آدرس : تهران - گوشه غربی پارک لاله
موزه هنرهای معاصر تهران در سال ۱۳۵۶ خورشیدی (۱۹۷۷ میلادی) در گوشه غربی پارک لاله و در مساحتی حدود 8500 متر افتتاح شد متر مربع بنا شد.
در حال حاضر این موسسه یکی از واحدهای معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
این موزه شامل مهمترین و جامعترین مجموعه از هنر غربی در قارهٔ آسیا در زمان تاسیس خود است.
ساختمان
موزه هنرهای معاصر تهران به مثابه اثر ی هنری است که هنر معاصر
ایران وبخشی از تاریخ هنر مدرن جهان را نمایندگی میکند.
معماری موزه مجموعهای است از سنت، مدرنیسم و اندیشه فلسفی که به دست معمار ایرانی کامران دیبا طراحی شدهاست و تعدادی از مجسمههای برنزی پرویز تناولی، برای این مجموعه ساخته شدند و در محوطه اطراف آن تعبیه گردیدند.
معماری منحصر به فرد مدرن این موزه ، الهام گرفته شده ازمعماری سنتی ایرا ن است که مفهومی فلسفی با خود به همراه دارد و با استفاده ازطاقهای مرسوم روستایی ونورگیرهای برگرفته ازبادگیرهای کویری طراحی شده است.
وطرح مارپیچ داخلی آن از الگویی کاملاً مدرن پیروی میکند.
بادگیرها به وضوح در کالبد و فرم بنا خود نمایی میکنند .بادگیرهایی که سابقا نقش تهویه و جریان باد را در ساختمان داشتند
...مشاهده کامل متن اکنون وظیفه انتقال نور به داخل بنا را دارند.
باد از دل بادگیرها عبور کرده و در دل فضا بخش میشود. سایهها - نیم سایهها و نورها به طوری کنار یکدیگر قرار گرفته اند که هر گالری را به بخشی مجزا برای نمایش آثار تبدیل میکند.
هشتی، چهارسو و گذرگاهها از جمله عناصر چشمنواز این مجموعه بدیع به شمار میرود. همچنین تأثیر بادگیرهای یزد بر معماری مجموعه واضح است. هشت نگارخانه موزه که با اختلاف سطحی بینظیر نسبت به هم بنا شدهاند، بیننده را در مسیری چرخشی گرداگرد فضای اصلی موزه میگردانند؛ این مسیر به گونهای طراحی شدهاست که انتهای هشتمین و آخرین نگارخانه به هشتی یا همان نگارخانه اول باز میگردد.
امکانات موزه عبارتند از 9 گالری، کتابخانه تخصصی پیرامون هنرهای معاصر به زبان فارسی و لاتین و فرانسه، قرائت خانه، رستوران، گنجینه که آثار ارزشمندی را در دل خود جای دادهاست، فروشگاه کتاب و آثار هنری، سینما تک (که هدف اصلی آن نمایش فعالیتهای موزههای هنرهای معاصر جهان و هنرهای معاصر بودهاست)، عکاسخانه که آثار ورودی و خروجی به موزه را در این عکاسخانه حرفهای و بسیار مجهز عکس برداری و آرشیو نموده و در فصل نامههای مشخصی بصورت منظم از سوی انتشارات موزه منتشر میگردد، انتشارات موزه، قسمت نگهداری و ترمیم و مرمت اثار، قسمت بسته بندی و ارسال دریافت آثار، مجهز به سیستمهای تنظیم دما در سراسر موزه، قسمت بینالملل جهت ارتباط با سایر موزههای جهان و تبادل اثار هنری.
آثار هنری استفاده شده در بنا در دل هشتی موزه اثری از هنرمند ژاپنی، نوریوکی هاراگوچی قرار دارد که از روغن و پولاد ساخته شدهاست.
در میانه یکی از گذرگاهها اثری از هنری مور قرار دارد و فضای سبز اطراف موزه به نام باغ تندیس آثار حجمی هنرمندانی نظیر پرویز تناولی، هنری مور، آرنالدو پومودورو و آلبرتو جاکومتی قرار دارد.
باغ تندیس، فضای سبز واقع در شمال ساختمان موزه است با آثاری از ماکس ارنست، پرویز تناولی، هنری مور، ماکس بیل و دیگران. گنجینه در گنجینه دائمی موزه بیش از ۳۰۰۰ اثر ارزشمند و یگانه از نخبگان هنرهای تجسمی ایران و جهان نگهداری میشود.
در سال ۱۳۸۳ و ۱۳۸۴ این گنجینه به طور کامل در نمایشگاهی با عنوان جنبش هنر مدرن، به نمایش درآمد. به گفته بعضی کارشناسان هنری، آثار نگهداریشده در این گنجینه «بینظیر» هستند.
بودجه خرید این آثار از سوی شرکت ملی نفت ایران و سازمان برنامه و بودجه تامین میشده است.
بخش بزرگ فعالیتهای امور هنری موزه را برنامه ریزی و سازمان دهی و اجرای مراحل مختلف برگزاری نمایشگاهها تشکیل میدهد. دیگر فعالیتهای آن عبارتند از: طراحی و اجرای برنامه ها، دریافت آثار هنری و تهیه شناسنامه برای هریک، تنظیم آرشیو، ثبت نام هنرمندان و عناوین آثار هنری، تبادل فرهنگی - هنری مشاوره و راهنمایی هنر دوستان و برنامه ریزی محتوایی نمایشگاهها.
جلسات پاره وقت شوراهای تخصصی هنر به مناسبتهای گوناگون و با شرکت استادان و صاحب نظران در امور هنری تشکیل میگردد.
کارشناسان امور هنری موزه هنرهای معاصر، با جمع بندی و بازنگری تجربههای ناشی از رویدادهای مهم هنری و برگزاری نمایشگاه ها، به بررسی و ارزیابی چند و جون آثار هنری و توانمندیهای هنرمندان پرداخته و میکوشند به سهم خود، در فرآوری و تحول هنرهای تجسمی ایران زمین و رشد و پویایی هنر انقلاب اسلامی مشارکت کنند.
منابع :
http://www.tmoca.com
http://fa.wikipedia.org/wiki
www.mehrnews.com/
www.beytoote.com