این برج آرامگاه سلطان زین العابدین فرزند میر بزرگ مرعشی آملی میباشد که در مجاورت امامزاده یحیی ساری در خیابان امازاده یحیی واقع شده است . زینالعابدین بن کمالالدین مرعشی آملی یکی از شاهان مرعشیان تبرستان بود که پس از به قتل رساندن عبدالله به حکومت رسید و پس از چندی نبرد با عبدالکریم بن عبدالله، سرانجام با خوردن غذای سمی مادرش در سال هشتصد و نود و هفت هجریقمری کشته شد .
برج سلطان زین العابدین به دلیل نوع معماری و گنبد هرمی شکل هشت وجهی و همچنین تزیینات کاشیکاری، صندوق و در نفیس چوبی، یکی از بهترین ابنیه تاریخی ـ مذهبی ساری محسوب میشود .
در بالای در ورودی برج ، کتیبه ای به خط رقاع بر روی کاشی نقش شده که متن آن به این شکل است : "عمل سیدعلی بن سیدکمال الدین بناء آملی" بر روی صندوق چوبی بقعه، کتیبه ای به خط ثلث با ظرافت و زیبایی بسیار حک شده که طبق متن آن، مرقد سلطان امیر شمس الدین میباشد.
این صندوق منبت کاری شده در حقیقت شاهکاری از هنرهای دستی میباشد . چهار طرف بدنه کتیبه، محفوظ مانده و حاوی دو تاریخ حکاکی شده است .
ساختمان برج سلطان زینالعابدین متعلق به اواسط قرن نهم هجری میباشد. ساختمان این برج با ارتفاع حدود سی متر، از سه قسمت بدنه، گردنه و گنبد هرمی شکل هشت وجهی تشکیل شده است که تزیینات آجری آن به شیوه مقرنس کاری در بدنه و گردنه هر ضلع، به شکل زیبایی صورت گرفته و نظر هر بیننده ای را جلب می کند.
روزنه یا پنجره هایی در اضلاع گردنه ساختمان ، برای تأمین روشنایی داخل صحن بقعه نیز تعبیه شده است.
قدمت تاریخی این بنا به آق قویونلوها ۹۰۸-۷۸۰ه.ق (تاریخ میلادی : ۱۵۰۱-۱۳۸۷م) بازمی گردد.
منابع :
http://fa.wikipedia.org/
http://www.saricity.ir/
http://mchto.blogfa.com/