توضیحات

ویرایش
وجه تمایز موسیقی این استان از استان‌های دیگر بدیهه خوانی است . استان آذربایجان غربی به تبع تنوع و ترکیب قومی خود ، دارای انواع مختلف موسیقی بومی نیز هست .
موسیقی آذربایجان را می‌توان به پنج دسته تقسیم کرد : عاشیق‌ها ، ترانه ملی و مقامی ، موسیقی عزا و مذهبی ، موسیقی کار و تلاش و موسیقی عروسی. اقلیت‌های مذهبی، کردها، آذری‌ها و دیگر اقوام هر یک با توجه به خصوصیات قومی و رفتارهای فرهنگی خود، نوعی از موسیقی خاص خود را به نمایش می‌‌گذارند .
موسیقی بومی آذری‌ها در وجود "عاشیق‌ها" خلاصه می‌‌شود . موسیقی سنتی آذربایجان ؛ بازتاب مهم‌ترین وجوه و جوانب زندگی مردم است . درفولکلورموزیکال آذربایجان احوال و روحیات مردم گذشته این دیار با طرز بسیار لطیفی ترنم می‌شود .
غم، شادی ، هجران ، وصال موفقیت‌ها ، شکست‌ها و قهرمانی‌ها همه و همه دراین گنجینه موزیکال متجلی است . شیوه بدیهه خوانی ، روش نواختن ، اجرا ، آراستگی‌های ملودیک و داشتن حالات ویژه مخصوص به خود هماهنگی و اسلوب خاص و پختگی و مطلوب بودن صداها از خواص جدایی ناپذیر موسیقی این مرز و بوم است .
دستگاه‌ها و مقام‌های آذربایجان با داشتن زیر و بم‌های به خصوص و حالات لطیف هر کدام گویای دریایی از تحولات درونی مردم هستند. آن‌ها مانند هزاران مروارید و جواهرات رنگارنگی هستند که به طرز ماهرانه و به صورت مرتب ...مشاهده کامل متن به رشته کشیده شده باشند و خوانندگان بزرگی مانند مصطفی پایان، پروفسور بلبل، حاجی بابا حسین اف ، عالیم قاسم اف و جبارقاریاغدی اوغلی توانسته‌اند تاکنون مقام‌های موسیقی آذربایجان را به طوراستادانه‌ای اجرا نمایند .
ویژگی و مشخصات موسیقی ملی و سنتی و آذربایجانی در جهات و وجوه مختلفی متجلی می‌شود . قدیمی‌ترین آلت موسیقی آذربایجان "ساز" است که یکی ازآلات موسیقی کهن است که قدیمی‌ها به آن "قوپوز" می‌گفتند و امروز به "ساز" معروف شده است .
عاشق‌های آذربایجان از دیرباز"ساز" می‌نوازند و بعدها کمانچه "دایره" (قاوال) ، "قارانی" ، (کلارینت) "طبل" ، "سرنا" و حتی بعضی سازهای ملل دیگر مانند : ویلن ، قانون و پیانو نیز وارد موسیقی آذربایجان شد که مورد استفاده عاشق‌ها قرار می‌گیرد .
ترانه‌های عامیانه ، آوازها و افسانه‌های حماسی- عشقی و اخلاقی نماینده روح هنری ملت‌ها و بیان گر تمام احوال و روحیات و در حقیقت صدای درونی هر قومی است .

درباره نوازندگان و خوانندگان سازهای موسیقی منطقه آذربایجان که عاشیق نامیده می‌شوند، بایستی گفت: عاشق یا عاشیق فردی خوش قریحه ، شیرین بیان ، هنرمند ، خوش صدا و دارای ذوق شاعری است به عبارت دیگرعاشیق هم شعر می‌سراید ، هم ساز می‌‌نوازد هم داستان نقل می‌‌کند و هم آواز می‌‌خواند .

آهنگ‌های عاشقی به گفته عاشیق‌ها 72 آهنگ است ولی بعضی‌ها تا 144 آهنگ نیز گفته‌اند که به دسته‌های حماسی ، عشقی ، اخلاقی اجتماعی، وصف حال و روایت تقسیم می‌‌شوند .
در بخش حماسی، عاشق‌ها با نواختن آهنگ‌های تند و مهیج مانند جنگ کوراوغلو ، دبل جنگی ، شاه سئونی و دویمه کرم اشعاری را از زبان قهرمانان آذربایجان می‌خوانند و شنوندگان را به دفاع از آرمان‌های دینی - انسانی و وطن دوستی تشویق می‌‌نمایند .
یکی از خصیصه‌های بارز موسیقی آذربایجانی بدیهه گویی و بدیهه نوازی است. این خصیصه به مجری آهنگ اجازه می‌‌دهد که نیروی فانتزی و قوه خیال خویش را درمقیاس وسیعی به کاراندازد و درعرصه پهناوری ؛ توسن خیال و تصور را به تاخت و تاز وادارد و با مهارتی خارق‌العاده ضمن رعایت کامل اصول فنی موسیقی بی درنگ و فی البداهه به مایه موسیقی در حد امکانات تغییر شکل بدهد .
بدیهه سرایی نه فقط در متن موسیقی آذری بلکه در نحوه‌ی اجرای آن نیز به طور گسترده‌ای به کار می‌‌رود که حد و میزان بدیهه سرایی و تعداد لحظات و دفعات پرداختن به بدیهه با قدرت و تصمیمات هنرمندان مجری است.
یکی از خصوصیات بدیهه سرایی آن است که چون هر بدیهه در نوع خود تک و تکرار ناشدنی است در نتیجه موجب پیدایش تازگی و حالات نوین درتغییرات ملودیک موسیقی می‌‌شود.
مایه غم در همه قسمت‌های موسیقی آذربایجان حتی رینگ‌های ریتمیک و شاد نفوذ کرده است و علت آن نیز به گفته «هابیل علیف» (استاد کمانچه و از هنرمندان برجسته آذربایجان) همان مظلومیت‌های تاریخی این دیار است.

موسیقی عزا و مذهبی (اوخشاماها) نیز اغلب در قالب«بایاتی» سروده شده‌اند که به آن ها"بایاتی ها" می‌‌گویند که زنان صاحب عزا آن‌ها را در مجالس سوگواری با آهنگ مخصوص می‌‌خوانند و حاضرین با شنیدن آن‌ها و گریه زاری تسکین می‌یابند .

موسیقی کار و تلاش روزانه (امک ماهینلاری) نیز غالبا بدون نواختن موزیک و گاهی اوقات در صورت ریتمیک بودن آن با دست زدن اطرافیان اجرا می‌‌شود. این نوع موسیقی اغلب در مراسم سمنوپزی اوایل بهار، قیمه درست کردن، خوابانیدن کودک در گهواره، مهمانی‌های عصرانه و شبانه، شخم زدن زمین و کوبیدن خرمن، هنگام بافتن فرش، گلیم و غیره اجرا می‌‌شود.
مادران هنگام خوابانیدن نوزادانشان با نوای شیرین و لطیف مادرانه روی دستگاه‌های شور- دشتی و گاهی سه گاه، بایاتیی‌های مخصوص لالایی (لایلالار) را ترنم می‌‌کنند.

آهنگ‌های عروسی و رقص‌های مربوطه (توی و دویون موسیقی سی) از شور و حال زیادی برخوردارهستند و تک آیاق، ایکی آیاق، سوبولاغی و دورد آیاق آهنگ‌های نسبتا آرام این رشته رقص‌ها هستند که فامیل نیز می‌‌توانند در صورت نبودن افراد بیگانه در محفل خصوصی این رقص‌ها را انجام دهند.
پس از آن نوبت رقص‌های تند مردانه مثل نرمه، بندی، شیخانی، یارگوزهل، و آهنگ‌های دیگر می‌‌رسد. درسراسر مناطق آذری نشین کم‌تر منطقه ای را می‌توان یافت که جشن‌ها و مراسم هایشان بدون موسیقی و رقص آذری انجام شود.
شنیدن موسیقی آذری و اجرای عاشیق‌های آذربایجان یکی از مهم‌ترین و با ارزش‌ترین جاذبه‌های فرهنگی استان آذربایجان غربی به شمار می‌رود.

کردهای استان آذربایجان غربی نیز از موسیقی خاص خود برخوردار هستند. موسیقی جزو جدایی ناپذیر زندگی کردهای این استان به شمار می‌رود. موسیقی کردها از نوایی برمی خیزد که بر گرفته از شیوه زندگی و طبیعت منطقه است؛ ضمن آن که موسیقی در بین مردم این منطقه از پیشینه ای کهن برخوردار است.
کمانچه، تنبک، دف، ساز و دهل از جمله ابزارهایی است که در نواختن موسیقی کردی از آن‌ها استفاده می‌شود. گورانی و هوره از جمله ترانه‌های محلی کردهاست که گورانی در اصطلاح کردی، به گورانی چرین مشهور است (یعنی ترانه خواندن) و شعری شاد است

که همراه با موسیقی شاد کردی اجرا می‌شود و اشعار آن برگرفته از مضامین عاشقانه، اجتماعی و حماسی است .

منبع : azarhk.persianblog.ir
دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه که در گذشته چی‎چست ، کبودان و رضاییه نیز نامیده می‌شد، بزرگترین سطح آبی کشور و شورترین دریاچه دائمی ایران و دومین دریاچه آب شور دنیا و یکی از دریاچه‎های فوق اشباع از نمک دنیا است که از این نظر با دریاچه بزرگ نمک Great Salt Lake آمریکا شباهت دارد. این دریاچه در شمال غربی...

اطلاعات | نقشه
دریاچه مارمیشو

دریاچه مارمیشو

یکی از جاذبه‌های دیدنی استان آذربایجان غربی دریاچه زیبا و تقریبا بکر مارمیشو است که مسافت زیاد آن از ارومیه باعث شده هنوز طبیعت مارمیشو زیبایی بکر خود را حفظ کند. این دریاچه در حدود ۴۵ کیلومتری غرب شهر ارومیه و در میان کوهستان‌های مجاور مرز ایران و ترکیه قرار دارد. دریاچه‌ای طبیعی است ...

اطلاعات | نقشه
سه گنبد

سه گنبد

در جنوب شرقی شهر ارومیه مرکز استان آذربایجان غربی ایران، برجی دوار و تاریخی با نام سه‌گنبد وجود دارد که یکی از بناهای باقی مانده از دوران سلجوقی است و به شکل استوانه با دو نوع مصالح سنگ و آجر ساخته شده است. در حال حاضر به علت گسترش شهر در داخل شهر قرار گرفته است. برخی در وجه تسمیه آن ...

اطلاعات | نقشه
پیست اسکی خوشاکو

پیست اسکی خوشا...

پیست اسکی خوشاکو یکی از مناطق خوش آب و هوای کشور میباشد که بسیار مستعد و کم‌نظیر است و در فصل زمستان به دلیل موقعیت طبیعی و آب و هوایی همچنین بارش مناسب برف، شرایط مناسبی برای پیست اسکی در این منطقه به وجود آمده است. و سالانه گردشگران و ورزشکاران زیادی را از سراسر کشور به خود جذب می‌ن...

اطلاعات | نقشه
کلیسای ننه مریم ( شرق آشور )

کلیسای ننه مری...

کلیسای ننه مریم، کلیسای شرق آشور هم نامیده می‌شود و از قدیمی‌ترین کلیساهای ایران و جهان به شمار می‌آید. کلیسای مریم‌مقدس به نام اصلی کلیسای مادر خدا و یا کلیسای سن استواتساتسین از جمله بناهای تاریخی ایران است که در فهرست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است. کلیسای مریم مقدس در ارومی...

اطلاعات | نقشه
سنگ‌نوشته کیله شین ( کله شین )

سنگ‌نوشته کیله...

سنگ‌نوشته کِله‌شین کتیبه ایست که در نزدیکی روستای کله‌شین در شمال شرق عراق در حدود ۲۰۰ متری از مرز ایران کشف شده است. تاریخ نگارش این متن را حدود ۸۰۰ پیش از میلاد دانسته‌اند. کیله شین به معنای سنگ قبر کبود است. این سنگ در سر راه رواندوز به اشنویه در وسط گردنه‌ی کوهی که اشنویه را از ...

اطلاعات | نقشه
مسجد سردار

مسجد سردار

مسجد سردار در خیابان امام شهرستان ارومیه و در امتداد بافت قدیمی شهر که به راسته غلام‌خان معروف است قرار دارد .که از آثار دوره قاجاریه می‌باشد .این مسجد400 الی 500 متر با مسجد جامع فاصله دارد و در عهد قاجاریه توسط عبدالصمدخان پدر آقاخان، جد اعظم عظیم السلطنه سردار بنا نهاده شد. وی درس...

اطلاعات | نقشه
مسجد جامع ارومیه

مسجد جامع اروم...

مسجد جامع ارومیه از آثار کهن و قدیمی شهر تاریخی ارومیه میباشد که در خیابان اقبال و در میان بازار قدیمی شهر واقع شده و یکی از ارکان اصلی بافت قدیمی شهر است. مسجد و تزئینات داخلی آن طوری است که امکان ندارد مسلمانی وارد آن شود و بدون عبادت و راز و نیاز از آن خارج شود در واقع این مسجد چنا...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
دلمه برگ مو

دلمه برگ مو

دلمه برگ مو که در اکثر استان‌های کشورمان به شیوه یکسان با اندکی تغییرات مختص همان استان پخته می‌شود ، یکی از غذاهای محلی استان آذربایجان غربی می‌باشد. مواد لازم: گوشت چرخ کرده : ۲ پیاله - پیاز رنده شده مقداری - لپه نیم پز شده ۵/۲ تا ۳ پیاله - تره و مرزه خشک شده ۲ تا ۵/۲ پیاله (میتوا...

اطلاعات
خورشت کنگر ( کنگر خورشه )

خورشت کنگر ( ک...

خورش کنگر یک نوع از دهها خورش‌های اصیل ایرانی است. در طبخ این خورش از کنگر پیاز سرخ شده گوشت قرمز رب گوجه فرنگی گوجه فرنگی رنده شده نعنا و جعفری آب غوره و ادویه جات استفاده می‌شود. بعضی‌ها در طبخ خورش قیمه از کنگر هم استفاده می‌کنند. مواد لازم : یک کیلو کنگر - یک کیلو گوشت ران یا...

اطلاعات
آش دوغ

آش دوغ

آش دوغ یکی از غذاهای محلی و بسیار لذیذ استان آذربایجان غربی می‌باشد. مواد لازم: نخود 250 گرم - تره جعفری و شوید 700 گرم - برنج 1 پیمانه - دوغ گازدار 2 لیتر - نمک ، فلفل ، سیر تازه خرد شده به مقدار لازم طرز تهیه: نخود‌ها را از شب قبل در ظرف بزرگی اب خیس کنید و تا روز بعد چند بار...

اطلاعات
آش بلغور ( یارما شورباسه )

آش بلغور ( یار...

مواد لازم: سیب زمینی : یک عدد متوسط - فلفل دلمه ای کوچک: یک عدد - گوجه فرنگی: یک عدد - بلغور: یک پیمانه - لوبیا قرمز پخته: یک پیمانه - پیاز: یک عدد - رب گوجه فرنگی: یک قاشق غذاخوری - نعنا خشک: یک قاشق غذاخوری - نمک، فلفل و زردچوبه : به مقدار لازم - لیمو ترش تازه: به مقدار لازم بلغو...

اطلاعات
لباس محلی آذربایجان غربی

لباس محلی آذرب...

استان آذربایجان غربی به دلیل در برگرفتن دو قوم بزرگ آذری و کرد و هم چنین ایل‌ها و عشایر متعدد دارای انواع مختلف لباس‌های محلی است. با گسترش شهر نشینی و صنعتی شدن جوامع مختلف استفاده از لباس‌های محلی کم کم منسوخ شده ولی هنوز هم در شهرهای کوچک و روستاها از لباس‌های سنتی استفاده می‌شود. ...

اطلاعات
زبان و گویش مردم آذربایجان غربی

زبان و گویش مر...

در آذربایجان غربی زبان‌های ترکی و آذری و کردی ، زبان‌های اصلی را تشکیل می‌دهند و اقلیتها به زبان‌های آشوری و ارمنی و کلیمی تکلم می‌نمایند . الف ) زبان ترکی آذری : ریشه این زبان مربوط به مادهاست که در اثر گذشت زمان تحت تاثیر زبان‌های فارسی ، عربی و ترکی قرار گرفته است . زبان مادی که ا...

اطلاعات
موسیقی آذربایجان غربی

موسیقی آذربایج...

وجه تمایز موسیقی این استان از استان‌های دیگر بدیهه خوانی است . استان آذربایجان غربی به تبع تنوع و ترکیب قومی خود ، دارای انواع مختلف موسیقی بومی نیز هست . موسیقی آذربایجان را می‌توان به پنج دسته تقسیم کرد : عاشیق‌ها ، ترانه ملی و مقامی ، موسیقی عزا و مذهبی ، موسیقی کار و تلاش و موسیقی...

اطلاعات
گوزلمه

گوزلمه

گوزلمه یکی از غذاهای محلی ارومیه می‌باشد. «گوزلمه» یا جوزلمه (با لهجه محلی) به معنای «منتظرنشو» است. یعنی غذایی که نیاز به انتظار زیاد ندارد و زود آماده می‌شود. ماست ۳ پیمانه تخم مرغ ۴ عدد سیر ۴ حبه روغن کافی برای سرخ کردن تخم مرغ نمک به میزان لازم. طرز تهیه: ۱. اول تخم مرغ ...

اطلاعات
مشاهده تمامی آداب و رسوم
فرش آذربایجان غربی

فرش آذربایجان ...

فرش دستباف آذربایجان غربی با توجه به قدمت آن جایگاه ویژه ای در میان فرش‌های دستباف تولید شده در سطح کشور دارد. در اغلب شهرستان‌های استان به ویژه ارومیه، خوی، تکاب، میاندوآب، بوکان، شاهین‌دژ و مهاباد صنعت فرش‌بافی به طور گسترده رواج دارد. در این میان فرش ریزماهی خوی و افشار آهنین تکاب ...

اطلاعات
رودوزی

رودوزی

رودوزی هنر آراستن سطح پارچه با استفاده از نخ‌های الوان یا اشیاء الوان با کمک سوزن یا قلاب می‌باشد . بشر بعد از به وجود آمدن پارچه که حفاظی در برابر سرما و یا گرما و سای نیازهای ابتدایی بود ، مانند هر وسیله دیگری ، آن را از حالت ساده در آورده و به تزیین و تجمل آن پرداخته است که به مقتضای...

اطلاعات
ظریف کاری روی چوب ارومیه

ظریف کاری روی ...

ریزه کاری چوب از جمله صنایع دستی پررونق شهرهای ارومیه و سنندج بوده و اساس آن روکش کردن قطعات چوبی آماده شده براساس طرح مورد نظر است. اگر این محصولات توسط چوب گردو ، سنجد، گلابی، سرو، صنوبر،تبریزی و بروش بریدن چوب در قطعات نازک و کنار هم چسباندن آنها تولید می‌شوند. انواع جعبه سیگار، دس...

اطلاعات
معرق کاری ارومیه

معرق کاری اروم...

هنر معرق یا ساخت و نصب کاشی‌ها سابقه دیرینه ای در ایران دارد معرق کاری کاشی در قرن‌ها در دوره سلجوقی و بعدها در دوره صفوی و قرنهای 9 و 10 هجری به اوج و کمال خود رسید. معرق کاری روی چوب عبارتست از ایجاد نقوش و طرحهای مختلف که از کنار هم قراردادن چوب در کنار یکدیگر بوجود می‌آید و بر دو ن...

اطلاعات
منبت کاری ارومیه

منبت کاری اروم...

معمولا“هنرمندان منبت کاردر این منطقه برای خلق یک اثر چوبی اغلب از چوب گردو استفاده می‌کنند. بیشتر منبت کاران ارومیه چوب مورد نیاز خود را در پاییز و زمستان یعنی زمان برش درختان از سنندج خریداری می‌کنند زیرا که چوبهای منطقه‌ی سنندج خوش رنگ و خوش جنس هستند. منبت کاران برای ساخت فرآورده‌ها...

اطلاعات
نقل ارومیه

نقل ارومیه

نقل بیدمشک، نقل گردویی پر مغز، نقل زعفرانی، نقل بادامی و نقل پسته‌ای از انواع نقل‌های تولیدی در ارومیه و اصلی‌ترین سوغات نقل بیدمشک است. بیدمشک دارای خاصیت درمان کم خونی، سرگیجه و تقویت قلب است. عرق بیدمشک علاوه برخاصیت پزشکی برای تهیه شربت، شیرینی و خوشبو و خوش طعم کردن شربت‌های گوناگ...

اطلاعات
حلوای ارومیه

حلوای ارومیه

حلوای هویج و حلوای گردو از جمله مشهورترین سوغاتی‌های ارومیه می‌باشند که دسر بسیار خوشمزه ای نیز هستند که برای صبحانه و افطار مناسبند. حلوای گردو از تنقلات اصلی مردم آذربایجان‌غربی، در 10 کارگاه بزرگ حلواپزی ارومیه و تعدادی از کارگاه‌های کوچک تهیه می‌شود برای تهیه حلوای گردویی ابتدا ...

اطلاعات
آیین‌ها و مراسم ازدواج در آذربایجان غربی

آیین‌ها و مراس...

از آنجایی که در جامعه ما ازدواج به تبع از تمامی جوامع بشری ،‌آیینی کهن و دیرینه بوده و از طرفی سنتی دینی و مذهبی نیز هست، لذا باید تاریخ و قدمتی هم پای با شکل‌گیری اولین هسته‌های زندگی گروهی و دسته جمعی انسان‌ها داشته باشد. رقص و پایکوبی دسته جمعی که هم اکنون با گذشت سالیان دراز و تغی...

اطلاعات
مشاهده تمامی محصولات
[posttitle]

[posttitle]

[postbody]

مشاهده مطلب