آدرس : شهرستان کاشان، بخش نیاسر، شهر نیاسر، محله سر کمر
چند متر پایینتر از آتشکده نیاسر، چشمه آب تمیز و خنکی جریان مییابد و به روستا میرود، این چشمه که چشمه اسکندر نام دارد، از قدیمیترین چشمههای شناخته شده است که 1680 متر بالای سطح دریا میباشد.
آبهای روان از کنار آتشکدهای زیاد دیگری نیز جریان مییابد که این میتواند علامت پرستش آناهیتا، الهه باروری و مرتبط با آب باشد.
در ادامه چشمه آبشار اسکندر وجود دارد و در قسمت پایین آبشار، دو تا سنگ آسیاب وجود دارد .
آبشار نیاسر یکی از دیدنیهای این منطقه است.این آبشار در ابتدای مجموعه تاریخی این شهر واقع شده و دامنههای آن از گیاهان سرسبز و زیبایی پوشیده شده است.
این آبشار مهمترین جاذبه توریستی این دیار به شمار میرود.
آبشار نیاسر از چشمه تالار ( اسکندریه ) واقع در کنار چارتاقی سرچشمه میگیرد به گونه ای که دو سوم آب چشمه به سمت آبشار و از آنجا به دشتهای نیاسر و یک سوم آن به محلهی نو میرود .
آب جاری شده از آبشار به بعضی از مزرعههای اطراف از جمله مزرعه خاتون ، دولت آباد ، سیف آباد و یرقون نیز میرسد . البته پیشتر که آب بیشتر بوده به سمت مزرعة سورآباد هم میرفته است .ولی به علت کم شدن آب چشمه دسترسی آب به این مزرعه منتفی میباشد .
آنگونه که از از بقایای
...مشاهده کامل متن خزههای قدیمی و آبراهههای موجود و همچنین گفتههای اهالی محل مشخص میشود مسیر آب در قدیم عوض شده است . آبی که از آبشار پایین میریزد در فصل پاییز کمترین و در فصل زمستان بیشترین مقدار را داراست .
به دلیل پدیدههای انحلال سنگ آهک توسط جریانهای زیرزمینی و گذشت سالیان دراز بافت بسیار زیبا و چشم نوازی مانند استالاکتیتها و استالاکمیتها در بدنة آبشار به وجود آمده است .
سنگی که آبراهه آبشار در آن ایجاد شده و سنگهایی که بدنه مزبور را تشکیل میدهند از نوع سنگهای آهکی و رسوبی میباشد .
در محیط اطراف آبشار درختانی از جمله بید شیرین ، بید تلخ ، نارون یا پشه ، عرعر ، ون یازبان گنجشک ، توت بی دونه ، توت شمرونی ، انجیر و مو رشد کرده اند .
چند درخت کهن و قطور ( توت و بید ) هم در پای آبشار وجود داشته که به علت خطر وارد کردن آسیابهای احتمالی به حمام و آسیاب حدود 7 الی 8 سال پیش آنها را قطع کرده اند .
از گیاهان دارویی این محل نیز میتوان موارد زیر را نام برد :
1.پر سیاوش : برای سینه درد و سردرد 2.علف شوره : برای کمر درد و سردرد 3.خیار بوته مار ( هندونه مار ) : برای پا درد
در قدیم پزشکان محلی از گرد سنگی که آبراهه بر روی آن به وجود آمده است به عنوان مرهمی برای زخم استفاده میکردند ( یکی از دلایل استفاده خنک بودن آن میباشد )
لازم به ذکر است حدود 5 الی 6 سال پیش به کوشش شهرداری مسیر پله ای با سنگهای تراورتن از پایین آبشار تا کوشک تالار تعریف شده و همچنین یک سری توریهای سیمی برای جلوگیری از سقوط افراد گردشگر و نیز ریزش احتمالی سنگها تعبیه شده است .
کف پای آبشار نیز بوسیلة سنگ فرش شده است .
هر ساله در روز عید قربان اهالی محله سرکمر و برزه دون در قدیم در کنار چشمة اسکندریه و در حال حاضر در محوطه مسجد امام حسن (ع) ،گاوی قربانی کرده خون آن را بر آب میریزند و همراه با آب از آبشار پایین ریخته و به باغها و مزارع برود زیرا اهالی اعتقاد بر این دارند که این خون باعث پر برکت شدن آب شده و از کم شدن آب جلوگیری میکند .
منبع :http://hamshahrionline.ir/details/134509
http://www.noonoab.com/
fa.wikipedia.org/wiki
http://www.golabgiri.com/niasar/abshar.html