اقلیم : سرد
نام قدیم : تپریز، تَورِز، تَورِژ، تِبریز، توری
مساحت : ۱۷۸۱
جمعیت : ١۶٩۵٠٩۴
تبریز پرجمعیتترین شهر استان
آذربایجان شرقی و از پرجمعیتترین شهرهای کشور است.
تبریز از سمت شمال، جنوب و شرق به کوهستان و از سمت غرب به زمینهای هموار و شورهزارهای تلخهرود محدود شده و به شکل یک چاله نسبتاً بزرگ و یا یک جلگه بینکوهی درآمده است.
ارتفاع آن از سطح دریا بین ۱۳۵۰
...مشاهده کامل متن متر تا ۱۵۵۰ متر در نقاط مختلف آن متغیر بوده و شیب عمومی زمینهای تبریز به سمت مرکز شهر و سپس به سمت مغرب میباشد.
۴۵ درصد جمعیت استان در شهرستان تبریز و بیش از ۴۰ درصد تنها در شهر تبریز ساکن هستند.
طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰، جمعیت شهرستان تبریز در حدود ۱۶۹۵۰۹۴ نفر و جمعیت مرکز این شهرستان ۱۵۰۶۱۸۸ نفر برآورد شده است. جمعیت شهری این شهرستان ۱۵۴۵۴۹۱ نفر و جمعیت روستایی آن ۱۴۹۶۰۳ نفر و تعداد خانوار آن ۵۱۳۲۸۳ خانوار است.
آب و هوای تبریز در زمستانها بسیار سرد و در تابستانها خشک و گرم است؛ اگر چه حرارت به دلیل نزدیکی به کوه سهند و وجود باغهای فراوان در پیرامون شهر تعدیل میگردد.
زبان امروزی مردم شهرستان تبریز ترکی آذری است.
شمس تبریزی، قطران و بسیاری از سخنوران نامی ایران از این دیار برخاسته اند. همه شعرای منطقه علاوه بر سرودن شعر به زبان فارسی در صنعت و هنر و فن شعر ترکی مهارت و تعصب خاصی به زبان مادری خود همواره دارند.
اکثر مردم ساکن در این شهرستان شیعه اثنی عشری هستند. این شهرستان دارای مراکز آموزش عالی متعدد از جمله دانشگاه دولتی، دانشگاه آزاد اسلامی، مراکز تربیت معلم، دانشگاه پیام نور، دانشگاه صنعتی سهند و دانشگاههای جامع علمی کاربردی میباشد.
شهرستان تبریز زادگاه شخصیتها و چهر ههای مذهبی، فرهنگی، هنری و … زیادی میباشد.
از روزگاران گذشته تا به امروز تبریز به علت نزدیکی به روسیه و عثمانی و ارتباط با کشورهای اروپایی مورد توجه قرار دارد و امور تجاری در این شهر رونق دارد.
تولیدات عمده صنعتی این منطقه عبارتند از: مواد غذایی، مواد شیمیایی، کانی غیرفلزی، فلزات اساسی، ماشینآلات نساجی و فرش هستند. این محصولات هم برای مصارف داخلی و هم برای صادرات بسیار مهم هستند.
آذربایجان شرقی با داشتن کارخانههای بزرگ صنعتی، از مناطق مهم صنعتی کشور به شمار میآید، به ویژه با ایجاد و تمرکز صنایع سنگین، تولید ماشین آلات و تجهیزات، تبریز را یکی از قطبهای صنعتی کشور نموده است.
واحدهای صنعتی استان که به طور عمده در تبریز مستقر میباشند در سه محور تبریز-میانه، تبریز-مرند و تبریز-مراغه واقع شده اند و به دلیل این که در سر راه جاده ایران اروپا قرار دارند از اهمیت مضاعفی برخوردارند.
در سایر زمینهها، کارخانجات و واحدهای تولیدی منحصر به فردی چون پتروشیمی، پالایشگاه، فولاد، صنایع خودروسازی، قطعهسازی خودرو و تولید برخی ماشین آلات مورد نیاز صنایع کشور از جمله تولید ماشین آلات نساجی را میتوان نام برد.
در زمینه صنعت چرم هم تبریز پیشتاز است و کیف و کفش آن عموماً دارای کیفیت بالایی است. تبریز مدتهاست که مرکز هنر و صنایع دستی (به خصوص سرامیک، سفال، جواهرآلات و نقرهکاری) بوده است.
فرش مهمترین صادرات صنایع دستی آن به شمار میرود. فرش دستباف تبریز و مراغه به علت طراحی ویژه و کیفیت بالا دارای شهرت جهانی است که صادرات آن یکی از منابع قابل توجه ارزی به شمار میآید.
مسجد کبود یا گوی مسجد ، ارک علیشاه ، مسجد جامع تبریز یا مسجد جمعه، بقعه و مسجد سید حمزه، مقبره الشعرا (مدفن شعرا، فقها و عرفای بسیاری از جمله اسدی طوسی، خاقانی، شروانی ، ظهیر فارابی ، قطران تبریزی، همام تبریزی، سلمان ساوجی، قطبالدین شیرازی و استاد و شاعر بزرگ شهریار)، ربع رشیدی، بازار تبریز ، بقعه صاحبالامر و مدرسه اکبریه، بقعه سید ابراهیم ، آرامگاه دو کمال ، ایلگلی یا شاهگلی، موزه آذربایجان، کلیساهای تبریز (شامل کلیسای آودنتیستها، سه کلیسای ارامنه گریگوری، کلیسای پروتستانها و کلیسای کاتولیکها)، مسجد مقبره، برج خلعتپوشان، مقبره قطب راوندی در خسروشاه، مسجد جامع خسروشاه جاذبههای تاریخی و طبیعی تبریز میباشند
غذاهای سنتی,دلمهٔ برگ مو,کوفته تبریزی,کوکو,شیرینیها,آجیل,اریس,باسلوق,پشمک
خشکبار,قرابیه,نوقا غذاهای سنتی و شیرینیها ی تبریز هستند
سفالگری,سوزندوزی,قالیبافی,قلمزنی روی مس,کفشدوزی,کندهکاری,گلدوزی, گلیمبافی,معرقکاری,منبتکاری,نقاشی روی سرامیک,نقرهکاری,نگارگری صنایع دستی
این شهرستان به شمار میآیند
منبع:
http://tabrizmed.ir
http://www.amlaktabriz.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=36&Itemid=148
http://www.tabriz.gov.ir
http://fa.wikipedia.org