آدرس : در انتهای خیابان سلامگاه و روبروی در شرقی امامزاده حسین واقع شده است.
مبارک قلعه یا میمون قلعه ، نام دژی در جنوب شهر
قزوین میباشد. ارتفاع این قلعه از سطح زمین ۴۵۰ متر میباشد که بوسیله پلکان و تونلهای مخفی، پایین قلعه به بالا متصل میشده است.
قلعهای که در 2طبقه دارای دهلیزهای عمود بر هم و اتاقهای جانبی، به شکل مربع با ابعادی 70 در 70 متر از خشتهای 30 در 30 سانتیمتری با ملاط شفته بنا شده و امروزه گنبد میانیاش فرو ریخته و تنها اثاری از 8 برج قلعه باقی مانده است ، که از وضعیت و شکل بنا چنین استبناط میشود که این قلعه، بنایی نظامی و یا مقر فرماندهی بوده است .
طبقهی فوقانی میمون قلعه را تالار چلیپایی و اتاقهای اطراف تشکیل میدهد و خاورتپه که طبقه زیرین میمون قلعه میباشد به وسیلهی سه تونل به باختر تپه وصل میشود و تونل شمالی و جنوبی این سه تونل را نیز به هم متصل میکند و بدین ترتیب طبقه زیرین میمون قلعه شامل یک شبکه راههای ارتباطی میباشد .
( از طبقه زیرزمین قلعه به عنوان زندان استفاده میشده است . )
گفته میشود در
دوره عباسیان زمانی که " هارونالرشید " به خراسان سفر میکرد ؛ وارد
قزوین میشود و دستور میدهد مسجدی در شهر ساخته شود و دیواری نیز به دور شهر بکشند.
...مشاهده کامل متن سالها بعد یکی از غلامان آزاد شده توسط مأمون، به نام " مبارک ترک " در آنجا قلعهای میسازد که این قلعه به «مبارک قلعه » مشهور میشود و بدلیل مترادف بودن مبارک و میمون ، در طول زمان این قلعه به « میمون قلعه » تغییر نام پیدا میکند.
همچنین برخی ازسفالینههای به دست آمده نشان میدهد که این قلعه تا دوره آل بویه کاربرد داشته است در ۷۰۰ سال قبل میزبان طرفداران حسن صباح ( اسماعیلیان ) بوده و تا ۲۵۰ سال پیش رونق اقتصادی و نظامی داشته و کشاورزی در پایین قلعه جریان داشته است.
گفتنی است در کتاب فارس ناصر ناصری از این مکان یاد شده ؛ همچنین در شاهنامه حکیم فردوسی نیز با این مضمون از آن یاد شده " به جایی برم کَت نباشدنشان ***** به میمون دژ و قلعه دیده بان "
این اثر در تاریخ ۱۲ آذر ۱۳۷۵ با شماره ثبت ۱۷۷۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
منبع :
http://www.qazvin.ir
http://www.qchto.ir
http://fa.wikipedia.org
http://www.hamshahrionline.ir
http://www.negahmedia.ir