برج رسکت در شهرستان
ساری، بخش دودانگه، روستای رسکت قرار دارد که متعلق به سده پنجم هجری قمری میباشد .
این برج در چهل کیلومتری جنوب غرب شهر
ساری در بخش دودانگه
ساری، روستای رسکت واقع شده و مسیر دسترسی به آن از
ساری شروع و پس از عبور از دو راهی کیاسر و
سد سلیمان تنگه به جانب غرب منحرف میشود که بیشتر مسیر آن آسفالته میباشد.
در سال دویست و سی و یک خورشیدی برابر با سال دویست و سی و هفت قمری شهاب سنگی در این منطقه سقوط کرد که به نام شهاب سنگ اسپهبد شروین خوانده شد.
بعضی از کارشناسان ،
برج رسکت را یادمانی چند منظوره در نزدیکی محل سقوط این شهاب سنگ میدانند . این برج در سال چهارصد و سیزده هجری قمری در شیب تند کوهی سنگی ساخته شد که مدفن یکی از شهریاران آل باوند میباشد و حدود هجده متر ارتفاع دارد .
محیط ان در پایین حدود پانزده متر است و مابین قسمت فوقانی بدنه و آغاز گنبد برج با مقرنس کاری تزئین شده است و دو کتیبه آجری نیز به خط پهلوی ساسانی و خط کوفی در روی آن مشاهده میشود .
برج رسکت دایره
...مشاهده کامل متن شکل بوده و سقفی مخروطی که قطر قسمت داخل آن حدود پنجاه و هفت متر دارد . لبۀ برج با ردیف مضاعفی از مقرنسهای آجری و نقوش گچبری تزیین شده است.
در پایین این مقرنسها کتیبه ای با شکوه بخطّ کوفی به کمک گچبری نقش بسته شده است .
دوسوم این کتیبه از بین رفته است . حروف کتیبه برنگ سفید بر زمینه ای به رنگ آبی جلوه گری میکند که آیاتی از قرآن کریم بر روی آن نقش بسته است .
بالای در، کتیبۀ دیگری که آن هم از گچ ساخته شده و بسیار آسیب دیده ، وجود دارد. این کتیبه شامل چهار خط میباشد که سه خط اول و نصف خط چهارم به خطّ کوفی ریحان مشابه خط کتیبۀ فوقانی است و نیم دیگر از خط چهارم به خط پهلوی نوشته شده است.
متنی که بخط کوفی نوشته شده توسط خطی عمودی به دو بخش تقسیم شده که یکی آیات قرآنی و دیگری مطالب تاریخی است. خط عمودی دیگری نوشتههای کوفی را از متن پهلوی جدا ساخته است.
مفاد اولین بخش از کتیبه که بخط کوفی احتمالاً چنین است : لا اله إلاّ اللّه مخلصاً محمّد رسول اللّه صادقا این جملات نشانه ایمان به اسلام است که به آن کلمات مخلصا و صادقا افزوده شده است.
گرچه این دو کلمه در نوشتهها کاملاً غیر معمول است ولی هنوز در ایران به هنگام بیان شفـاهی شهادتین به منظور تحکیم و تایید بیشتر به کار میرود. معنای کلمه اول "با خلوص قلب " و معنای کلمه دوم "با صداقت قلبی" میباشد.
محتوی بخش تـاریخی با این کلمات آغـاز میشود : هـذه الـقبّه … و بجز این چنـد کلمه چیزی بر جـای نمـانـده که بتوان خوانـد. اینطور گفته شده است که کلمـات بعـدی لهـرمـزد یـار … میباشد ، ولی قابل قبول نیست که نام کسی که این برج برای مزار او ساخته شده بدون ذکر القاب و عناوین و بلافاصله پس از کلمه قبل آورده شود.
علاوه بر این اشکالات دیگری نیز وجود دارد. در خصوص تاریخ احداث بنا، به نظر میرسد که در انتهای متن کوفی آخر این حروف کلمه مائه به معنای صدها خوانده میشود ولی چیز دیگری از تاریخ به جا نمانده است .
با این اوصاف اگر در مورد نام ماه که خیلی صدمه دیده ولی ظاهراً شوال خوانده میشود اطمینان داشته باشیم با توجه به فاصله کمی که میان کلمه شوال و مائه باقی میماند میتوان گفت که تاریخ سال دقیقاً اربعمائه به معنای چهارصد است.
این اثر در تاریخ نهم مرداد هزار و سیصد و دوازده با شمارهٔ ثبت صد و نود و سه بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است .
علاوه بر دیدن برج رسکت که بنای تاریخی است و برای علاقمندان به تاریخ ایران و آثار تاریخی میتواند جذاب باشد در طول مسیر یعنی از ساری تا برج رسکت شما شاهد مناظر زیبایی خواهید بود همچنین میتوانید به جاذبههای توریستی دیگر مثل سد سلیمان تنگه (سد ساری یا رجایی) نیز سری بزنید .
منابع :
http://fa.wikipedia.org/
http://www.saricity.ir/
http://www.samair.ir/
www.rajanews.com