گلیم بافی از کهنترین صنایع دستی شهرستان اردبیل است که دارای شهرت فراوان و اهمیت ویژه ای هستند و گلیمهای ان در دنیا مشهور و علاقمندان و خواستاران داخلی و خارجی زیادی دارد.
قدیمیترین نمونه بدست آمده گلیم، مربوط به دوره اشکانیان است. تارهای گلیم از نخ پنبه ای پرتاب و پود آن از پشمهای الوان و گاه ابریشم میباشد. روش بافت گلیم بدین صورت میباشد که در مرحله اول دار را با نخ پنبه ای پرتاب کشی نموده و سپس شروع به بافت مینمایند.
بافت گلیم دراکثر نقاط استان رواج دارد و از روی نقش و رنگ آمیزی آن, میتوان محل تولید را حدس زد. نقوش و رنگهای الوان و متنوع و طرحهای زیبا جلوهای خاص به گلیمهای بافته شده در منطقه بخشیده است.
نقوش سنتی و اساطیری که در گلیم سمبل نمادهاها و یا نقشهایی از خواست باطنی بافندگان و یا هر کدام از این نقوش علاوه بر معانی و مفاهیم خاص خود و گذشته از جلوه نمایی د رمتن گلیم میتواند بیانگر آرزوها و نیازهای مردمان ساکن مناطق تولید باشند.
نقوش سنتی رایج در گلیمهای استان بیشتر نقش سماور، سینی، خرچنگ، در متن گلیم و گردونه مهر (چلیپا) و نقش اژدها (که به غلط به اس اس معروف شده است) در حاشیه گلیم میباشد.
نقوش گلیم بطور معمول هندسی است و در هر شهرستان به نقوش مرسوم، طرح خاصی را میبافند.
انواع رنگهای زیبا, زنده و شاد در بافت گلیم بکار میرود و امروزه بافندگان گلیم استان کمتر از سیلقههای رنگی و دلخواه خود در بافت گلیم استفاده مینمایند زیرا ارتباط شهرنشینان با روستائیان و همچنین سفارش تجار آنان را مجبور میسازد علیرغم میل باطنی خود طرحها و رنگهای باب میل بازار و تجار را ببافند و از پشمهای الوان و گاه از ابریشم در ضخامتهای مختلف برای بافت گلیم استفاده میگردد.
گلیم بافی بدون استثناء در اکثر مناطق روستایی و عشایری استان رونق دارد و بافت گلیم و مصرف آن چنان با زندگی عشایر عجین شده که از گلیم به غیر از زیرانداز، محصولات دیگری چون انواع کیسهها و خورجین ها، رختخواب پیچ، جل اسب و گاه تزئین دیوارهای عشایر و وسایلی چون زیرانداز (گلیمچه، مسند، کناره و پلاس)، سجاده، سفره، روکرسی، خورجین، چنته، جوال، نمکدان، جل اسب، مفرش و نو تهیه مینمایند و هر دو روی آن قابل استفاده است.
در حال حاضر شهرستان نمین و روستاهای تابعه ان از جمله دهستان عنبران و روستاهای بخش زهرا از توابع شهرستان گرمی (مغان) از مراکز عمده تولید گلیم استان بشمار میآیند.
منابع : irib.ir - wikipedia.org - ichto.ir