در استان
آذربایجان شرقی، گلیم بافی، بسیار رایج است و یکی از رشتههای اصلی منطقه به حساب میآید. از مهمترین گلیمهای منطقه میتوان به
بافت گلیم، گلیمهای شاهسون اشاره کرد.
شاهسونها یکی از مهمترین طوایف شمال غربی
ایران هستند که اکثریت آنها ترک و اقلیتی دارای اصلیت کرد، تاجیک و گرجی هستند. شاهسون به معنای دوست دار و وفادار به شاه است که توسط شاه عباس برای مقابله با سپاه شیعه یعنی قزل باشها به وجود آمد.
گلیم رایجترین کف پوش شاهسونها است و به همین علت تعداد زیادی از آنها توسط این طایفه بافته شده است. شاهسونها مردمی بسیار سنتی هستند و در طرح و
بافت گلیمهای آنان نوعی محدودیت به چشم میخورد.
در تمام گلیمهای شاهسونها از نگارههای بزرگ و برجسته استفاده شده است. این نگارهها بصورت ردیفی در گلیمها بافته شده و توسط نوارهایی باریک با طرحهای ظریفتر و پیچیدهتر از یکدیگر جدا شده اند.
شاهسونهای منطقه
هشترود که زمستان را داخل و یا اطراف
هشترود سپری میکنند و تابستان به دامنههای کوه سهند کوچ میکنند، از رنگهای ملایم به خصوص سبز و صورتی و کمی آبی تیره و قهوه ای در
بافت ...مشاهده کامل متن گلیم هایشان استفاده میکنند.
حاشیهها معمولاً ساده و تحت تأثیر همسایگان کرد بر شیوه بافت آنها بیش از دیگر قبایل بوده است.
باوجود اینکه شاهسونهای میانه و هشترود از لحاظ فرهنگی اختلاف ندارند ولی در بافت گلیم تفاوتهایی دیده میشود. گلیمهای شاهسون میانه بزرگتر از گلیمهای شاهسونهای هشترود است و طرحهای نواری سنتی و ترنجهای بزرگ کنگره دار از جمله نگارههای آنها است.
تارها معمولاً پشمین یا نخی بوده و ریسمانهای خود رنگ در متن گلیم به چشم میخورد. بافت چاک دار و خطوط حاشیه ای پیچ باف به وسیله رنگهای متضاد از دیگر قسمتهای آن متمایز میشود.
زرد پرتقالی، قرمز گیلاسی، آبی روشن و قهوه ای ملایم از جمله رنگهای این منطقه است.
در استان آذربایجان شرقی هم گلیمهای ساده(دورو) و هم گلیمهای سوماک که به ورنی معروف است، بافته میشود. گلیمهای ساده یا دورو دارای تار از نوع پنبه ای و پود پشمی بوده و ورنی دارای تارو پود نازک از نخ پنبه ای و نیز پود پشمی است.
بافت ورنی به شیوه پود پیچی است و بر روی این نوع گلیم، طرحها و نقوش حیوانات اهلی و وحشی مشاهده میشود.
گلیمهای آذربایجان شرقی، ذهنی باف است و هرگز از نقشه برای بافت استفاده نمیشود لذا طرح و نقش حاصل ذوق و خلاقیت بافنده گلیم است.
منابع : wikipedia.org - yjc.ir