امامز‌زاده تصمیم می‌گیرند از مردم بخواهند به جای شمع، «نمک» نذر امامزاده کنند تا در فصل زمستان برای آب کردن یخ و برف اطراف امامزاده از آن استفاده کنند. با وجود اینکه این روز‌ها رفتن به امامزاده به واسطه اتوبوس‌های بی‌ار تی راه آهن به تجریش و خط یک متروی تهران سهل و آسان شده است، اما نذر نمک هنوز در بین زائران پابرجاست. ... ادامه مطلب
امامزاده صالح (ع)

مونا دانافر

مونا دانافر شنبه 28 شهریور 94 - 15:08

🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺

اطلاعات بیشتر...
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب