منطقه مرگور معروف به آلپ
ایران مجموعه ای از تپهها و کوههای پر برف تا ارتفاع ۳۵۰۰ متری است، این منطقه با دره ها، رودها و آبشارهای پر آب و خروشان، دریاچهها و تالابهای گوناگون مکانی پر از آرامش را برای مسافران مهیا میکند.
مَرگَوَر نام دهستانی است از بخش سیلوانه شهرستان
ارومیه از استان
آذربایجان غربی کشور
ایران که در ۵۵-۲۰کیلومتری جنوبغربی
ارومیه و در امتداد جاده بند قرار دارد.
مرگور منطقهای مرزی و سرسبز است و بیشتر باشندگان آن را کردهای کرمانجی تشکیل میدهند. زبان گفتاری مردم این منطقه
گویش کرمانجی است که یکی از گویشهای کردی بشمار میرود.
دین کردهای منطقه دین اسلام از شاخه سنی است. در گذشته اقلیت بزرگی از آشوریان در منطقه ساکن بود که امروزه شمار کمی از ایشان بجا ماندهاست.
از سکونتگاههای این منطقه میتوان از روستایهای زیوه. راژان .هاشمآباد و شهرک دیزج مرگور نام برد. از کوههای منطقه میتوان از کوههای ستاره لوند در جاده مرگور به ترگور و کوههای بز سینا و دالانپر نام برد.
آب و هوای خنک در تابستان که حتی چله تابستان هم شبها
...مشاهده کامل متن ادم احتیاج به لحاف و پتو برای خوابیدن پیدا میکند، ابشار زیبای سوله دوکل، جنگلهای رل باوان، روستای پلکانی کچله،گذر زیبای رودخانه از کنار تپههای هاشمآباد، چشمههای آب گرم هفتآباد، روستاهای بسیار زیبا و ییلاقی نوی، چریکآباد، گسیان بهمراه باغات سیب و انواع میوههای تابستانی و شالیزارهای برنج از جاذبههای گردشگری این منطقه میباشند.
کوه دالامپر با ارتفاع حدود ۳۶۰۰ متر در۴۵ کیلومتری جنوب غربی ارومیه و ۳۵ کیلومتری اشنویه قرار دارد. این کوه در نقطه مرزی ایران، ترکیه و عراق واقع است و از فراز آن خاک هر سه کشور قابل مشاهدهاست.
این کوه دارای یخچالهای چند هزار ساله بوده و از ویژگیهای منحصر به فرد این کوه وجود دریاچههای طبیعی در ارتفاعات آن است، همچنین از برفابهای این کوه رودی پر آب سرچشمه میگیرد که در دامنه این کوه به صورت آبشاری بزرگ به نام سوله دوکل(در کردی به معنای آبشار مه آلود) به پایین میریزد.
دالانهای برفی یکی از مشخصههای شگفت انگیز دامنههای دالامپر است، حفره هایی که به واسطه جریان مستمر آب میان برفها به این شکل درآمده اند، یکی دیگر از زیباییهای این منطقه دریاچه شگفت انگیز آن است که محلی ها«مام الشیخ» مینامند.
ظاهرا مام الشیخ ارباب روستای دالامپر بوده، ولی همه، اسم دالامپر را برای دریاچه برگزیده اند، این در یاچه هرساله به ویژه در فصلهای بهار وتابستان در دامنه کوه دالامپر ایجاد میشود ومنظره بسیار دیدنی را ایجاد میکند.
منطقه دالامپر در محل مرگور ارومیه دارای ۶۲۰ گونه گیاهی است که گفته میشود ۴ گونه آن هیچ شناسنامه ای ندارند و در هیچ کتابی درباره اش نوشته نشده واین به معنی بکر بودن منطقه است.
علاوه بر این گونههای گیاهی و وضعیت آن، گرگ و روباه پستانداران وحشی این مناطقه اند. کرکس، عقاب طلایی، جغد شاخدار، بالابان، شاهین و قرقی هم نگهبانان آسمان دالامپرند.
در امتداد جاده ارومیه به اشنویه در سهراهی روستای کانی سپی از جاده آسفالته دست راست به سمت غرب در طول جاده “مرگور” از ۲ گردنه باید عبور کرد تا به روستای دزج (دزه ) که در دشتی بسیار سرسبز و زیبا در حصار کوههای بلند و پربرف دالانپر و بوز سینا قرار دارد رسید.
از این روستا در جهت غرب پس از عبور از روستای کیسیان به روستای سوله دوکل خواهید رسید جاده تا آبادی کیسیان آسفالت میباشد و از آنجا به بعد خاکی بوده و این مسیر را با هرنوع وسیله نقلیه میتوان رفت.
از گونههای جانوری این کوهستان میتوان به خرس قهوهای، گرگ، روباه، شغال، مار، خرگوش، بز کوهی، عقاب و… اشاره کرد،همچنین پوشش گیاهی ویژه زاگرس معتدل از جمله گون، آلبالوی وحشی، بادام کوهی و… در دالامپر به وفور یافت میشود.
آبشار سوله دوکل از مرتفعترین آبشارهای ایران است و در منطقهٔ دالانپر واقع است. این آبشار از جاذبههای گردشگری منطقه محسوب میشود. سوله دوکل در دامنهٔ کوه دالانپر در منطقه مرگور واقع است.
روستایی نیز به همین نام در جوار آبشار قرار دارد. آبشار سوله دوکل با چمنزارهای اطراف در نزدیکی روستای دیزج از توابع مرگور در جنوب غربی شهرستان اورمیه واقع گردیده است.
این آبشار یکی از سرشاخههای رودخانهٔ باراندوزچای محسوب میگردد. روستایی نیز به همین نام در جوار آبشار قرار دارد. این آبشار در ۶۱ کیلومتری جنوب غربی ارومیه واقع است و مسیر دسترسی به آن از بخش زیوه و روستای دیزج، کسیان، کولبهی و سوله دوکل میباشد.
هر ساله بر اثر بی احتیاطی بازدید کنندگان و گردشگران متاسفانه چند نفر از ارتفاع آن سقوط کرده و جان خود را از دست داده اند. ارتفاع این ابشار در حدود ۵۰ متر است و در فصل بهار و تابستان میزبان بسیاری از هموطنان از راههای دور و نزدیک است.
سوله دوکل در زبان کردی به معنی آبشار دود است و به سبب سرازیر شدن حجم زیادی از آب از ارتفاع بلند حالت دود مانند درست در آن میشود.
منبع :
http://rajaninfo.ir/
http://fa.wikipedia.org/