روستای گیوک در بیست کیلومتری جنوب غربی
بیرجند و در رشته کوه باقران واقع شده است.
«گیوک» اسمی ترکی مغولی است و نام یکی از نوادگان چنگیزخان بوده است ، گیوک خان مغول در اواخر قرن هفتم حاکم منطقه ای از قهستان بوده است و این نشان از قدمت روستا دارد.
جمعیت روستا با توجه به فصول سال متغیر است ، در تابستان با توجه به ییلاقی بودن آب و هوا جمعیت به بالای سی خانوار میرسد اما در زمستان این رقم کاهش مییابد.
تمامی مردم روستا مسلمان و شیعهی اثنا عشری هستند، شغل غالب مردم کشاورزی است و دامداری نیز بخش کوچکی از درامد مردم را تشکیل میدهد ، محصولات این روستا بیشتر
عناب و گردو میباشد.
آبشار گیوک از آبشارهای جالب توجه در حومه
بیرجند است که در نزدیکی
روستای گیوک واقع است .
برای دسترسی به این آبشار از ابتدای جاده
بیرجند به
خوسف و در کنار شهرک صنعتی ، مسیری فرعی به سمت جنوب واقع شده که پس از گذشتن از روستاهای دهنو ، زینی و نوکند ، به گیوک منتهی میشود ، این محل دارای سد و آبشاری زیباست که با تابلوهایی مشخص شده است .
باغات
زرشک ...مشاهده کامل متن ، بادام ، توت ، انگور و زردآلو در این مسیر خودنمایی میکنند ، این آبشار در انتهای دره ای سرسبز واقع شده و در سالهای اخیر نیز سد گیوک در این محل احداث شده است.
آستان امامزادگان سیدمراد و سیدباقر(ع) بر فراز تپهای مشرف به روستای سرسبز و ییلاقی گیوک سفلی قرار دارد.
ساختمان فعلی این مزار حدود 40 متر مربع مساحت دارد و عمده مصالح آن از گل، آهک و آجر به صورت چهار ضلعی و سقف آن با تیرآهن و آجر پوشیده است و گنبدی فلزی دارد و کف آن با موکت و قالیچههای اهدایی مردم مفروش است.
بر روی دو قبر این مزار دو ضریح آهنی نصب نمودهاند و روی هر دو را با پارچه سبز رنگی پوشیدهاند، در بین این دو گاوصندوقی جهت جمع آوری نذورات مردم قرار دارد.
این بقعه به برق سراسری متصل است و آب مورد نیاز زوار توسط چشمهای که وقف بر بقعه سیدباقر و سیدمراد(ع) است تأمین میشود.
منبع:
http://www.negahmedia.ir/
http://www.skchto.ir/
http://iqna.ir/
http://giyouk.blog.ir/