یکی از باشکوهترین آثار تاریخی استان
کرمان ارگ زیبای و منحصر به فرد راین میباشد که در شهر تاریخی راین در فاصله 100 کیلومتری جنوب
کرمان و بر دامنه
کوه هزار ، چهارمین رشته کوه مرتفع
ایران و مرتفعترین قله جنوب کشور قراردارد.
این بنای تاریخی یکی از بزرگترین و مهمترین بناهای خشتی جهان است.
ارگ راین در جنوب غربی شهر کنونی راین در استان
کرمان ایران قرار دارد.
ارگ راین با مساحتی بیش از بیست و دو هزار مترمربع نشسته بر تارک تاریخ ، میراث ارزشمند و ثروت فرهنگی تاریخی که سالیانه میزبان هزاران گردشگر داخلی و خارجیست و دومین بنای خشتی بزرگ جهان بعد از
ارگ بم است.
این بنای خشتی تا حدودی به ارگ تاریخی
بم شبیه است و بر بالای تپه ای قرار دارد. این قلعه تا 150 سال پیش، قابل سکونت بوده است.
شهر راین با قدمت و تمدن کهن در زمان ساسانیان بواسطه قرار گرفتن در بزرگراه غرب به شرق و راه
کرمان به
جیرفت ...مشاهده کامل متن و بندرعباس موقعیتی مناسب داشته و یکی از مراکز داد و ستد کالا و همچنین بافت پارچههای ارزشمندی بوده است که حتی به مناطق دور مانند مصر نیز صادر میشد.
ارگ راین پس از تخریب ارگ بم بر اثر زلزله این شهر بیش از گذشته مورد توجه گردشگران خارجی و داخلی قرار گرفته است.
پلان این بنای زیبای خشتی تقریبا مربع شکل است و چندین برج در اطراف آن ساخته شده است.
حصاری که در اطراف این ارگ کشیده شده است بیش از 10 متر ارتفاع دارد و تنها ورودی ارگ از قسمت شرقی آن است که با سر دری بزرگ به محوطه داخلی راه دارد.
درون ارگ راین نیز عناصرى چون بازار، اصطبلهاى زمستانى و تابستانى، زورخانه، اعیان نشین و عام نشین وجود دارد. ارگ راین که یکی از مهمترین آثار تاریخی کهن راین است، گفته میشود قدمت آن به دوره ساسانیان میرسد.
قلعه راین یکی از مهمترین آثار تاریخی کهن راین است و بر موجودیت راین قبل از اسلام مهر تأیید میزند. این بنای خشتی مدرک گویایی است که گفته میشود قدمت و سابقه این دیار را به دوره ساسانیان میرساند .
در تاریخ کرمان، از قلعه راین در قرن اول هجری قمری نام برده شده است. قلعه هایی با قدمت و سابقه بیشتر در این محل وجود داشته که بر اثر حوادث طبیعی از بین رفته اند.
ارگ راین یک از دژهای فرمانروایی میرزا حسین خان(راینی) بوده که در زمان نادر شاه افشار و پسر او محمد علی خان در زمان زندیه بوده است.
این ارگ پس از سرنگونی زندیه به دست آغا محمد خان قاجار جای زندگی نوادگان میرزا حسین خان نامی به میرحسینی بوده که هنوز گروهی از آنان در این شهر و بیشترشان در شهر کرمان هستند.
فرمانروایی پدر و پسر در این ولایت نشان از رخنه و محبوبیت آنان در این سرزمین دارد. تا آنجا که این ارگ در بسیاری از منابع با نام ارگ میرزا حسین خان نامیده شده است.
این ارگ تا 150 سال پیش، قابل سکونت بوده و مرمت آن از سال 1374 آغاز شده و قسمتهای بازار، حاکم نشین، چهارانبار، آتشکده (زورخانه) و خانه اعیانی مباشر بازسازی شدهاند.
این منطقه در گذشته یکی از مراکز ساخت صنایع دفاعی مانند شمشیر و تفنگ نیز بوده است. همچنین ارگ تاریخی راین، زمانی شهری بزرگ و آباد با دژ محکم بوده است، که در آن محل زندگی مشاغل مختلف اجتماعی در این ارگ از هم جدا هستند؛ به طوری که میتوان به محله زندگی پیشهوران، تجار، کشاورزان، نزدیکان حکومتی و موبدان اشاره کرد، که هرکدام نشان دهنده وجود طبقات اجتماعی مختلف در جامعه شهری آن زمان بوده است.
در قسمت ارگ حکومتی خانه اعیان و خوش نشینان واقع شده است، از نحوه ساخت و معماری و مصالح به کار رفته بین این قسمت با قسمت عامه نشین تفاوت محسوسی وجود دارد.
ارگ راین شامل مکتبخانه، بارانداز، سرباز خانه، ساختمان قرنطینه و مسجد یا انبار بوده است و از چند سو برجهای دیده بانی براطراف و اکناف این قلعه تسلط داشتهاند به گونهای که از این قلعه به ارگی تسخیر ناپذیر یاد میکنند.
یکی از قسمتهای دیدنی این ارگ قسمت نگهبانی است که نزدیک در ورودی قرار گرفته و از بالا با یک سوراخ مربع شکل به پایین دید دارد و در زمان قدیم نگهبانان ورود و خروج افراد را از نقطه، کنترل و محافظت میکردند.
در هنگام جنگ نیز از این قسمت بر سر دشمن آب جوشان یا آتش ریخته میشد.
این ارگ زیبا در گذشته محل داد و ستد کاروانهای تجاری بوده که از این مسیر بین جنوب و شمال استان و دیگر قسمتها تردد میکردهاند، البته ارگ راین در کنار خود قلعههای دیگری داشته است که طی گذشت سالیان دراز برخی از قلعههای اطراف آن از بین رفتهاند.
ارگ راین فقط از خشت خام ساخته شده است. نقشه قلعه تقریباً مربع شکل و با چندین برج در اطراف مزین شده است . دور تا دور قلعه را حصاری در برگرفته که ارتفاع آن بیش از ده متر است .
تنها ورودی قلعه از جبهه شرقی است که با سر در بزرگ و باشکوه به محوطه داخلی راه دارد. تنها ورودی قلعه از جبهه شرقی است که با سر در بزرگ و باشکوه به محوطه داخلی راه دارد .
قلعه ، عناصری چون بازار ، اصطبل ( تابستانی و زمستانی ) زورخانه (آتشکده) ، حاکم نشین و محل عامه نشین دارد. مرمت و بازسازی ارگ راین کرمان از سال 1374 خورشیدی آغاز شده است.
قسمتهای مختلف این ارگ با پلههای جالب و بعضا مدور از هم جدا میشود، بخشهایی از این قلعه قدیمی در اثر گذشت زمان فرو ریخته است.
کوچههای تو در تو و بازار ارگ از دیگر قسمتهای دیدنی ارگ هستند و به اتاقها و حجره هایی ختم میشوند که گذشت زمان بر آنها تاثیرات نسبتا محسوسی گذاشته است، کمرنگ شدن نقوش برخی از دیوارهها از جمله این تاثیرات، بر اثر گذشت زمان است.
منبع :http://www.hamshahrionline.ir/
www.noonoab.com
www.seemorgh.com
jahannews.com