قالی تبریز یکی از انواع قالیهای ایرانی است. این
قالی در شهر
تبریز بافته میشود. این شهر یکی از مهمترین مراکز
بافت قالی در
ایران است و قالیهای
بافت آن از تنوع و گوناگونی بسیاری برخوردارند.
فرشهای آن چه آنها که زینت بخش موزهها ی معتبر جهان است. و یا در مجموعه کلکسیونرهای مشتاق جای گرفته اند و یا آنهایی که در مقیاس زیاد سر از بازارها و چهار سوقها در میآورند، همواره خوش اقبال و خوش معامله هستند.
اوج هنر
قالی تبریز مربوط به سدههای دوزادهم تا شانزدهم میلادی بودهاست. شکلگیری ۲۰۰ شاهکار هنری
قالی تبریز با ادغام هماهنگ هنرهای بافندگی و نگارگری ایرانی در طی ۱۴ سده، سطح بالای هنر بافندگان
قالی را در این شهر به عرصهٔ نمایش گذاشته و مکتب کلاسیک
تبریز بنیان نهاده شد.
این مکتب به ۲ زیرشاخهٔ اصلی
تبریز و
اردبیل تقسیم میشود.
از هنرمندان
...مشاهده کامل متن این رشته میتوان به میر منصور، رسام ارژنگی، عبدالله باقری، احمد عماد، حبیب الله امین افشار، میرزا تقی خیابانی، جعفر پاکدست، عباسعلی اعلاباف، اکبر برگی، قلی نامی، محمد حسن نجف زاده معروف به « بنام تبریزی»، ایپکچی، اهرابی، جوان، سلماسی، ممقانی، تهرانچی، آنتیکچی و طباطبایی اشاره کرد.
شمار رجهای قالی تبریز معمولاً از ۲۴ رج شروع شده و تا ۱۱۰ رج ادامه مییابد. رج که به واحد تراکم گره اطلاق میشود، بهترین روش برای ارزیابی کیفیت قالی بهشمار میرود؛ هرقدر شمار رجهای یک قالی بیشتر باشد، کیفیت آن نیز مطلوبتر خواهد بود.
قالیهای ظریف معمولاً از نخهای ابریشمی یا پنبهای بافنده میشوند.
اولین عناصر و نقش سایههای سنتی ایران نظیر اسلیمیها و ختاییها قبل از آنکه از طریق مکتب اصفهان و فرهنگ دوره صفوی ابعاد جهانی یابند، از طریق نگارهها و تذهیب و مرقعات برروی فرشهای شمالی غرب ایران و تبریز ظاهر شدند.
نقشههای این فرشها اگر چه نام و نشانی برخود ندارند ولی در آن حدی از کمالند که طرح و رنگ آنها را میتوان با آثار بهزاد و سلطان محمد و دیگر هنرمندان عصر مقایسه کرد.
به دنبال رکود پس از عصر صفوی، تبریز در اواخر قاجاریه، از اولین شهرهایی است که تجارت فرش به طور گسترده در آن رواج مییابد و بازار پررونقی برای شرکتهای اروپایی میشود.
فرشهای تبریز در هفتاد سال اخیر اغلب با طرحهای گلدانی، محرابی، شکارگاه، هراتی گل فرنگ، شاه عباسی، بندی، خشتی یا قابقابی، منظره بافی، قاب قرآنی، افشان، اسلیمی و بعضی از آثار و ابنیه اسلامی از کوچکترین تا بزرگترین اندازههای ممکن بافته شده اند.
از دیگر طرحهای رایج در تبریز میتوان به ریز ماهی، لچک ترنج و بته اشاره کرد.
بافت انواع فرشهای سنتی با طرحها و رنگهای بدیع و زیبا نمایشگر اوج تسلط طراحان و بافندگان برفنّ بافت است. چنین است تلفیق رنگهای سنتی و رنگهای متنوع دیگر که به طور هنرمندانه صورت میگیرد هر چند که ارزش رنگرزی گیاهی قابل مقایسه با رنگرزی شیمیایی نیست.
مورد دیگری که به عنوان طراحی تابلو و عموماً تحت تأثیر طراحی اروپایی در تبریز رایج شده است و ظاهراً بازار گرمی نیز دارد، جای بحث دارد. این تصاویر همراه بافتی نفیس و درخشان نتایج حیرت باری را به ارمغان آورده است.
مسأله دیگری که در طراحی امروز نقشههای فرش در تبریز وجود دارد آن است که به ظاهر طراحی و رنگ تا حدودی جنبه ذوق آزمایی شخصی پیدا کرده است و بر اساس ذوق و استعداد و توانایی تعدادی هنرمند و یا تحت تأثیر عوامل بیرونی طراحی میشود.
منابع : wikipedia.org - yjc.ir