انار به نام علمى "Punica granatum L."از خانواده پونیکاسه "Punicaceae"مىباشد. درخت
انار در شهر
بیرجند وروستاهاىمجاور و نیز دربخش شرقى
بیرجند بهنام
خوسف بخوبى مىروید.
براساس نوشته دائرهالمعارف »بریتانیکا« اصل درخت
انار از
ایران و ممالک مجاور
ایران مىباشد. و از این نواحى به سایر نقاط جهان منتشر گردیده است.
انار،
انگور و
انجیر و
پسته از درختان حاشیه کویر محسوب میشوند و از این رو بفراوانى در مناطق شرقى و جنوبى
بیرجند، کشت آنها متداول و مرسوم است. زیرا این درختان طالب آفتاب فراوانى میباشند و در نواحى گرم ونیمه گرم بهترین نتیجه را میدهند.
انار در مقابل سرما حساس است و چنانچه سرما بزند بر روى خاک مجدد میروید.
انار داراى شاخه هاى بدون تیغ و یا کمى تیغ دار مىباشد. ارتفاع این
...مشاهده کامل متن درخت به 2 تا 5 متر میرسد. گونه (گراناتم) داراى ارقام بسیار متعددى میباشد که هر یک از آنها خصوصیات مخصوص به خود را دارند.
از لحاظ پوست اغلب قرمز روشن، لیکن برخى داراى پوست سفید، زرد، سبز، سیاه و ترکیبى از اینها مىباشند، دانه انواع مختلف انار از لحاظ طعم، رنگ، ریزى، درشتى دانه و هسته (و نسبت این دو به یکدیگر)با هم متفاوت میباشند.
از این رو این محصول با توجه بهمزه به سه دسته: ترش، ملسو شیرین تقسیم مىشود.درخت انار خاصیت تولید پاجوش زیادى دارد. واریته هاى انار از لحاظ رسیدن میوه نیز در سه دسته : زودرس، میان رس و دیر رس قرار دارند.
گل هاى انار نارنجى متمایل به قرمز، دو جنسى، به صورت انفرادى و یا مجموعه 5-3 گل میباشند. انارهاى زینتى داراى گل هاى پُرپَر و زیبا و نسبتاً کوتاه هستند.
انار میوه هاى درشت است که وزن آن از 200 تا 800 گرم مشاهده مىشود. درخت یا درختچه انار دوران باردهى خود را از سال دوم به بعد شروع میکند و داراى عمر طولانى است، بویژه که درحذف پاجوش و جانشین کردن برخىاز ساقه هاى جوان، به جاى ساقه هاى پیر و همچنین هرس(فرم) و (بهره دهى) انار دقت بیشترى شود.
برگ هاى جوان انار حنائى و عنابى رنگ است و برگ هاى کامل آن سبز خوش رنگ و صاف میباشند. برگ هاى آن به شکل بیضى تا نیزهاى وبه طول 7/5 سانتتیمتر وفاقد گوشوارک یا بن برگ مىباشد.
در مناطق معتدله برگ هاى انار در فصل پاییز زرد نمیشود بلکه همیشه سبز باقى میماند.
انار را میتوان به وسیله قلمه، پاجوش، خواباندن ویا ازطریق کشت بذر تکثیر کرد، لیکن به لحاظ حفظ مشخصات پایه مادرى بهتراست از قلمه و پاجوش استفاده شود.
قسمت هاى مختلف درخت انار، مورد استفاده فراوانى دارد. از پوست درخت انار در دبّاغى و همچنین داروسازى و از میوه آن براى مصرف تازه خورى واز آب انار براى تهیه نوشابهها و نیز رب انار استفاده میشود.
از سایر قسمتهاى انار از قبیل گل، برگ، پوست شاخه هاى جوان، ریشه و پوست میوه نیز براى مصارف داروئى و صنعتى استفاده میشود.
صدور میوه انار مىتواند تا اندازهاى موجب تأمین ارز براى کشور گردد. در رابطه با فواید انار مطالب بسیار نوشته شده که از همه مهمتر آیات قرآنى است، خداوند در آیات 99 و 142 سوره انعام نظر انسان را به انار، انگور، زیتون، و نخل که نشانه هائى از عظمت خداوند میباشند، جلبنموده است.
منابع مختلف، مصرف انار را در تصفیه خون و در درمان استسقاء، آسم و ناراحتیهای ریوى بسیار مفید میدانند.
منبع :http://www.bir-hormozan.ac.ir/birjand/4.php