باغ پرندگان با مساحتی بالغ بر ۵۵ هزار متر مربع در سال ۱۳۷۵ به همت شهرداری
اصفهان در بیشه ناژوان و در حدود ۴ کیلو متری غرب پل وحید احداث گردیده و از نظر طراحی در سطح کشور در نوع خود بی نظیر است .
محوطه داخلی باغ پرندگان با وسعت ۱۷ هزار متر مربع چنان زیبا فضا سازی شده است که علاوه بر تامین نیازهای زیست محیطی پرندگان منظره ای زیبا و دلپذیر را جهت علاقمندان فراهم کرده است .
پوشش توری سقف باغ با مساحت ۴۰ هزار متر مربع بر روی ۱۶ ستون فلزی به ارتفاع ۳۲-۲۵ متر نصب شده است .
قسمتهای مختلف این پارک عبارتند از :
برکه ها:4 برکه کوچک و بزرگ در باغ پرندگان وجود دارد که محل زندگی پرندگان آبچر مانند انواع اردک ها، قوها، غازها و … میباشد.
برکه بزرگی در قسمت
مرکزی باغ قرار گرفته است بطوریکه تعداد زیادی از این پرندگان آبچر را در بر میگیرد.
صخره : صخره باغ که در ضلع شرقی قرار گرفته محیط زیستی مناسب جهت پرندگان کوهستانی و بیابانی است. پرندگانی چون کبکها بیشتر در این محیط دیده میشوند
قفسهای شیشه ای : از آنجا که
اصفهان دارای شرایط اقلیمی خاص خود میباشد، این قفسها با دارا بودن امکانات ویژه ای چون دستگاه تهویه، شوفاژ و کولر محیط مناسبی را برای پرندگانی که در محیط زیست طبیعی آنها شرایط خاص آب
...مشاهده کامل متن و هوایی حاکم است، فراهم مینماید
قفسهای آهنی : این قفسها به دلیل نوع تغذیه پرندگان شکاری ساخته شده است.
زیرا اینها در صورت آزاد بودن در محیط از سایر پرندگان و جوجه آنها استفاده میکنند. همچنین سعی شده است محیط زیست طبیعی آنها که مناطق صخره ای کوهستانی است در قفسهای مربوط مهیا گردد
فضای سبز جنگلی : این فضا که از جمله مناطق زیست پرندگان جنگلی است در سرتاسر محیط باغ ایجاد شده و پرندگان به صورت آزاد در این فضا پرواز میکنند
واحدهای تخصصی فعال در باغ پرندگان عبارتند از:
واحد تکثیر :در این بخش شرایط و امکانات مناسب جهت تخمگذاری و جوجه درآوری پرندگان فراهم میگردد.نگهداری از جوجههای تکثیر یافته تا مرحله رسیدن به سن خاص جهت رها سازی در باغ پرندگان به عهده این بخش میباشد.
واحد تغذیه :گونههای مختلف پرندگان نیازهای غذائی متفاوتی دارندبه علاوه منبع تامین این نیازها نیز در هر گونه متفاوت میباشد. برخی از پرندگان میوه خوار، برخی دانه خوار ، برخی گوشتخوار و برخی همه چیز خوار میباشند .
در این بخش نیازهای پرندگان بر اساس جداول احتیاجات غذائی((NRC که بر اساس آخرین یافتههای علمی در دنیا تدوین شده است برآورد میگردد و جیره غذائی آنها بر این اساس تنظیم میشود.
واحد کلینیک و بهداشت :پرندگان بیمار پس از تشخیص بیماری وارد این بخش میشوند و پس از معاینه کامل بر اساس نظر دامپزشک باغ پرندگان و تجارب کارشناس مربوطه درمان میشوند.
ضد عفونی و بهداشت کلیه قسمتهای باغ به عهده این بخش میباشد. واکسیناسیون ماهانه پرندگان علیه بیماری نیوکاسل نیز از وظایف این بخش است.
واحدقرنطینه :باغ پرندگان پذیرای پرندگانی است که توسط افراد دوستدار پرنده به باغ اهدا میشود. علاوه بر این در دورههای زمانی مختلف بسته به نیاز، پرندگان جدیدی خریداری میگردد.جهت کنترل بیماریها و جلوگیری از گسترش آنها در این مجموعه، پرندگان تازه وارد ابتدا به مدت ۱۴-۱۰ روز وارد قرنطینه میشوندو پس از انجام آزمایشات لازم در صورت سلامتی وارد باغ پرندگان میگردند.
واحد تاکسیدرمی :تاکسیدرمی به معنای فن نگهداری دراز مدت پیکر جانوران است. در این بخش پس از پوست کنی لاشه و چربی زدائی از پوست و همچنین پرآرائی، قالبی به اندازه بدن پرنده تهیه و پس از اسکلت بندی پوست پرنده روی این قالب کشیده میشود.
در هر یک از این بخشها تحقیقات علمی و عملی مفیدی بر روی گونههای پرندگان انجام میشود به طوریکه باعث گردیده باغ پرندگان علاوه بر جاذبههای گردشگری و تفریحی جنبههای علمی آموزشی و تحقیقاتی نیز پیدا کند .
و علاقه مندان به تحقیق در مورد پرندگان میتوانند از این جنبهها بهره مند گردند.
منابع :
http://isfahan.ir/
www.farhangnews.ir/
www.entekhab.ir