خراسان جنوبی نانهای محلی و سنتی بسیار متنوع و گوناگونی دارد که کُماچ قلفی یک از آنهاست . در گذشته این نان درون ظروف مسی مخصوص این نان " کُماچ دان " و با گرمای حاصل از آتش هیزم وکنده و ذغال پخته میشد .
( زیرخاکستر وآتش ) . ترکیب و نحوه پخت آن درمناطق مختلف این استان تفاوتهای اندکی ممکن است با هم داشته باشند . به مقضای امکانات متفاوت خانههای امروزی .
طرز پخت و تهیه این نان برهمین اساس توضیح داده میشود.
مواد لازم : 1 – آرد گندم ( چهار لیوان . حدود یک کیلو ) 2 – تخم مرغ کامل ( یک عدد ) 3 – روغن مایع ( حدود نصف لیوان یا کمی بیشتر ) 4 – مایه خمیر ( حدودیک قاشق غذا خوری ) 5 – شیر ( به مقدار لازم ) 6 – نمک و زرچوبه و در صورت تمایل زیره ( به مقدار تمایل )
طرز تهیه : آرد گندم را الک میکنیم .
مایه خمیر باید پیشتر حدود یک ریع دریک استکان آب ولرم خیسانده شودتا جایی که کاملا درآب حل شده و سطح آن کف آلود شده باشد . آرد همراه با تخم مرغ و روغن وزردچوبه ویا زیره و سپس افزودن شیر به میزانی که خمیری نسبتا سفت تهیه شود ادامه یابد و به خوبی با هم مخلوط شوند ( شیر نباید سرد یخچالی باشد .
دمای محیطی ) . پس از تهیه خمیر به مدت حدود یک ساعت ویا بیشتر تا وَرآمدن خمیر درجایی نسبتا گرم و متعادل ( با پوشاندن پارچه ظرف خمیر) نگهداری میکنیم تا ظاهر خمیر وَر آمدن آنرا نشان دهد .
در پایان خمیر را در ظرف مناسب ( ظروف کیک پزی ) آغشته به روغن پهن میکنیم . و سپس سطح خمیر را به مایع زعفران جهت زیبایی و گاه پرههای مغزگردو و رطب بدون هسته تزیین میکنیم و درون فِرمی گذاریم .از کیک پز برقی هم میتوان برای پخت استفاده نمود و بعد از پختن ( برشته شدن سطح کماچ ) .
آنرا از ظرفش بیرون آورده و مدتی در فضای آزاد قرار میدهیم تا خنک شود .
منبع :
باتشکر از پیج پیرشهر - بیرجند