مواد تشکیل دهنده حلوا آرد، روغن، گلاب و شکر یا عسل یا شیره میباشند که در نتیجه طبع حلوا را گرم میکنند. همانطور که میدانیم غم سردی محسوب میشود، بر اساس گفتههای علمی، گل سرخ محمدی خاصیت ضد افسردگی دارد بنابراین خوردن حلوا (گرمی) در هنگام غم و عزاداری (سردی) تعادلی را در بدن شخص عزادار ایجاد میکند و اما حلوای اوماج بسیار متفاوت با حلواهای معمول ایست و طمع و بافت خاصی دارد.
تهیه اوماج کمی زحمت دارد و حوصلهی فراوانی را میطلبد ولی نتیجه کار بسیار خوشمزه و سهل الهضم میباشد. اوماج کلمه ایی ترکی از ریشه اوماغ به معنی ساییدن است، پس همانطور که از اسم این حلوا بر میآید ما باید آرد را ما بین کفین دو دست به همدیگر بساییم و بساییم تا قلوههای شنی و سنگی بسیار ریزی درست کنیم.
مواد لازم :
دو پیمانه آرد
سه چهارم پیمانه روغن
یک آبپاش و یک لیوان آب
نصف استکان گلاب
گردوی نیمکوب در صورت تمایل
در صورت تمایل پودر یا عرق هل کمی (روش سنتی هل نداره)
برای شهد: کمی آب نصف پیمانه شکر و نصف پیمانه شیره انگور یا دوشاب
زعفران دم کرده کمی
طرز تهیه حلوای اوماج
این حلوا یکی از حلواهای محلی استان آذربایجان شرقی است.
در روش سنتی، آرد رو توی یک مجمع بزرگ میریزن و سپس با دست روش آب میپاشن تا خیس بشه. بعد این آرد خیس رو از آبکش رد میکنن و با دست روی آرد میکشن تا از سوراخهای آبکش به صورت دانههای خمیر رد بشه.
حالا آرد رو توی یک سینی میریزم. با آب پاش روش آب میپاشیم و با دست دیگه با یه چنگال مدام سطحش رو به هم میزنم تا آرد گبه لولههای ریز خمیر (اوماج) تبدیل بشه.
حالا این سینی رو میذاریم تو آشپزخونه تا یه کم خشک بشه. چون اگه تو همین حالت سرخش کنیم کاملا دونهها به هم چسبیده و خمیر میشه. در این فاصله با نصف پیمانه شکر شربت درست میکنیم توی این شربت زعفران هم میریزیم و توش نصف پیمانه دوشاب غلیظ میریزیم و میگذاریم یه کم بجوشه تا موقع ریختن توی حلوا داغ باشه.
وقتی اوماجها کمی خشک شدند میریزمشون توی غذا ساز تا دونهها همه یک دست ریز بشن. در روش سنتی اوماجها رو با دو سه سایز الک میکردند و اول اوماجهای درشت رو تو روغن و در اخر اوماجهای ریز رو میریختن تا اوماجها در نهایت یک دست سرخ بشن.
من که این کار رو میکنم همه اوماجها یک اندازه میشن پس نیازی به الک کردن نداریم. سه چهارم پیمانه روغن رو داغ میکنیم. و اوماجها رو توش میریزم و روی حرارت ملایم همش میزنیم تا سرخ بشه.
به قدری هم میزنیم که رنگش کاملا عوض بشه. حالا وقتشه که شربت رو تو حلوا بریزیم. البته قبلش یه کم گلاب توی شربت میریزیم. شربت رو که ریختیم توی حلوا یه کم روی حرارت هم میزنیم تا به خرد حلوا بره و از روی حرارت بر میداریم.
این حلوا کلا تزئین خاصی نداره و همینجوری سرو میشود.
منبع :
http://tabriz.irib.ir/