رزجرد ؛ نام روستایی کوهستانی و زیبا در استان
قزوین است. برخی برخی نام این روستا را ( یزدگرد ) میدانند که به صورت معرب ( یزدجرد ) تلفظ شده ، برخی دیگر از اهالی این روستا ( به زبان تات )، ولایت خود را "زَزِی یَرد" مینامند و عده ای نیز رزجرد را در اصل رزگرد یا رزه گرد میدانند.
رزجرد در 21 کیلومتری شهر
قزوین و در مسیر جاده الموت واقع شدهاست و برای بازدید از
قلعه الموت و
دریاچه اوان ابتدا باید از این روستا گذشت.
روستای دل انگیزی رزجرد دارای اماکن مذهبی همچون دو
امامزاده محمد و ابرهیم علیهماالسلام نیز میباشد.
ابتدای سال 1385 جمعیت رزجرد تقریباً ۱۸۹۰ نفر بوده که همین امر باعث شده تا این روستا یکی از پرجمعیتترین روستاهای استان
قزوین به شمار میرود.
مناطق دیدنی رزجرد
آبشار ورچر (Varchor)
باغچه سراهای باباشفیع، غزل، رسپینا،
پردیس، بیشه و ...
کوه یخبند
هفت چشمه
چشمه اولی کرو (OliKarou)
قلعه سنگرود
در اکثر کتابهی تاریخی که به نوعی به
روستای رزجرد اشاره شده است، وجود قلعهی بنام
...مشاهده کامل متن سنگرود را در این روستا متذکر شده اند.از جمله این کتب، میتوان به کتاب «سرزمین قزوین» نوشته دکتر پرویز ورجاوند، اشاره کرد که قلعه سنگرود ر این گونه معرفی میکند.
«در شمال قریه رزگرد که در ناحیه کوهستانی شمال قزوین قرار دارد و از دهات دهستان کوهپیه به شمار میرود بر فراز قله کوه آثاری از بناهی ویرانه سنگی به چشم میخورد که باحتمال یک قرارگاه و یا یک قلعه نظامی بوده است.
در پی کوه رودخانهی بنام سنگرود و یا پلنگ دره واقع است که بر روی تپه مرتفع کنار آن نیز آثاری از معماری که باحتمال یک چهار طاقی دوره ساسانی است وجود دارد.»
اما نکتهی که بسیار قابل تأمل است این است که در روستای رزجرد آثار دیوارهی کهن و باستانی در دو محل جغرافیایی متفاوت وجود دارد که حداقل پنج الی شش کیلومتر با یکدیگر فاصله دارند.
یکی در فاصله یک کیلومتری شمال روستا که به نام قلعه شناخته میشود که در قسمت قلعه به معرفی آن میپردازیم.
اما دیگری در پنج کیلومتری شرق روستا قرار دارد و مطمئناً قلعه سنگرود در ینجا بوده است چرا که اهالی روستا هنوز این منطقه را قاله سنگه رو (Ghala Sanga Rou)می نامند.
قلعه
بر بلندی کوه قلعه، آثاری از بناهی ویرانه سنگی به چشم میخورد که با توجه به موقعیت آن، احتمالاً یک قرارگاه و یا یک قلعه نظامی بوده است.
فاصله این قلعه تا روستا یک کیلومتر است که در شمال روستا قرار دارد و بری رسیدن به آن میبیست از داخل روستا گذشت.
آبشار ورچر (Varchor)
یکی از زیباترین و دیدنیترین جاذبههای گردشگری روستای رزجرد، آبشار ورچر (Varchor) است.
این آبشار در فاصله شش کیلومتری شرق روستا قرار دارد.
ارتفاع این آبشار به بیش از سی متر میرسد و محصور شدن آن در بین صخرههای عظیمی که در اطراف آن قرار دارد، زیبایی خاصی به این آبشار و دره آن بخشیده است
چشمه رو ( هفت چشمه)
چشمه رو یا همان هفت چشمه (در نقشههای رسمی هفت چشمه درج میشود) یکی از مناطق دیدنی رزجرد است.
چشمه رو متشکل از چشمههای فراوانی بوده که پس از لوله کشی آب آشامیدنی روستا، کلیه چشمههای آن به یکدیگر متصل شده و اکنون آب به ندرت از آن خارج میشود.
از ویژگیهای این منطقه فراوانی درختان چنار است که آب و هوای دلپذیری در سایه سار آنها میزبان گردشگران است.
پس دز (Pasdoz)
پس دز (Pasdoz)احتمالاً همان پس دژ (پشت قلعه) بوده است که بر اثر گذشت زمان اینک به این نام خوانده میشود، چرا که این منطقه در پشت کوه قلعه قرار دارد.
منطقه ای است سر سبز و محصور بین کوهها در فاصله سه کیلومتری شمال رزجرد که در آنجا میتوان انواع درختان را از جمله گردو، زرآلو، بادام، فندق، تبریزی، شال، بید، ون و ... یافت.
تیمون چال(Timoun Chal)
تیمون چال(Timoun Chal) یا تومون چال (Tomoum Chal) سرچشمه رودخانه آبشار (Abeshar) است که در فاصله یک کیلومتری شمال آبشار ورچر (Varchor) قرار دارد.
چشمه اولیک رو (Olika Rou)
چشمه اولیک رو (Olika Rou) یکی از سرچشمههای پر آب و دائمی نه تنها روستای رزجرد بلکه اطراف قزوین است.
با توجه به موقعیت کوهستانی آن از انظار مردم و طبیعت دوستان دور مانده است. البته کوهنوردان از آب گوارا و هوای دل انگیز آن بی نصیب نمانده اند.
این چشمه در فاصله سه کیلومتری شمال غربی رزجرد و پشت کوه قلعه و یک کیلومتری شرق منطقه پس دز (Pas Doz) با آبی گوارا و سرد، محصور بین درختان چنار و صخرههای عظیم قرار دارد که اهالی آن را اولیک رو (Olikarou) مینامند.
امامزاده محمد (ع)
این امامزاده (ع) داخل روستا و در حد فاصل محلههای دشته خرمن و سنگه لاق (سنگلاخ) قرار دارد که به تازگی از سوی اداره اوقاف قزوین، ساختمان آن بازسازی شده است.
امامزاده ابراهیم (ع)
این امامزاده (ع) در خارج روستا و در فاصله دو و نیم کیلومتری شرق روستا و در دامنه کوه امامزاده قرار دارد.
منبع :
http://www.roosta.ir
http://fa.wikipedia.org
http://www.zeziyard.com
http://www.nividar.com