موزه مردم شناسی یکی از ده موزه استان
اردبیل میباشد. این موزه درمیدان
عالی قاپو واقع شده است که مجموعه غنی فرهنگ و هنر، معماری و تاریخ این منطقه را به همراه یادگارهای این سرزمین کهن به بازدیدکنندگان خود بازگو میکند.
در میدان عالی قاپوی
اردبیل، حمامی به نام حمام آقانقی در
دوره پیش از صفویه و نیمه دوم قرن هفتم هجری قمری بنا شد که امروز به موزه مردم شناسی تبدیل شده است.
این حمام را شخصی به نام ظهیرالاسلام در
دوره ایلخانی بنا نمود و دویست سال بعد قسمت هایی به آن افزوده شده و بالاخره در زمان قاجار فردی به نام آقانقی مؤتمن الرعایا حمام را خریداری، تعمیر و بازسازی کرد و به همین دلیل است که حمام به هر دو نام معروف است.
در سال هزار و سیصد و هفتاد و هشت این حمام را میراث فرهنگی خریداری و بازسازی کرد و در نهایت هم موزه مردم شناسی این اقدام را انجام داد. حمامهای تاریخی
اردبیل به دلیل توجه خاص مردم این منطقه به پاکیزگی و نظافت اهمیت ویژه ای دارند، زیرا به سادگی میتواند سرگذشت تاریخی این منطقه را از قرنها پیش بازگو کند.
حمامهای
اردبیل نه تنها مورد
...مشاهده کامل متن توجه اهالی این منطقه بوده بلکه شگفتی و توجه مورخان و جهانگردان را نیز به خود جلب کرده، بطوری که مقدسی یکی از مورخان در کتاب احسن التقاسیم به زیبایی و پاکیزگی حمامهای این شهر اشاره کرده است.
برخی از حمامهای تاریخی به دلیل کوتاهی در حفظ و نگهداری و بی مهری گذشت زمان تخریب شده و از بین رفته اند و تنها تعداد اندکی که به تعداد انگشتان یک دست هم نمیرسد بازسازی و از تخریب آنها جلوگیری شده است.
هم اکنون در این محل سی و سه نوع مجسمه با پوشش محلی و آیینی مردم استان اردبیل به نمایش در آمده و همچنین آثار و دست نوشتههای مربوط به هویت تاریخی و فرهنگی این منطقه نیز در این موزه جمعآوری و عرضه شده است.
این موزه محل مناسبی برای آشنایی با نحوه زندگی ، آداب و رسوم ، پوشش محلی مردان و زنان ، نحوه پخت غذاهای محلی و آیینهای خاص این استان است ورودی این موزه از رختکنی آغاز شده و به حوض سنگی هشت ضلعی با چهار بازو ختم میشود و در آن آیینهای ویژه استحمام در دورههای گذشته نیز با تعبیه مجسمه هایی به نمایش در آمده است.
منابع :
http://www.asriran.com/
http://www.mehrnews.com/
http://fa.wikipedia.org/
http://www.negahmedia.ir/
http://www.yjc.ir/