آدرس : مازندران
این منطقه که از سال 1352 تحت حفاظت بود در سال 1354 به عنوان پناهگاه حیات وحش تعیین شد.
پناهگاه حیات وحش سمسکنده با وسعت ۱۰۴۱ هکتار ابتدا در سال ۱۳۵۲ تحت حفاظت قرار گرفت، سپس طی مصوبه شماره ۶۳ مورخ ۱۳۵۴/۵/۲۱ به عنوان پناهگاه حیات وحش معرفی گردید.
پناهگاه حیات وحش سمسکنده در ۱۰ کیلومتری جنوب شرق
ساری واقع شده و مسیر دسترسی آن از
ساری تا سمسکنده بوده و در ادامه با یک جاده روستایی به داخل محوطه راه مییابد.
دسترسی به منطقه از طریق جاده اصلی
ساری –
نکا امکانپذیر است. این منطقه از گونههاى جنگلى - جلگهاى کم ارتفاع تشکیل شده است و این مناطق به صورت دو منطقه جداگانه و با مساحت 1041 هکتار و 56 هکتار واقع در حومه شهرستان
ساری و مدیریت یکپارچه به صورت اراضی جنگلی مناطق جلگه ای خزری با گونههای شاخص
بلوط ، انجیلی ،آزاد ،توسکا میباشد و به عنوان زیستگاه و محل تکثیر گوزن زرد پس از تکثیر و پرورش در پناهگاه به زیستگاه اصلی گونه در دز و کرخه و همچنین دیگر زیستگاهها چون جزیره
...مشاهده کامل متن اشک و میان کــتل فارس انتقال و رهاسازی شده اند.
شغال ، گربه جنگلی ، سنجاب و سمور جنگلی و گراز از گونههای پستاندار و عقاب جنگلی ، جــغد و کبوتر جنگلی نیز از پرندگان شاخص این مناطق میباشند.
پناهگاه حیات وحش سمسکنده در حال حاضر با انتقال چند راس مرال بعنوان مرکز تکثیر مرال در حال فعالیت میباشد که خوراک مرالها روزانه توسط محیط بانان تامین میشود.
دستیابی راحت و بی دردسر به غذا باعث شده مرالهای پناهگاه حیات وحش سمسکنده در کمترین زمان ممکن خود را در نزدیکی فنسهای محوطه نمایش دهند. مرال یکی از سه گونه گوزن موجود در ایران است.
دیگر گونههای گوزنی که در ایران زندگی میکنند گوزن زرد و شوکا هستند.
تجاوز به عرصه و تخریب اراضی ملی و تغییر کاربری اراضی مهمترین عوامل مخرب تاثیر پذار بر این منطقه هستند. این پناهگاه از معدود جنگلهای جلگه ای بازمانده از جنگلهای خزری به شمار میآید .این منطقه در جنوب شرقی شهر ساری واقع شده و بصورت اراضی جنگلی جلگه ای کم ارتفاع میباشد.
دسترسی به منطقه از طریق جاده اصلی ساری – نکا امکانپذیر است.
منابع :
http://www.saricity.ir
http://www.mohit-zist.com
http://www.iew.ir/1391/06/11/1289