کوه صفه یکی از محبوبترین جاذبههای گردشگری
اصفهان است از شمال به جاده کمربندی از غرب به کوههای تخت
رستم و دره خان از شرق به شهرکها و مجتمعهای مسکونی و از جنوب به اراضی باز و خط آهن منتهی میشود و از نظر ساختار زمینشناسی کوهی است سرسخت، خشن و صعب العبور.
کوه صفه از محل چشمه درویش در سمت غرب آغاز میشود و به فضای سنگی مسطحی (صفه) منتهی میگردد که کوه به همین جهت «صفه» نامیده شده است.
کوه صفه با دارا بودن ارتفاع ۲۲۴۱ متر و موقعیت استقرار چسبیده به شهر و اشراف کامل آن به رودخانه و جلگه سرسبز زایندهرود و پیکره شهر
اصفهان دارای شرایط استثنایی و منحصر به فردی است که از نظر چشم انداز شهری، طراحی محیطی و توسعه گردشگری اهمیت دارد.
این کوه به عنوان یک نشانه بزرگ شهری عمل میکند که از یک طرف، از تمام نقاط شهر قابل مشاهده است و از طرف دیگر بهترین امکان را برای تماشای چشم انداز زیبا و رنگارنگ کل شهر
اصفهان در اختیار میگذارد.
در کمرگاه این کوه چشمهای وجود دارد که خاچیک نامیده میشود. در دامنه
کوه صفه، چشمهای
...مشاهده کامل متن به نام «چشمه درویش» و دویست متر بالاتر از آن «چشمه گل زرد» قرار دارد.
در سمت چپ کوه یک سلسله تپههای کوچک و بزرگ به نام هزار دره قرار گرفته که جاده شیراز از وسط آن میگذرد. این تپهها دارای خاک سرخ است که جهت زینت و رنگآمیزی عمارات به کار میرود.
در دامنههای مرتفع کوه صفه، قلعههایی وجود داشته که دیواره آنها عموماً از سنگ و بسیار مستحکم بوده، و از آنها برای دفاع استفاده میشده است.
مهمترین آنها به نام قلعه دیو معروف بوده که ویرانههای آن هنوز باقی است. قلعه اصلی شاهدژ یا شاه دز و معروف به قلعه دیو در بلندترین نقطه کوه و در شمال غربی آن قرار دارد.
در حدود نیم قرن پیش دو تن از پژوهشگران اصفهان (کارو میناسیان، محمد مهریار) مطرح ساختند که شاهدژ معروف تاریخی همین «قلعه دیو» افسانهای کوه صفه است.
بنیانگذاران و سازندگان اولیه قلعه شاهدژ، بناها، راهها، و استحکامات قلعه را چنان طراحی کرده بودند که کسی نتواند به درون آن راه پیدا کند.
اما در سالهای اخیر با احداث راههای جدید و اصلاح مسیرهای دشوار، راههای صعود به ارتفاعات کوه و دسترسی به آثار طبیعی و تاریخی کوهستان صفه آسانتر و شناختهتر شده است.
در مغرب دامنه کوه صفه، عمارت قلعه مانند دیگری وجود داشته که با خشتهای بزرگ به اضلاع نیم متر ساخته شده و به نام تخت رستم معروف بوده است. زیرا بنابر باورهای مردم، جنگ اسکندر و دارا در آنجا اتفاق افتاده است.
اما برخی صاحبنظران آن را آتشگاه میدانند. قله کوه صفه از سطح زمین ۵۹۰ متر ارتفاع دارد.
این کوه زیبا دارای تله کابین نیز میباشد ،تله کابین صفه در ۲ خط طراحی شده است. خط اول آن از بزرگراه شهدای صفه تا گردنه باد با طول ۱۸۵۰ متر و ۵۰ کابین ۴ نفره که امکان بازدید از بام اصفهان را برای بازدیدکنندگان فراهم میآورد و مناظر کوه صفه نظیر قلعه شاهدژ، دیدنیهای اطراف شهر و تنگه گردنه باد از جاذبههای طبیعی این مسیر به شمار میرود و خط دوم آن از گردنه باد به سمت قله شاهدژ با طول ۶۵۰ متر و ۶ پایه میانی میباشد.
لازم به ذکر است علاوه بر این امکاناتی نظیر رستوران، کافی شاپ، شهربازی ویژه کودکان و بزرگسالان و مرکز بولینگ اصفهان با ظرفیت ۱۰خط بازی جهت اوقات فراغت بازدیدکنندگان و نیز افتتاح رستوران بزرگ و محل مخصوص برگزاری جشنها و همایشها به ظرفیت ۸۰۰ نفر واقع در ایستگاه دوم (قله کوه صفه)، در ایستگاههای تله کابین موجود است.
کوهستان صفه به دلیل نزدیکی به شهر اصفهان و برخورداری از ارتفاع مناسب و تنوع پستی و بلندیهای آن امکانات بسیار خوبی برای فعالیتهای ورزشی تفریحی مثل پیادهروی، تپه نوردی، کوهنوردی و سنگنوردی فراهم آورده است.
وجود صخرههای عظیم و بلند در نقاط مختلف صفه، از نظر کوهنوردی تخصصی و آموزش سنگ نوردی، امکان بسیار خوبی برای گسترش ورزش کوهنوردی در منطقه اصفهان به وجود آورده است.
در سالهای اخیر با تبدیل کافه خاچیک به پناهگاه و پایگاه کوهنوردی و اصلاح مسیرهای دشوار، خدمات مربوط به فعالیتهای کوهنوردی بهبود نسبی پیدا کرده است.
همچنین غار سیمرغ که در نزدیکی قله صفه قرار دارد با 42 متر ژرفا و سه حلقه چاه، عنوان عمیقترین غار طبیعی کوه صفه اصفهان را دارد.
پس از عبور از این 3 حلقه چاه، باید از شیبی تند و تنگنای غار گذشت تا به ژرفترین نقطه غار در عمق 42 متری رسید. این غار بسیار تنگ، فنی و ریزشی است که رعایت دقیق موارد ایمنی یکی از شرطهای ورود به این دنیای زیر زمینی است.
از غارهای معروف کوه صفه اصفهان که پیشتر شناخته شدهاند میتوان از غار بیدستون (غار انجیری/ انجیلی)، غار قنبر، غار کسرا، غار گنگ آباد، غار کفتار (در دره دوزخ)، غار دستکند "چکاد" و غار دستکند "الله" نام برد.
باغ وحش صفه، وجود رستوران مختلف، چشمه درویش ( خاچیک)، چشمه چاه درویش، گردنه باد و بسیاری دیگر از امکانات مختلف در این مکان فراهم گردیده اند.
منابع :
wikipedia.org/wik
http://isfahanonline.ir/
http://www.isfahan.ir
http://palvar70.blogfa.com/
http://banki.ir/travel/13809