2 1 1

آب و هوا

آب و هوای کنونی

صاف
صاف
رطوبت: 71%
بیشینه: 19°
کمینه: 3°

جمعه(2 آذر)
صاف
صاف
بیشینه: 18°
کمینه: 5°
شنبه(3 آذر)
ابرهای پراکنده
ابرهای پراکنده
بیشینه: 20°
کمینه: 4°
یکشنبه(4 آذر)
ابرهای پراکنده
ابرهای پراکنده
بیشینه: 18°
کمینه: 8°
دوشنبه(5 آذر)
بارش باران
بارش باران
بیشینه: 12°
کمینه: 5°

توضیحات

ویرایش
اقلیم : سرد
نام قدیم : آلامتو
مساحت : 20133
جمعیت : 557599
استان ایلام در تقسیمات کشوری سال 1309 جزء استان پنجم یعنی کرمانشاهان بود. پس از آن در سال 1343 به فرمانداری کل تبدیل شد ودر سال 1353 به دلایل سیاسی – مرزی – اداری به صورت یک استان درآمد.
استان ایلام مشتمل بر 8 شهرستان است.که با مساحتی برابر با 19045 کیلومتر مربع در جنوب‌غربی کشور واقع شده که 2/1 درصد مساحت کل کشور را تشکیل می‌دهد. بر اساس آمارگیری ...مشاهده کامل متن عمومی نفوس مسکن در سال 75 این استان دارای 487886 نفر جمعیت، 8 شهرستان است.
که از نظر اقلیمی دارای دو اقلیم نیمه مرطوب سرد در شمال با متوسط بارندگی 639 میلی‌متر و بیابانی گرم با متوسط بارندگی 200 میلی‌متر در جنوب استان می‌باشد.
قسمت‌های شمالی استان عمدتا کوهستانی بوده و سلسله جبال زاگرس به صورت رشته‌کوه‌های موازی در امتداد چین‌خوردگی‌ها، دره‌های نسبتا کم‌عرض و ارتفاعات متوالی را به وجود آورده است در قسمت‌های جنوبی استان کبیرکوه، حوزه‌های آبریز رودخانه‌های کوچکی را در دامنه‌های جنوبی خود ایجاد کرده که در نهایت به دشت‌هایی منتهی می‌گردند البته این دشت‌ها در شهرستان دهلران وسیع‌تر می‌باشند.
استان ایلام درعرض 31 درجه و 58 دقیقه تا 34 و 15 درجه شمالی از خط استوا درطول شرقی 45درجه 24دقیقه تا 48 درجه و10 دقیقه از نصف النهار گرینویچ به شکل یک متوازی الضلاع درجنوب غربی کشورمان ایران جای دارد.
این استان ازشمال با استان کرمانشاه از جنوب با استان خوزستان از شرق با استان لرستان واز غرب با کشور عراق ( باطول مرز مشترکی درحدود 400 کیلومتر ) همسایه می‌باشد.
هرکدام ازمنابع دارای یک مساحت متفاوت با دیگری می‌باشند. به نظرمی رسد دلیل عمده این گوناگونی مساحت وجود مرزمشترک باکشور عراق ونبود سندیت خاص در مورد چگونگی دقیق سرحدات غربی و همینطور وجود رشته کوه عظیم زاگرس که عملا کارمحاسبه مساحت کلی ودقیق استان خصوصا با امکانات ضعیف را با مشکل مواجه میشازد می‌باشد.
درسال 1375 به 7شهرستان( اضافه شدن شهرستانهای ایوانآبدانان) 17 بخش 15شهر و36دهستان تقسیم شده است.
اقلیم استان در تابستانها تحت تاثیر پر فشار جنب حاره ای قرار دارد که شرایط حرارتی نسبتاً پایداری را بر آن حکمفرما می‌سازد و در زمستان توده‌های غربی و کم فشارهای سودانی بارش‌های رگباری و شدیدی را برای آن به همراه می‌آورند.
به دلیل ماهیت دامنه‌ای استان که جزو کوهپایه‌های بیرونی زاگرس است، در صورت جذب رطوبت توده‌های ورودی از سمت غرب و جنوب غرب، نقش مهمی دارند . از طرف دیگر همین دامنه‌ها در تابستان تحت تاثیر صافی هوا و ساعات آفتابی زیاد با دریافت عمودی پرتوهای خورشیدی و صاف بودن هوا در تابستان، شرایط گرم و خشکی را پدید می‌آورد.
در نقشه پهنه بندی اقلیمی ایران - مسکن و محیط‌های مسکونی، ایلام در گروه 2 اقلیمی و در زیر گروه نسبتاً سرد- معتدل واقع شده که از ویژگیهای اقلیمی نسبتاً سرد بودن هوا در زمستان و معتدل بودن‌آن در تابستان است.
بنا به تعریف در شرایط نسبتاً سرد علیرغم آنکه در شب‌های فصل زمستان برای گرم نگه داشتن فضاهای داخلی استفاده از وسایل گرم کننده ضروری است. اما در روزهای فصل زمستان و حتی در روزهای سردترین ماه سال، امکان گرمایش خورشیدی وجود دارد.
شرایط معتدل تابستانی این اقلیم، امکان آنرا فراهم می‌سازد که با استفاده از عملکرد حرارتی مصالح ساختمانی سنگین ، فضاهای داخلی را در این فصل به طور طبیعی در حد آسایش خنک نگه داشت.
استان ایلام یکی از کم‌آب‌ترین استانهای کشور است. به رغم بارش زیاد در استان کمبود سد و بند که بتواند آبهای سطحی را مهار سازد، عامل مهمی در ازدست رفتن بخش اعظمی از سیلاب‌های شیرین منطقه به شمار می‌آید.
به سبب ماهیت اتفاقی و رگباری بودن بارش‌ها و همچنین کمبود بارش‌های برفی به دلیل مرتفع نبودن استان، ذخیره بارش‌ها از طریق نفوذ تدریجی اندک است . همچنین تابستانهای گرم و شدت تبخیر، از دیگر مسائلی است که در کمبود آب‌های سطحی منطقه مؤثر است.
سازندهای نامناسب زمین شناسی و محدودیت دشت‌ها از جمله مسائل مهم تأثیرگذار بر سفره‌های آب زیر زمینی استان به شمار می‌آید.
دین :
تا پیش از پیروزی اعراب وسپاهیان اسلام برایران دین مردم ایلام نیز مانند بسیاری از مناطق دگر کشور دین زرتشتی بود واهورا مزدا خدای خوبیها وروشنایی در برابر اهریمن خدای تاریکی وظلمت مورد ستایش قرار می‌گرفت وعناصر دیگری نظیر آب ، آتش وخاک عناصری مقدس به شمار می‌رفتند واستفاده از آنها تابع آداب ومناسک خاص (بویژه در جشنها واعیاد مذهبی ) بود.
با پیروزی مسلمین به تدریج دین اسلام به واسطه‌ی تعالیم مفید ورهایی بخش انسانها وهمینطور شرایط سخت وسنگین حکومن‌های مستبد گذشته بر مردم ایران به سرعت مورد پذیرش مردم قرار گرفت و با وجود باقی ماندن عده ای بردین زرتشت دین اسلام در اکثریت قریب به اتفاق نواحی مختلف ایران نفوذو یا گسترش کامل یافت .
اختلافاتی که بر سر جانشینی پیامبر اسلام ( ص) ومسئله خلافت در قرون اولیه اسلامی رخ داد موجب اختلاف آراء ودر نتیجه تشکیل فرقه‌های مذهبی متعدد در دوره‌های بعدی گردید.
سرزمین ایلام بواسطه همجواری با سرزمینهای عراق وقرار گرفتن در معرض اولین حملات مسلمانان وپارهای از تبلیغات ومروجین مذهب شعیه وهمینطور شرایط مساعد دیگر از دیر باز خاستگاه مذهب شیعه اثنی عشری بوده ودر حال حاضر بیش از 93/99 درصد جمعیت آنرا تشکیل می‌دهد
موقعیت کوهستانی ، تنوع آب و هوا ، بالا بودن مقدار نزولات جوی و دیگر خصوصیات طبیعی باعث شده که استان ایلام از جنگل طبیعی پوشیده شده باشد هر چند به مرور زمان از تراکم و وسعت اراضی جنگلی استان کاسته شده ، لکن در حال حاضر نیز باقی ماندة جنگل‌های استان نسبت به برخی از استان‌های کشور قابل توجه است و چشم اندازهای زیبایی از طبیعت استان را به نمایش می‌کذارد .
در گذشتة نه چندان دور ، این استان دارای جنگل‌های وسیع و متراکم با درختان تنومند در مناطق کوهستانی و بیشه شمالی استان می‌توان مشاهده کرد که عمدتاً از گونة بلوط هستند.نواحی جنگلی استان علاوه بر زیبائی‌های طبیعی ، دو نوع محصول سقز و کتیرا نیز دارد که درآمد قابل توجهی برای مردم بومی به بار می‌آورد.
مساحت جنگل‌های استان را حدود 500 هزار هکتار تخمین می‌زنند .
انواع گونه‌های درختی آن عبارتند از : پسته کوهی ، کیکم ، زالزالک ، بادام کوهی ، زبان گنجشک ، شِن ، انجیرکوهی ، ارغوان ، گیلاس وحشی ، مورد ، کُنار و ارژن (ارجن ).

ارجمله نکات برجسته ایلام می‌توان به عشایر و گردشگری عشایری این خطه اشاره نمود:
ویژگی‌های متمایزی از فعالیت‌ها و موقعیت‌های ویژه مناطق عشایری، گردشگری عشایری را متمایز می‌کند.
دیدارکنندگان از مناطق عشایری به فعالیت‌های مختلفی روی می‌آورند. فعالیت هایی مانند پیاده روی یا اسب سواری از بخش‌های گردشگری هستند.
زیست بوم‌های عشایر اعم از جلگه ای و کوهستانی به دلیل ویژگی‌های خاص فرهنگی اجتماعی و آداب و رسوم و نیز چشم اندازهای زیبای طبیعی دارای پتانسیل بسیار خوبی جهت جذب توریسم می‌باشد.
کشاورزی ، مرتعداری و دامداری کاربردهای اصلی زمین در مناطق عشایری محسوب می‌شوند که همگی چشم انداز زیست بوم‌های منطقه را شکل داده و بطور سنتی منبع درآمد و اشتغال زایی در عشایر محسوب می‌شود.
در محل استقرار عشایر به دلیل نوع خاصی زندگی ، شکل مساکن و چشم اندازهای زیبا می‌توانند مکانی برای جایگاه موقتی و برای فرار از فشارهای مختلف زندگی پیشرفته شهری باشد و یکی از مردمی‌ترین اشکال گردشگری به شمار آید.
عشایر که در 59 درصد از عرصه‌های جغرافیایی کشور سکونت دارند به دلیل موقعیت ویژه جغرافیایی، اجتماعی اقتصادی، فرهنگی و شرایط ویژه اقلیمی ـ زیستی جایگاه ویژه استراتژیک را در کشور دارند.
به دلیل همین ویژگی ها، مناطق عشایری دارای ظرفیت‌های فراوانی در زمینه فرهنگی ، هنری وگردشگری است و می‌تواند علاقمندان به طبیعت گردی ، فرهنگ و هنر و زندگی عشایری را برای سفر به آنجا به سوی خود جذب نماید.
مناطق عشایری با آب و هوای مناسب ، دارای زیست بوم‌های طبیعی ، کوهستان‌های جنگلی ، رودخانه‌های فراوان و پرآب، چشمه سارهای فراوان ، دشت‌های وسیع و مراتع زیبا و بکر برای بازدید گردشگران است.
عشایر دارای آئین‌ها ، جشن‌ها ، بازی‌های محلی (رقص چوب)، سرودها ، نغمه و آهنگ و موسیقی‌های ویژه (عاشیق ها)، ادبیات فولکلوریک ، مراسم ویژه عشایری مانند «کوساگلین» اسب سواری و غیره هستند که همراه با اخلاق ، ارزش‌ها و باورهای ملی و اسلامی غنی آنها که نشأت گرفته از طبیعت است ، جاذبه‌های فرهنگی ایلات را در خود جای داده است.
نوع پوشاک عشایر مخصوصاً زنان ایل که گویای فرهنگ غنی آنهاست، نشأت گرفته از محیط طبیعی و باورهای فرهنگی و شیوه زندگی آنهاست.
جاذبه‌های هنری عشایر در صنایع دستی و بافندگی متبلور می‌شود که تأثیر گرفته از سنن، آداب و رسوم و محیط طبیعی و تجلی زیبایی ، طراوت و شادی زندگی عشایری است که زمینه‌های اصلی آن مناظر و دشت‌های سرسبز است که عشایر در آنها زندگی و یا در مسیرهای آن کوچ می‌کنند.
قالی بافی ، گلیم بافی، جاجیم و گبه که حاصل فکر و اندیشه و خلاقیت زنان عشایر است علاوه بر داخل ، در خارج از کشور جایگاه ویژه ای دارد.
مساکن و سیاه چادرهای عشایر که در ساختن آن از عوامل اقلیمی منطقه و ویژگی‌های زیست بوم و محیطی استفاده شده، و همچنین برگرفته ازسبک معماری خاص و مواد و مصالح مخصوص عشایر است، می‌توان تلاش‌های اقتصادی ، پیشینه، آداب و رسوم و منش عشایر را در آن مشاهده کرد.
متأسفانه امروزه به دلیل وجود مشکلات و نارسایی‌های موجود در شکوفا شدن استعدادها و ظرفیت‌های بالقوه عشایر توانایی‌های گردشگری آنها ناشناخته مانده است.
گویش کردی ایلام یکی از گویش‌های زبان کردی است و به عنوان گونه ای از گویش کردی جنوبی در کنار گونه‌های کلهری،سنجابی و لکی قرار دارد.این گویش را«فیلی» نیز می‌نامند و گویشوران آن عمدتاً در استان ایلام و نیز منطاق کردنشین جنوب شرقی عراق ساکن هستند.
دستگاه واجی گویش کردی ایلام متشکل از 35 واج همخوان و 8 واج نیز واکه هستند

زبان کردی و گویش‌های آن:

زبان کردی یکی از زبانهای هند و ایرانی است که زبان شناسان آن را در زمره زبانهای ایرانی شمال غربی قرار داده اند.آن چه که امروزه کردی نامیده می‌شود در واقع گویش‌های مختلفی است که گاه اختلاف آنها چنان زیاد است که گویشوران سخن همدیگر را در نمی‌یابند،اما اگر دقیق مورد مطالعه قرار گیرند مشخص می‌شود که همگی دارای اشتراکات فراوان هستند.شاید بتوان گفت که دلیل اختلاف زیاد گویش‌های کردی،زیستن در مناطق مختلف جغرافیایی و همسایگی با اقوام مختلف باشد که در شکل گیری این گویش‌های متنوع بی تاثیر نبوده است.

وجود گویش‌های مختلف زبان کردی از یک سو و پراکندگی گویوشران آن در کشورهای مختلف از سوی دیگر باعث شده است تا تقسیم بندی‌های مختلفی درباره آنها ارائه شود.

ظاهر سارایی گویش‌های کردی را بر حسب موقعیت جغرافیایی به شرح زیر تقسیم کرده است:

1-کردی شمال غربی:که شامل گویش کرمانجی و فروع آن است.این گویش در مناطق کرد نشین ترکیه،سوریه،بخش‌های از کردستان عراق،آذربایجان ایران و شمال خراسان،مناطقی از جمهوری‌های شمالی مانند ارمنستان،آذربایجان،گرجستان و ترکمنستان رایج است.

2- کردی شمالی:که شامل گویش سورانی و شعبات آن است و در کردستان عراق و ایران و بخش هایی از استان کرمانشاه و آذربایجان غربی بدان تکلم می‌شود.

3-کردی مرکزی:که شامل گویش هورامی است و گویشورانش در اورامانات ایران و عراق پراکنده اند.

4-کردی جنوبی:که شامل کلهری،ایلامی و لکی است.

گونه‌های کردی جنوبی

کردی جنوبی به گونه‌های زیر تقسیم می‌شود:

1-کردی کلهری:که در کرمانشاه و مناطق از استان ایلام،از جمله شهرستانهای ایوان و شیروان چرداول و بخش چوار رایج است و با گویش کردی ایلامی اندکی تفاوت دارد.

2-کردی ایلامی:گویش عمده مردم استان ایلام از جمله طوایف عمده و قدیمی آن است که با اندک اختلافاتی در شهرهای ایلام،مهران،سرابله،بدره،بخش‌های عمده ای از نواحی جنوبی استان مانند دهلران،دره شهر،آبدانان و مناطقی از کشور عراق نظیر مندلی و خانقین بدان تکلم می‌شود.

3-لکی:این گویش در سطح نسبتاً گسترده ای در استان‌های لرستان،کرمانشاه،همدان و بخشهای از ایلام گویوشران بسیاری دارد.این گویش اغلب به اشتباه لری یا شعبه ای از آن قلمداد شده است.

نظام آوایی،واژگان و نحو و نیز سنتهای فرهنگی و بسیاری از ویژگی‌های دیگر نشان می‌دهد که لکی گویشی اصیل و برجسته از کردی است.

ایلام نفت‌خیز و چهار درصد نفت کشور را داراست و گاز بسیاری نیز هست به طوری که پانزده درصد منابع گازی کل کشور در این استان قرار دارد و پالایشگاه گاز هم دارد.
در سال ۱۳۸۷ خورشیدی هفت شهرک صنعتی در استان ایلام فعال بود که بیش از ۴۵۰ واحد تولیدی و صنعتی مختلف در این شهرک‌ها فعال و دایر است.

واحد پتروشیمی تازه‌ای هم در استان ایلام در دست ساخت است. کارخانهٔ سیمان ایلام هم باکیفیت‌ترین سیمان ایران را تولید می‌کند و بزرگراهی که تهران را به کرمانشاه می‌پیوندد و بزرگ‌راه کربلا نام گرفته بعد از استان کرمانشاه از طریق شهر حمیل استان کرمانشاه و شهرستان شیروان چرداول استان ایلام به شهر ایلام و از طریق مهران به کشور عراق وصل می‌شود.
این استان ۱۱ درصد منابع گاز ایران را دارد و روزانه ۱۵۴ هزار بشکه نفت خام از چاه‌های نفتی دهلران و جنوب آبدانان استخراج و با لوله به پالایشگاه‌ها در جنوب ایران منتقل می‌شود.
در سال ۱۳۸۷ خورشیدی تعداد ۵۵ هزار کارگر در این استان در سه هزار واحد تولیدی، صنعتی، خدماتی و کشاورزی مشغول فعالیت بودند.بر اساس آمار اعلام شده در همین سال نرخ بیکاری در استان ایلام ۱۲درصد بود.

مراتع استان ایلام یک میلیون و ۱۶۴ هزار هکتار است که نیمی از مراتع استان از نظر پوشش گیاهی فقیر و نیم دیگر متوسط و غنی هستند.
سنگ نوشته تخت خان

سنگ نوشته تخت ...

سنگ نوشته تخت خان مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان ایلام، بخش صالح آباد، روستای بانروشان واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۹۹۹ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این مکان علاوه بر داشتن چشمه‌ی آب سرد و زلال به علت قرار داشتن در دامنه‌ی غربی کوه ...

اطلاعات | نقشه
تنگه رازیانه

تنگه رازیانه

تنگه رازیانه، دره باریک و ژرفی است که در 50کیلومتری جاده ایلام - دره شهر در نزدیکی روستای چنارباشی درمنطقه‌ای سرسبز واقع شده و درون آن رودی روان است روستای چنارباشی روستایی با 100 خانوار است که ناحیهٔ ان کوهستانی می‌باشد این تنگه یکی از پدیده‌های زمین‌شناسی در استان ایلام و در غرب ایر...

اطلاعات | نقشه
غار زینه گان ( زینگان )

غار زینه گان (...

غار طبیعی زینه گان شگفتی است که در دل دشت منطقه گرمسیری بخش صالح آباد از توابع شهرستان گرمسیری مهران وجود دارد که همه ساله به ویژه در فصل تابستان میهمانان زیادی را به آنجا می‌کشاند. اگر چه غار طبیعی زینه گان برای بیشتر مردم کشور ناشناخته مانده است اما زیبایی منحصر به فرد و شکل گیری این...

اطلاعات | نقشه
قلعه تاریخی چوارقلا

قلعه تاریخی چو...

قلعه‌ی تاریخی چوار (قلا)، در 12 کیلومتری غرب شهر چوار و20 کیلومتری شهر ایلام بر سر راه چوار به نواحی مرزی با کشور عراق واقع شده است. مجموعه‌ی بناهای این دژ بر فراز و دامنه‌های ناهمواری که حدود 300 متر از زمین‌های پیرامونی ارتفاع دارد،ساخته شده است. این قلعه به صورت دژی مستحکم ساخته...

اطلاعات | نقشه
گورستان چشمه پهن

گورستان چشمه پ...

قبرستان چشمه پهن در شهرستان شیروان و چرداول، بخش شیروان، روستای چشمه پهن واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۴ مرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۵۰۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. گورستان چشمه پهن cheshmeh pahn گورستان چشمه پهن در شمال روستای چشمه پهن و بر روی یک تپه ماهور سنگلاخی د...

اطلاعات | نقشه
شهر باستانی جولیان

شهر باستانی جو...

شهر تاریخی جولیان که نمادی از معماری ایران باستان است، در در 15 کیلومتری شهرستان آبدانان استان ایلام قرار دارد. شهرستان آبدانان یکی از شهرستان‌های جنوبی استان ایلام به شمار می‌آید که این شهرستان در دامنه رشته کوه کبیرکوه قرار دارد. جولیان با نام محلی "ژیلیو" در دامنه کبیرکوه و روستای ...

اطلاعات | نقشه
قلعه و کاروانسرای قالوه گلان

قلعه و کاروانس...

این اثر در محلی به نام قالوه در حاشیه شرقی رودخانه کنجان چم و در مقابل تپه باستانی گلان I واقع شده است. مساحت محدوده باستانی 2000 متر و دارای ابعادی به طول 40 متر و عرض 34 متر می‌باشد. فاصله تا مرکز بخش 20 کیلومتر می‌باشد. نزدیکترین محل تامین آب مورد نظر رودخانه کنجان چم است. پوشش گیاه...

اطلاعات | نقشه
پارک جنگلی چغاسبز

پارک جنگلی چغا...

پارک جنگلی چغاسبز یکی از فضاهای زیبا و دلنشین ایلام می‌باشد و شرایط طبیعی مناسبی را جهت گذران اوقات فراغت فراهم آورده است. این پارک با مساحت 4170هکتار، جنگلی طبیعی و بسیار بااهمیت و زیبا در کنار شهر ایلام به وجود آمده که در بخش قابل ملاحظه ای از آن، عملیات احیایی از قبیل جنگل کاری و ب...

اطلاعات | نقشه
مشاهده تمامی جاذبه های گردشگری
زبان و گویش مردم ایلام

زبان و گویش مر...

گویش کردی ایلام یکی از گویش‌های زبان کردی است و به عنوان گونه ای از گویش کردی جنوبی در کنار گونه‌های کلهری،سنجابی و لکی قرار دارد.این گویش را«فیلی» نیز می‌نامند و گویشوران آن عمدتاً در استان ایلام و نیز منطاق کردنشین جنوب شرقی عراق ساکن هستند. دستگاه واجی گویش کردی ایلام متشکل از 35 و...

اطلاعات
پلان بازی محلی ایلام

پلان بازی محلی...

بازیهای بومی و محلی ایلام با هدف سرگرمی، در گذشته به دلیل کمبود امکانات در مناطق چادرنشین و عشایر شکل گرفته است و در حال حاضر بعضی از این بازیها به نسلهای جوان منتقل شده است. یکی از بازیهایی که به تازگی در فهرست آثار ملی کشور نیز ثبت شده است "پلان" یا به قول کردها "په لان" است که افر...

اطلاعات
لباس محلی ایلام

لباس محلی ایلا...

ایلام اگر چه در قلمرو سیاسی فعلی و در گستره دنیای اطلاعات و اطلاع‌رسانی سرزمینی بسیار کوچک می‌نماید، اما هنوز هم شاهد تمایزات فراوانی با دیگر گروه‌ها از نظر آداب و رسوم، عرف‌ها و سنت‌ها در همین قلمرو کوچک هستیم. اگر چه لباس، خود بخشی از فرهنگ است، ولی به واسطه ارتباطات و تعاملات فرهنگ...

اطلاعات
کِلاورِوان ( کلاه پران - کلاه وروانک )

کِلاورِوان ( ک...

در این بازی بازیکنان به دوسته مساوی تقسیم شده وسپس روی زمین دایره ای به شعاع مناسب مشخص می‌نمایند و یک گروه به قید قرعه در درون دایره به حالت چهار دست وپا قرار می‌گیرند وهر کدام کلاهی به سردارند و دسته‌ی دوم بایستی بدون آنکه ضربه‌ی پای تیم مقابل خورده باشند یکی از کلاهها را برداشته وبه ...

اطلاعات
پایکوبی ایلامی

پایکوبی ایلامی

رقص ایلامی گره خورده با فرهنگ و تاریخ منطقه است و بیانگر عمق اصالت ایلامیان است . رقص ایلامی را می‌توان یکی از ریشه دار‌ترین رقص‌ها دانست . رقص ایلامی در گذشته تنها با هدف آماده سازی و تقویت نیروی جسمانی و روحی انجام می‌گرفت . رقص کردی در زمان‌های قبل از اسلام ذکری بود برای خداوند و...

اطلاعات
آیین سوگواری  ایلام

آیین سوگواری ...

ایلام سرزمین زاگرس نشین با بیش از 10 هزار سال قدمت و مملو از پتانسیل‌های سنتی در غرب نقشه ایران جای گرفته است. مردم این دیار ده هزار ساله پس از گذشت سالیان سال هنوز جذب مدرنیزه نشده‌اند، به همین خاطر است که همچنان جشن‌ها، عادات و رسم‌های اجتماعی و سنتی در این استان به قوت خود پا برجا اس...

اطلاعات
ضرب المثل‌های ایلامی

ضرب المثل‌های ...

دَلیا و گپ سَگ حَر’م نِیو دریا به دهن سگ حرام نمی‌شود منظور: با بدگویی کردن نسبت به فرد متشخصی از شخصیت و فضیلت او کاسته نمی‌شود دِما سگ سِخو وِرچِنَه به دنبال سگ استخوان جمع می‌کند منظور از طماع بودن است دو بهارو, طَنَی روزگارو دوغ بهاران, طعنه روز گاران منطور: انسان نباید بخ...

اطلاعات
پرسیاوشان

پرسیاوشان

یکی از گیاهان دارویی که در ایلام بسیار یافت میشود پرسیاوشان است. پرسیاوشان با نام علمی Adiantum capillus veneris گیاهی است علفی، سرخسی و پایا که در مناطق شمالی از جمله مازندران، گیلان و در تهران در مناطق شرق، غرب و جنوب غربی قابل مشاهده است. این گیاه زیبا و چند ساله معمولاً در نقاط مر...

اطلاعات
مشاهده تمامی آداب و رسوم
قالیبافی در ایلام

قالیبافی در ای...

قالیبافی از جمله هنرهای اصیل و ارزشمندی است که سابقه ای بس طولانی در ایران دارد.این هنر اصیل با فرهنگ کهنسال این مرز و بوم پیوندی ناگسستنی داشته و در گذر قرنها یکی از دستاوردهای مهم ایرانیان محسوب شده و در حال حاضر جزئی از زندگی و فرهنگ جامعه ایران اسلامی بشمار می‌آید. بدون تردید فرش ع...

اطلاعات
گلیم برجسته ایلام

گلیم برجسته ای...

زندگی عشیره‌ای و سنتی و پرورش دام برای تامین معیشت زندگی مردم منطقه ایلام، از دیر باز تاکنون موجبات استفاده از پشم و رشد و رونق صنایع دستی مرتبط با آن خصوصا قالی و گلیم ساده را فراهم آورده است. خانم بافنده‌ای به نام "سحر چلانگر" ساکن روستای زنجیره ( از توابع شهرستان سرابله استان ایلا...

اطلاعات
موسیقی آوازی هوره ایلام

موسیقی آوازی ه...

انسان‌ها در طول تاریخ، برای حیات زنده، پویا وسبز خویش به کارها ویا نوآوری‌هایی دست زده‌اند که برای ما شگفتی را به ارمغان آورده است. آواز، موسیقی و نواهای نخستین بشری و ابتدایی همانا کشف انسان برای التزاز و بهتر زیستن بوده است. از جمله نواها و آوازهای نخستین که گاه آن را به اهورا مزدا ...

اطلاعات
سیاه چادر

سیاه چادر

سیاه چادرهای عشایری که همیشه در نواحی استان‌های کهگیلویه، ایلام و چهارمحال و بختیاری و عشایر استان‌های همجوار آن بافته و پرداخته می‌شود، به عنوان یکی از صنایع‌دستی عشایری همواره مورد توجه دوستداران صنایع روستایی و عشایری بوده است، که حاصل سرانگشتان زنان هنرمند و اصیل عشایر است و عشایر ا...

اطلاعات

دریاچه‌ها و تالاب‌های عجیب ایران

تصور ذهنی بیشتر ما از دریاچه، حوضچه ای پر آب با طبیعت سرسبز هست که اطراف اون رو دلپذیر کرده و با شنیدن اسم تالاب هم، تالاب انزلی به خاطرمون میاد. اما گاهی دریاچه‌ها ترسناک هستند و گاهی صورتی رنگ، ممکنه پر از گل‌های نیلوفر باشن یا پر از تنه خشک شده‌ی درخت ها، گاهی خشک و نمکی هستند و گاهی آینه ای، حتی تالابی دیده شده که جزیره ای در اون جا به جا میشه!
یا ممکنه مثلا یکی از مرتفع‌ترین دریاچه‌های دنیا باشن! تمام اینهایی که گفتیم تو ایران زیبای ما وجود داره. طبیعت ایران هر قدر که چشم نواز و روح نوازه، همون قدر هم پر از عجایب و ناشناخته هاست. ناشناخته هایی که آدم تا اسمشون رو می‌شنوه باید کوله رو ببنده و برای از نزدیک دیدنشون سفر کنه.
در اینجا با 5 تا از عجیب‌ترین دریاچه‌های ایران آشنا بشید:

1. اولین در لیست ما، دریاچه صورتی رنگ مهارلو هست. این دریاچه در شهرستان سروستان، از دریاچه‌های استان فارس ایران هست
این دریاچه‌ی دلپذیر و صورتی رنگ در شیراز قرار داره اما همیشه هم به این رنگ نبوده. روزگاری پناهگاه پرنده‌ها بود، فلامینگو، تنجه، اردک سرسبز، مرغابی، آبچلیک و … اما این روزها که صورتی رنگ شده، همون قدر که برای بسیاری از ما و عکاس‌ها جالبه، برای پرنده‌ها خطرناکه.
این دریاچه آبی بسیار شوری داره و در فصل‌های خشکی یکی از کانسارهای بزرگ نمک ایران به‌شمار میاد. یکی از شگفتی‌های دریاچه مهارلو تغییر رنگ آن به رنگ قرمز هست که پایین آمدن سطح آب دریاچه و افزایش شوری آب باعث میشه که شرایط برای رشد یک نوع جلبک که «کشند قرمز» نامیده می‌شه، مهیا بشه.
این جلبک‌ها نسبت به شوری آب مقاوم هستند و هر قدر که شوری آب افزایش پیدا کنه، رشد این جلبک‌ها بیشتر می‌شه.

2. دومین دریاچه عجیب ایران، دریاچه ارواح در نوشهر هست:
تالاب فراخین که به تالاب ارواح هم شهرت داره در ۵ کیلومتری شمال روستای چلندر از توابع نوشهر واقع شده. دریاچه ای مه گرفته که در بین جنگل انبوه پهن برگ در منطقه ملا کلا قرار گرفته و راه دسترسی به اون هم سخته و هم خطرناک. هرچند که تو مسیر رسیدن به دریاچه خطر گذر از جنگل و احتمال مواجه با حیوانات وحشی وجود داره، اما افراد بسیاری به اینجا اومدن. در درون دریاچه درختان خشک شده ای قرار دارند که منظره جالبی ایجاد کردند. این دریاچه در مکان بسیار بکری واقع شده که در عبور از آن امکان مواجهه با انواع حیوانات وحشی، وجود داره.
ترکیب درختان مرده و مه ای که بیشتر اوقات روی دریاچه رو گرفته با صدای حیوانات وحشی منطقه، همگی باعث شده تا لقب دریاچه ارواح رو به اینجا بدن. تا به امروز داستانی در مورد وضعیت ظاهری دریاچه و یا دیده شدن ارواح در منطقه گفته نشده، البته تا به امروز، بنابراین موقع بازدید از اینجا مراقب باشین!

3. دریاچه حوض سلطان، قم ؛به دریاچه حوض سلطان میریم به بزرگترین آینه طبیعی ایران. سطح نمکی و مسطح دریاچه نمک با بارش کمی باران تبدیل به آینه ای بزرگ میشه، طوری که می‌تونین نقطه رسیدن زمین به آسمان رو در اون نگاه کنید و بر روی ابرها قدم بزنید. دریاچه در ۴۰ کیلومتری شمال شهرستان قم و ۸۵ کیلومتری جنوب تهران قرار گفته و وسعت اون در طول سال متغیره. نکته جالب اینه که حوض سلطان در سال ۱۲۶۱ و بر اثر ساخت جاده شوسه تهران قم تشکیل شده و از دو چاله جدا از هم بوجود اومده. بهترین زمان برای بازدید از دریاچه حوض سلطان اوایل بهار و اواسط پاییز هست.

4. تالاب نیلوفر آبی ، ساری هم یکی دیگر از جلوه‌های طبیعت شگفت انگیز ایران زیباست، نیلوفر‌های صورتی رنگ با برگ‌های پهن، سرزنده و سبزرنگ، سر از آب کدر مرداب بیرون آوردند تا بوستان «نیلوفر آبی» در جاده ساری به نکا را رویایی کنند.
قایق سواری در این تالاب زیبا و عکاسی بین گل‌های نیلوفر می‌تونه خاطره ای فراموش نشدنی باشد آن هم در زمانی که دیگر در تالاب انزلی تعداد گل‌های نیلوفر مثل قبل زیاد نیست. دوره گل دهی نیلوفر آبی یا به عبارتی لاله تالابی، بسته به شرایط آب و هوایی از اوایل تیر تا اواخر شهریور است و در تابستان، یکی از رویایی‌ترین جاذبه‌های گردشگری ایران هست.

5. دریاچه سیاه گاو ، ایلام
سیاه گاو تنها دریاچه دوقلوی کشور، متشکل از دو دریاچه زیبا و عمیق با دو رنگ متفاوت که توسط یک کانال آبی به هم متصل شدند. اسم اصلی دریاچه‌ها «سیاه آب» هست که به علت هلالی بودن و شاخ گاوی شکل بودن آن، اسم «سیاه گاو» را هم برایش انتخاب کرده اند. البته محلی‌ها افسانه ای هم دارند که در گذشته توی آب، اسب آبی سیاه رنگی زندگی می‌کرده و به این دلیل اسم «سیاه گاو» را روی دریاچه محل زندگی اش گذاشتند. دریاچه اول که حکم سرچشمه را داره با اختلاف سطح کمی، بالاتر قرار داره و آب آن زلال و شفافه.

گاهی برای سفر خیلی نباید هزینه کرد فقط باید ساده گرفت و اراده کنید که لذت ببرید، اون موقع است که از لحظه شروع تا پایانشو با هر شرایطی میتونید زیبا کنید.
... ادامه مطلب
دریاچه‌ها و تالاب‌های عجیب ایران

قلعه تاریخی «قیران»

قلعه قیران یکی از قلعه‌های تاریخی در کشور ایران است که در شهر ایلام بالای کوه قیران که مشرف به ناحیه جنگلی بسیار زیبایی که به ششدار یا ششدان معروف است،بنا نهاده شده است.
ساختمان قلعه و کوه آن، منظره زیبایی را برای شهر ایلام ایجاد کرده‌است.قلعه قیران به عنوان نمادی برای شهر ایلام به کار می‌رود. این ... ادامه مطلب
قلعه تاریخی «قیران»

چنته

چنته نوعی ساک، کیسه یا توبره است که برای نگهداری وسایل مختلف از جمله مهر نماز ، کیف پول ، سرمه دان و...استفاده می‌شود. چنته معمولا دسته ای دارد که از جنس نخ خود چنته بافته شده برای آویزان کردن از نقطه ای یا انداختن روی دوش استفاده می‌شود. بافت چنته متفاوت است هم از نوع بافت قالی جنته بافته می‌شود هم از بافت گلیم، هم بافت جاجیم، هم بافت خورجین و سایر بافت‌ها برای بافت چنته استفاده می‌گردد. از چنته برای نگهداری آینه ، شانه ، قرآن، قاشق، نخ و سوزن و لوازم خیاطی، حمل غذا در کوچ و موارد دیگر استفاده می‌گردد. چنته در سالهای اخیر بیشتر جنبه تزئینی یافته و در خودروها یا دکوراسیون منزل مورد استفاده قرار می‌گیرد که غالبا در طرح‌ها و اندازه‌های مینیاتوری تهیه می‌گردد. برای بافت چنته با توجه به عرض کم آن زمان برپا کردن دار چنته برای تعداد بیشتر از 5 عدد دار تهیه می‌شود و یک بافنده چنته می‌تواند با یکبار برپا کردن دار و چارچوب به تعداد 10 تا 20 عدد چنته ببافد که هر کدام می‌تواند نقش متفاوت داشته باشند. بیشتر نقش‌های چنته هندسی و با رنگ‌های تند است. همچنین نقوش پرندگان و حیوانات اهلی نیز در برخی موارد در آن استفاده می‌گردد. چنته بافی در ابرکوه یزد به دست بانوان زحمتکش این شهر انجام می‌شود. ... ادامه مطلب
چنته

تنها موزه مردم شناسی ایلام

تنها موزه مردم شناسی شهر ایلام در قلعه والی که در سال 1326 ه. ق به دستور غلامرضا خان والی « ابو قداره » بر روی تپه ای تاریخی به نام چقا میرگ شکل گرفت قرار دارد.
در خصوص قلعه باید گفت که ساختمان قلعه مزبور در زمینی به مساحت 17/6487 متر احداث شده است . قلعه با نمائی تقریباً ذوزنقه ای 01/1466 مترمربع ... ادامه مطلب
تنها موزه مردم شناسی ایلام

کوه اهوران

کوه اهوران در 83 کیلومتری شمال شرقی ایلام واقع شده است . ارتفاع این کوه 2120 متراست. این کوه از دره جزمان رود در غرب شروع شده و به طول 24 کیلومتر رو به سوی جنوب شرقی کشیده می‌شود و در آن جا به کوه‌های کولیته و کازه‌تر می‌پیوندد.
... ادامه مطلب
کوه اهوران

اطلاعات بیشتر...

نظر شما درباره ایلام

برای ارسال نظر باید وارد سایت شوید