هنر معرق یا ساخت و نصب کاشیها سابقه دیرینه ای در
ایران دارد معرق کاری کاشی در قرنها در
دوره سلجوقی و بعدها در
دوره صفوی و قرنهای 9 و 10 هجری به اوج و کمال خود رسید.
معرق کاری روی چوب عبارتست از ایجاد نقوش و طرحهای مختلف که از کنار هم قراردادن چوب در کنار یکدیگر بوجود میآید و بر دو نوع است. معرق برجسته و معرق تخت یا صاف.
در معرق برجسته نقش و طرح مورد نظر را بالاتر از سطح چوب قرار میدهند و سپس اطراف آنرا تزئین میکنند ولی در معرق تخت یا صاف ابتدا نقش و طرح مورد نظر را بر روی سطح چوب قرار میدهند و داخل طرح را خالی میکنند و سپس نقش ایجاد شده را با چوب رنگی صاف یا صدف میپوشانند.
این صنعت در
ارومیه از سابقه زیادی برخوردار نبوده و توسط هنرمندان محدودی دنبال میشد. هر چند این هنر در سالهای در استان آذربایجانغربی از رشد و رواج خوبی برخوردار بوده اما عمدهترین مرکز تولید این نوع صنایع شهر
ارومیه میباشد – ساخت تابلوهای معرق ، میزهای معرق کاری شده ، جای دستمال کاغذی ، ساخت تخته نرد ، جعبههای شترنج از عمدهترین تولیدات این هنر میباشد.
معرق کاران این شهرستان معمولاً بجای استفاده از یک نوع چوب که اغلب متن اصلی دست
...مشاهده کامل متن ساختهها را تکثیر میدهد به استفاده از انواع چوب با رنگهای مختلف میپردازند انواع چوبهای مورد استفاده زیتون- شمشاد- اقاقیا- نارنج- فوفل- عناب- گردو- گلابی- اقاقیا- کاج و سرو بوده و افزون بر اینها گاهی بنا به ضرورت از صدف استخوان شتر- برنج – عاج و ورقههای فلزی نیز استفاده میکند.
عمدة چوب مصرفی در هنر معرق از داخل کشور تهیه میشود. طرح تابلوهای معرق ازنقوش اسلیمی، ختایی، موضوعهای شاهنامه، مینیاتور نقاشان مشهور و سایر تصاویر میباشد.
یک محصول معرق اصیل تماماً خواناگ بوده و به هیچ وجه از موادرنگی اعم از شیمیایی و گیاهی در ساخت آن استفاده نمیشود. پس از اتمام کار روی آنرا با لایة نازکی از پولیستر میپوشانند.
منبع : ichto.ir - arefane4.mihanblog.com